Melegebb vagy hidegebb volt az idő gyerekkorodban? Mi, akik a nyolcvanas években születtünk, úgy emlékszünk, hogy a harminc fok feletti kánikula már igazi ritkaságnak számított, télen viszont heteken keresztül tudtunk szánkózni, ha egyszer leesett a hó. Ezek viszont nyilván csak szubjektív emlékek, amik erősen megkophattak az évtizedek alatt, ezért nagyon jó a New York Times interaktív eszköze, amivel tényszerűen is megnézheted, hogyan változott az idő a lakóhelyeden a születésed óta.

Az eredmény több mint lehangoló: Budapesten például 1985-ben átlagosan öt nap volt az évben, amikor 32 Celsius-fok vagy annál melegebb volt, ez a szám viszont 2017-re évi 12 napra emelkedett. És ez még semmi: 2065-re a 32 foknál melegebb napok száma ugyanis 25-re emelkedhet, amit kevésbé tudományosan úgy mondanak, hogy meg fogunk dögleni a melegtől.

A Climate Impact Lab által készített analízis szerint ez még akkor is bekövetkezik, ha az országok a Párizsi Klímaegyezményben meghatározott mértekben kezdik el csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, ha viszont semmit sem tesznek, a változás még ennél is drasztikusabb lehet.

Hogy ez milyen hatással lesz az életünkre, arról ebben a cikkben írtunk részletesen. Ha eddig túl jó volt a napod, nyugodtan olvass bele:

(Nyitókép: Chris Goldberg)

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon