A kutatók is meglepődtek, de mindenki örül.

Jelentősen, huszonöt százalékkal nőtt az egyik leopárdalfaj, az észak-kínai leopárdok (Panthera pardus japonensis) populációja a Koppenhágai Egyetem és kínai kutatók vizsgálata szerint. „Meglepődtünk, hogy nőtt a leopárdok száma, mivel populációjuk számos más helyen csökkent. Tudtuk, hogy élnek leopárdok ezen a területen, de nem tudtuk, mennyi” – mondta Bing Xie, a Koppenhágai Egyetem tudósa.

A Pekingi Pedagógiai Egyetem (Beijing Normal University, BNU) kutatóinak közreműködésével a Lösz-fennsík 800 négyzetkilométeres területét fésülték át 2016 és 2017 között. Megállapították, hogy az észak-kínai leopárdok száma 88-ról 110-re emelkedett. A szakértők szerint valószínűleg tovább szaporodtak az azóta eltelt években. Ez volt az első alkalom, hogy felbecsülték az észak-kínai leopárdok helyi populációját.

A ragadozó állományának megerősödése összefüggésben van a 13. ötéves tervvel, melyet a kínai kormány tudományos kutatókkal együttműködve a terület biodiverzitásának helyreállítása érdekében elindított 2015-ben.

„Mintegy húsz évvel ezelőtt a Lösz-fennsík erdei élőhelyeinek nagy részét mezőgazdasági területté alakították. Az emberi tevékenység elijesztette a vaddisznókat, varangyokat, békákat és szarvasokat, lehetetlenné téve a leopárdok számára, hogy táplálékot találjanak. Most, hogy az erdő egy részét helyreállították, a zsákmány is visszatért a leopárdokkal együtt” – mondta Xie.

A kutatócsoport kamerákat szerelt fel a régióban, hogy feltérképezzék, hány leopárd él Észak-Kína ezen területén. Annak ellenére, hogy a felvételeken a vártnál több leopárd jelent meg, maguk a kutatók egy nagymacskát sem láttak a saját szemükkel. „A leopárdok nagyon félnek az emberektől és nagyon csendben osonnak. Ezért nem szokatlan tíz éven át közvetlen fizikai megfigyelés nélkül tanulmányozni őket”.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Eurekalert, MTI)

És ezt olvastad már?
Nukleáris veszélyt jelenthet, ha az oroszok tényleg leeresztik a zaporizzsjai atomerőmű hűtőmedencéit