Sok az új kutatási eredmény az Antarktisszal kapcsolatban, köszönhetően a műhold-felvételeknek és a jégben is végezhető geofizikai méréseknek.

A jégtömegben a nagy hideg ellenére olyan vízzárványok vannak, amelyekben parányi élőlények akár több tízezer vagy több százezer éve önálló ökoszisztémát alkotnak. Nemrégiben pedig a kutatások kimutatták, hogy az Antarktisz belsejében hatalmas területen megsüllyedt a jégtömeg.

A jégben is végezhető geofizikai mérések azt bizonyítják, hogy a szilárd kőzetanyagban felmelegedés megy végbe, s a „forró pontok” gyengítik, vékonyítják a jeget.

A felszínen ebből annyi észlelhető, hogy a jégfelszín egyre mélyebbre süllyed.

Azt, hogy viszonylag pontosan meg lehet becsülni, mennyire változott meg főként az Antartktiszi-félsziget környéke és milyen mennyiségű jég tűnt el, a műholdaknak köszönhető.

Az Antarktisztól mintegy fél évszázada vannak űrfelvételek, amelyek a nagyobb leszakadó jégtömegeket rögzítik.

A felvételeket időrendbe rakták és felgyorsították, így érdekes mozgásra figyeltek fel: az Antarktisz bármelyik pontjáról szakad le valahol nagy jégtömeg, az többnyire az Antarktisz gleccsereinek a hozadéka.

Amikor a gleccserek elérik a tengerpartot, akkor nem távolodnak el az Antarktisztól, hanem elkezdenek a partok mentén körbeforogni az óramutató járásával ellentétes irányba. A Dél-Amerikának az Atlanti-óceán felé eső oldalán viszont észak felé kezdenek vándorolni, majd lassan elolvadnak és eltűnnek a űrfelvételek sorozatán.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: The Guardian, MTI, Phys.org)

És ezt olvastad már?
Nukleáris veszélyt jelenthet, ha az oroszok tényleg leeresztik a zaporizzsjai atomerőmű hűtőmedencéit