Mérgezés miatt elpusztulhat a gyilkos bálnák több mint fele
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A halálos ítélet neve: PCB. Évtizedekkel ezelőtt betiltották világszerte, de Észak-Koreában ma is gyártják.

A kardszárnyú delfinek – közismertebb nevükön gyilkos bálnák vagy orkák – populációinak több mint fele eltűnhet a súlyosan mérgező és rákkeltő poliklórozott bifenilekkel (PCB) szennyezett környezet miatt.

A PCB-k ipari termékekben található kémiai vegyületek, korábban nagy mennyiségben gyártották, rengeteg felhasználásuk volt a műanyagoktól a festékeken és az elektromos berendezéseken át a tömítőanyagokig. Mivel a PCB rendkívül mérgező, évtizedekkel ezelőtt világszerte betiltották – jelenleg már csak Észak-Koreában gyártják –, ám a környezetben összegyűlt toxikus anyag közben az óceánokba szivárgott.

A gyilkos bálnák szervezetébe a táplálékláncból jut be a PCB, amely rombolja az immunrendszerüket és elsorvasztja a nőstény orkák petefészkét, ezzel korlátozva a borjak születését.

Az új tanulmány azt modellezte, milyen hatással lesz a gyilkos bálnák szaporodására és túlélésére a mérgező vegyület. Eszerint azok a populációk, amelyek az Északi- vagy a Déli-sarkvidék környékén, tiszta vizekben élnek, képesek lesznek növekedni, de

Paul Jepson, a Londoni Zoológiai Társaság szakértője szerint az emlősök közül az orkák vannak a legnagyobb veszélyben a PCB-szennyezés miatt, nemcsak azért, mert a tápláléklánc csúcsragadozói, hanem azért is, mert szaporodási képességüket sodorja veszélybe. Ráadásul kevés utódjuk születik, szervezetük pedig zsírban gazdag – a PCB pedig zsírban oldódó vegyület.

Az Egyesült Államokban zajlik a kármentesítés, ennek köszönhetően az óceánok PCB-szintje csökkent,

A régi épületekben használt festékekben és tömítőanyagokban is vannak PCB-k, valamint a hajók külső bevonására is PCB-ket használnak, és ha nem megfelelő módon ártalmatlanítják, a toxikus anyagok kikerülhetnek a környezetbe, az épületek lebontásával pedig a PCB-k a levegőbe juthatnak. Ha pedig a mérgező vegyület bejut az óceánba, már alig lehet tenni valamit, a toxikus anyag nagyon hosszú ideig szennyezi a környezetet.

A kisállatokat pedig akár néhány műanyag cafat is megölheti:

(Forrás: Science, MTI)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.