Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A svédek sem úszták meg.

Minden korábbinál több országban pusztítottak tavaly nagy kiterjedésű erdőtüzek, Európában ugyanakkor az érintett területek mérete alatta maradt a sokéves átlagnak - írta friss jelentésében az

Az Európai Bizottság friss jelentése szerint 2018-ban nagyjából 178 ezer hektárnyi területen pusztított erdőtűz a kontinensen, ami az egy évvel korábbinak kevesebb mint hatoda. Európában a legnagyobb terület Portugáliában égett le, amelyet a valaha feljegyzett legsúlyosabb tűzidényét elszenvedő Svédország, az Egyesült Királyság, Olaszország, valamint Spanyolország követett. Ezen országokban csaknem ötszáz tűzesetet regisztráltak.

Bár az elmúlt évekhez képest összességében kisebb terület égett le, Közép- és Észak-Európában a szokásosnál magasabb hőmérséklet uralkodott a nyár nagy részében. Ez olyan körülményeket teremtett, amelyekben könnyebben gyúltak lángra az erdők és terjedtek tovább a tüzek, és ez jelentős gazdasági és környezeti károkhoz vezetett.

Tűzoltó repülőgép a portugáliai Cardigos falunál 2019 júliusában (Horacio Villalobos/Corbis/Getty Images)

Idén a száraz és szeles időjárási körülmények, illetve a magas hőmérséklet miatt hamar kezdetét vette a tűzidény, már márciusra magasabb volt a tüzek száma az előző évtized egész éves átlagánál, sok tűz pusztított a hegyvidékeken és a Duna-deltában is.

"Az erdők létfontosságú szerepet játszanak az éghajlati és ökológiai vészhelyzet kezelésében. A világ tüdejét, létfenntartó rendszerét alkotják, és a Földön élő fajok nyolcvan százalékának szolgálnak élőhelyéül. Napjainkban viszont sohasem látott fenyegetésnek vannak kitéve.

– mondta Karmenu Vella uniós környezetvédelmi biztos.

(Forrás: MTI)

Légy résen, mert épp valami fontos történik!

Napokon belül új magazint indítunk, tarts velünk a nulladik pillanattól! November elején startol a Raketa.hu, a Player-csoport jövőmagazinja, melyben veletek együtt keressük a válaszokat az előttünk álló évek nagy kérdéseire!
Kiemelten foglalkozunk az autózás/közlekedés forradalmával, az okosotthonokkal, a klímakérdéssel, megújuló energiával, a legizgalmasabb, éppen zajló társadalmi változásokkal és rengeteg termékkel és szolgáltatással, ami pillanatokon belül ránk töri az ajtót!
Ha szeretsz jó időben jó helyen lenni, kövesd be a Rakéta Facebook-oldalát, hogy azonnal tudd, ha kilőttük a magazint!

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.