Klímavédelmi szükséghelyzetet hirdettek több német városban

Pártokon átívelő egyetértés segítheti az ökológiai fenntarthatóságot.

Egyre több német városban hirdetnek környezeti és éghajlatváltozási szükséghelyzetet. Ez esetben a települési vezetőknek az eddiginél hangsúlyosabban kell érvényesíteniük döntéseikben az ökológiai fenntarthatóság elvét.

A mozgalom május 2-án indult, amikor Konstanz városában hirdették ki a szükséghelyzetet, azóta tizenkét város követte, főleg az ország nyugati és északnyugati részén, a keleti tartományokban, a volt NDK területén egyelőre nincs érdeklődés.

A kezdeményező jellemzően az önkormányzati képviselőtestület, ahol pártokon átívelő egyetértésben terjesztenek elő határozati javaslatot, általában a Zöldek vezetésével. A klímavédelmi szükséghelyzet nem jogi kategória, kihirdetése politikai lépés, nem jár jogi kötelezettségekkel. A lépés inkább

A klímavédelmi szükséghelyzetről szóló határozatok általában tartalmazzák, hogy a városvezetésnek valamennyi döntésnél meg kell vizsgálnia a tervezett lépések lehetséges éghajlati és környezeti hatását, és az ökológiai fenntarthatóság elvének a leginkább megfelelő megoldást kell választania. Az aacheni képviselőtestület által elfogadott határozatban például az áll, hogy elsődleges fontosságú feladatként ismerik el

A dokumentum a többi között azt is tartalmazza, hogy a nyilvánosság bevonásával ki kell dolgozni egy "integrált klímavédelmi koncepciót", és a polgármesternek félévente be kell számolnia az éghajlatváltozást fokozó gázok kibocsátásának csökkentésében elért eredményekről.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI. A nyitóképen az aacheni dóm látható.)

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon