Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A cél az, hogy Föld viszont legyen még hosszabbtávon is.

Gyorsan, komoly változásokra lenne szükség ahhoz, hogy az emberiség ne szembesüljön olyan problémákkal évtizedek múlva, amilyenekhez képest a mostani szélsőséges időjárás csak unalmas mindennapok része – és akkor még csak a klímaváltozás egyetlen következményéről beszéltünk.

Bizonyos pozitív folyamatokra csak nagyon közvetetten lehet ráhatásunk, ha egyáltalán, de a kisebb lépések is fontosak, a sok kicsi pedig tudjuk, mire juthat. Lehet, hogy eleinte furcsa lesz, de aztán megszokjuk, ahogyan azt is, hogy nem lehet vágni a füstöt a szórakozóhelyeken, vagy hogy szelektíven gyűjtjük a szemetet.

Szóval következnek olyan tárgyak, amelyektől vagy búcsút kell vennünk nagyon hamarosan, vagy helyettesítenünk kell majd valamivel.

Műanyag szatyor

Már nem adják számolatlanul és ingyen a bevásárlóközpontokban sem a kasszánál, hamarosan viszont a legvékonyabb zacskóktól is megválunk, amelyekbe mostanában még a zöldségeket vagy péksüteményeket pakoljuk. Jöhet helyettük a papír vagy az alternatív, például kukoricakeményítőből előállított zacskó. Egyébként pedig semmiből nem áll egy textilszatyrot vagy legalább egy tartós műanyag zacskót magaddal vinni vásárlához.

Műanyag pohár, tányér, evőeszköz

Egyszer használod, utána évszázadokig szemét. Nem igazán jut eszünkbe olyan helyzet, amikor nem helyettesíthető az eldobható pohár vagy tányér könnyedén, környezetbarát módon. A munkahelyedhez közeli kávézóban például simán kérheted elvitelre a saját csészédbe-bögrédbe a kávéd, műanyag pálcika helyett megkeverheted mással is, az egyszer használatos evőeszköz helyett többször használatos, vagy lebomló, természetes anyagból készültet lehet használni.

Szívószál

A legfeleslegesebb dolgok egyike: most komolyan, nem tudsz pohárból inni? Menni fog, hidd el!

Házhoz szállítós kajadoboz

Lánykori nevén polisztirolhabban kapunk a pizzán és a levesen kívül általában mindent. Már most is vannak azonban éttermek, amelyek újrahasznosított papírban, vagy visszaváltható edényben küldik ki az ételt – erre kell átállni.

Műanyag palackok

Egyszerű, praktikus. Utána viszont jó részük így szennyez tovább:

A megoldás a betétdíjas rendszer lehet, a kulacsban magaddal vitt víz vagy tea, vagy például az otthoni vízszűrés a zsugorfóliányi ásványvizek megvásárlása helyett. Addig a szelektív hulladékgyűjtéssel mérsékelhetők a károk.

Csomagolások

Nem viheted haza tenyérben a disznósajtot vagy zsebben a folyékony szappant, de arra odafigyelhetsz, hogy környezetbarát, lehetőség szerint minimális mértékben csomagolt árut vásárolj. A cégeknek pedig le kell szokniuk a pazarló csomagolásról – mindannyian láttunk már feleannyi terméket egy dobozban vagy zacskóban, mint amennyi beleférne.

Vegyszeres tisztítószerek

Kétségtelen, hogy ha mindent szétmarunk, akkor a szennyeződés is megszűnik. Az agresszív tisztítószerek helyett azonban lehet találni – akár olcsóbb és hatékonyabb – természetes, környezetbarát szert is. Citromsav, mosószóda, szódabikarbóna, műanyag helyett fakefe természetes sörtékkel, hipó helyett nátrium-perkarbonát… hosszan folytatható a sor.

Messziről hozott áruk

A narancskutatás nem hozta meg a várt eredményt – bár ebben a globális felmelegedés segítségünkre lehet –, de rengeteg olyan árut szállítanak át a fél világon keresztül, amit a közelből is be lehetne szerezni. A te dolgod, hogy figyeld, honnan származnak a termékek, és úgy általában is legyél tudatos vásárló, segíts megfordítani az arányt!

Mindenféle szirszar

Vicces hülyeségek, felesleges apróságok, amiket veszünk, mert filléresek, kapunk, mert filléresek, vagy egyszerűen csak hozzánk kerülnek valahogy. Aztán a szemétbe. Minek?

Vannak még tippjeink, hogy jobb és zöldebb ember legyél!

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.