A problémák súlyosak, a klímaváltozás pedig súlyosbítja azokat. A fél világ tudományos akadémiái cselekvési tervet készítettek.

A százharminc ország tudományos akadémiájának közreműködésével tavaly elkészített InterAcademy Partnership (IAP) jelentés megállapította, hogy a globális mezőgazdaság és élelmiszeripar egyre kevésbé teljesíti az emberiség igényeit, és gyorsítja a klímaváltozást. A jelentés néhány fontos része:

A mezőgazdaságot és az élelmiszer-biztonságot veszélyeztető tényezők:

  • a szélsőséges időjárási események gyakoribbá válása,
  • az emberi tevékenység miatt erősödő klímaváltozás más következményei.

Az élelmiszer-biztonság leginkább Afrika, Délkelet- és Nyugat-Ázsia háborús konfliktusok, illetve szárazság és áradások sújtotta vidékein romlik.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) 2018-as adatai szerint

2015-ben 777 millió volt a krónikusan alultáplált emberek száma, 2016-ban pedig már 815 millió.

Az ENSZ több, a táplálkozással kapcsolatos célját nem sikerült teljesíteni, emellett nagyon sokan szenvednek nyomelem- és vitaminhiányban. A vashiányos vérszegénység 975 millió embert érint. Egyre nő a túlsúllyal, kövérséggel összefüggő megbetegedések száma is, sőt,

több ember túlsúlyos, mint ahány kórosan sovány.

A klímaváltozás itt is komoly veszélyfaktor

A jelentés szerzői szerint a klímaváltozás negatív következményei veszélyeztetik az eddig elért sikereket, és a jövőre nézve is súlyos következményei lehetnek:

  • a búza terméshozamát 40 százalékban már most az időjárás és az éghajlati anomáliák befolyásolják,
  • az emelkedő átlaghőmérsékletek rontják a hagyományos növényvédő eljárások hatékonyságát,
  • Afrika számos vidékén 2100-ra ellehetetlenül több alapvető élelmiszernövény termelése, különösen a kukoricáé, a banáné és a zöldségeké,
  • a rizs, a búza, az árpa és a burgonya proteintartalma csökkent a magasabb szén-dioxid-koncentráció miatt.

Megoldási javaslatokat is tesznek:

  • precíziós növénytermesztés és állattenyésztés,
  • a növénynemesítési technológiák alkalmazása,
  • az innovatív élelmiszerek,
  • a tengeri és édesvízi halászat hatékonyságának növelése,
  • az élelmiszer-pazarlás visszaszorítása,
  • a feldolgozóipar fejlesztése.

A jelentés szerzői kiemelik: a fenntartható és egészséges élelmiszer-ellátás érdekében komplex személetmódra van szükség, a politikusoknak, döntéshozóknak támogatniuk kell a tudományos kutatásokat, a szabályozást tudományos bizonyítékokra kell alapozni, elő kell segíteni a körkörös gazdaság és a biogazdaság terjedését, és erősíteni kell a nemzetközi kereskedelmi megállapodások élelmiszer-biztonságra vonatkozó előírásait.

Van feladat, az idő pedig fogy.

Ez is érdekelhet:

India legnagyobb szeméthegye jövőre már a Tádzs Mahalnál is magasabbra nő

2002-ben elérte a kapacitását, de azóta is naponta több száz teherautó érkezik oda, ami minden egyes nap mintegy 2000 tonna szemetet rak le.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen borospoharak léteznek, és melyikből mit igyunk? Mutatjuk, hogy miért nem mindegy!

Helly Hansen ismét a legjobbakkal állt össze a maximális teljesítményért

Egy okos, szép, szőke lány

További cikkeink a témában