A Föld napja jó alkalom arra, hogy eszünkbe jussanak azok a problémák, amelyekkel mindennap foglalkoznunk kellene így, az utolsó pillanatokban.

Klímaváltozás

Elég ijesztő, hogy az Egyesült Államok második színes bőrű elnöke szerint nincs is ilyen – miközben már ma is érezni a hatásait. Szárazság, szokatlan viharok, kipusztuló növények, ennek nyomán éhínség, a jégtakaró olvadásával pedig emelkedő, lakott területeket is veszélyeztető vízszintemelkedés várható, ha nem vesszük komolyan a tényekkel bizonyított jelenséget.

Nem kell tehetetlenül várni a gazdasági nagyhatalmak intézkedéseit, te is tehetsz ellene. Használj LED-es fényforrásokat, kapcsold ki a felesleges fogyasztókat – ez nem is nehéz. Kevesebbet autózni már nagyobb változás, pedig fontos lenne, hogy mindenki maga is csökkentse a károsanyag-kibocsátást.

A sarki jég olvadása, a tengerszint emelkedése

Említettük az előbb, de annyira veszélyes jelenség, hogy külön pontot érdemel. A NASA műholdfelvételei szerint a jégtakaró területe évtizedenként kilenc százalékkal csökken. Nem olyan soká előfordulhat, hogy nyáron teljesen jégmentesek lesznek a sarkvidékek.

Az elolvadó víz az óceánokba kerül, ahol nem csak a jelenlegi vízszint alatti vagy annál alig magasabban fekvő országokat vagy kisebb szigeteket veszélyeztet, hanem olyan metropolisokat is, mint például London vagy New York.

Erdőirtás

Elsősorban Közép- és Dél-Amerikában, illetve Afrikában létező, de az egész bolygóra ható jelenség. Az erdőgazdálkodás tudomány, az erdőirtásoknál viszont általában nem, vagy csak kevés fát ültetnek a kivágottak helyére.

Így nemcsak az oxigén lesz kevesebb, nemcsak a vadállatok élőhelye fogyatkozik meg, de az üvegházhatású szén-dioxidot sem tudják megkötni a fák. A szárazság növekszik, hiszen nincs, ami a talajvizet a levegőbe juttassa, ahogyan a fák teszik.

Másodpercenként másfél hektár esőerdő tűnik el a Földről.

Ha így haladunk, negyven év múlva nem lesznek egyáltalán. Mit tehetsz? Használj újrahasznosított papírt, és ha teheted, ültess fákat.

Környezetszennyezés

A szennyezésnek számos formája van a légszennyezéstől a szemetelésen át a vegyszerek vízbe juttatásáig, és mondanunk sem kell, mindegyikkel a saját életterünket és jövőnket veszélyeztetjük.

Ne szemetelj, gyűjtsd szelektíven a hulladékot, és csak azt vásárold meg, amire tényleg szükséged van. Egyszerű elvek, de képzeld, micsoda változás lenne, ha mindenki betartaná ezeket!

A biológiai sokféleség csökkenése

Természetes, hogy fajok tűnnek el, csak az nem, hogy ilyen mennyiségben és gyorsasággal. A természet ráadásul egy rendszer, ahol megvannak a szerepek: ha például a méhek száma csökken, és nem végzik el a beporzást, az élelmiszer-termelésben is gondok adódnak.

Az élőhelyek pusztítása és az éghajlatváltozás a probléma fő forrása – közvetlenül nehezebb tenni ellene, mint például a szennyezés ellen, de támogathatsz olyan szervezeteket, amelyek lassíthatják a biodiverzitás csökkentését.

Óceáni halott zónák

A vegyi anyagok és az oxigénhiány miatt az óceán egyes területein elpusztulnak az élőlények. Jelenleg közel százötven ilyen zónáról tudunk.

A jó hír, hogy ha nehezen is, de ez a folyamat visszafordítható, és például a szennyezés megszüntetésével visszatérhet az élet a vizek halott területeire is.

Népességnövekedés

Hétmilliárd ember él a bolygón, és bár a tudósok szerint elvileg jutna élelmiszer mindenkinek, a gyakorlat már most sem ez: a jóléti társadalmak pazarolnak, a szegények éheznek.

Közben pedig nő a népesség, nő a probléma. Spórolj az erőforrásokkal, legyél tudatos – és bízz benne, hogy a többiek is így tesznek majd.

Ez is érdekelhet:

Mindennapi tárgyak, amelyek néhány év múlva már nem lesznek

A cél az, hogy Föld viszont legyen még hosszabbtávon is.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Reneszánsz nő a nap csaja

Tévhitek a péniszedről

További cikkeink a témában
Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban
Hirdetés