A műanyag hatalmas gondokat okoz szerte a(z élő)világban. Többek között Kenya, Chile és Costa Rica már háborút indított ellene, valamint felszólították a többi ország képviselőit is, hogy kövessék a példájukat. Pár hete például Brüsszelben, valamint Seattle-ben is léptek az ügyben.

A műanyag zacskók lebomlása több száz év, közben pedig szennyezik a földet, a vizeket, és pusztítják az élővilágot. A legnagyobb gond az egyszerű műanyag zacskókkal és palackokkal van, ugyanis nem elég, hogy iszonyú lassan bomlanak le, de az öt milliméteresnél kisebb műanyagrészecskéket a halak és bizonyos madarak tápláléknak vélik. Így ezeket az állatokat megfojthatják, a nagyobb élőlényeket a gyomrukba kerülve ölhetik meg, tehát a probléma több téren is pusztít – ráadásul ránk sincs jó hatással.

És hogy mekkora a baj? Miguel Garcia-Herraiz spanyol diplomata, az Union for the Mediterranean (Szövetség a Mediterránért) szervezet főtitkárának a helyettese elárulta:

„Jelenleg ott tartunk, hogy a Földközi-tengerből kifogott minden 3 kilogramm halra 1 kilogrammnyi műanyag hulladék jut. Előrejelzéseink szerint 2030-ra odáig fajulhat a helyzet, hogy 1 kilogramm halra 1 kilogramm műanyag fog jutni.”

És hogy illusztráljuk néhány képpel is, mekkora a baj:

(via)

És ezt olvastad már?
Hundertwasser-stílusú óriás vízforraló Bécs új hőerőműve