Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A LED-ek minden szempontból jobbak a hagyományos izzóknál és kompakt fénycsöveknél, miközben rengeteget is lehet spórolni velük. De csak akkor tökéletesek, ha tudod, melyik helyiségbe milyen való. Segítünk.

Az a kis zöld, ami villog? A kis kék a boyracerek autóin? A piros, amiből ki van rakva, hogy PIZZA meg OPEN? Igen, azok is LED-ek. És az is, amivel otthon világíthatsz, sokkal olcsóbban, mint megszoktad. Ami kicsit vibrál, és hófehér fénye van?

Nem, és bizony 2017-ben már a hajókat sem gőz hajtja. A LED-fényforrások már tökéletesen kiváltják az otthoni hagyományos, vagy a már szintén túlhaladott kompakt fénycsöveket – ha tudod, melyik helyiségben milyet érdemes használni.

Gyakorlatilag nem tudsz olyan színt mondani, amilyen LED nincs, a leggyakoribb persze a normál, fehér fény. Az európai piacot dunakeszi logisztikai bázisáról ellátó INESA reprezentatív felmérése szerint az emberek ötöde szerint ez nem lehet barátságos, ezért nem árt megtanulni a színhőmérséklet fogalmát. A hidegfehér fény 5000 Kelvin körüli, a kb. 2700 kelvines LED viszont melegfehér, észre sem veszed a különbséget, amíg nem kezded el az izzószálat keresni.

De milyen LED-re cseréld ki, hogy mindenhol ideális legyen a világítás?

A lépcsőházban az a lényeg, hogy ne ess el. Mennyezethez, oldalfalhoz simuló, egy-két izzót magába foglaló lámpa javasolt, inkább hidegebb fényű, alacsonyabb watt- és lumenszámú LED-del, hiszen amíg rendben a párkapcsolatod, nem fogsz sok időt ott tölteni. Az előszobában viszont nem árt az erősebb, irányítható fény a cipőfűzéshez, a pizzafutár kifizetéséhez: jó lehet a szpotlámpa, közepesen meleg fényű LED-del.

Gyakran szűk, sötét része a lakásnak a közlekedő, ezt kompenzálhatod falsíkot megvilágító lámpák le- és felfelé irányuló surlófényével, helyszűke esetén mennyezetről lelógó lámpákkal, és közepesen erős, lágy, határozottan meleg fényű LED-ekkel.

A nappaliban látni is kell, miközben hangulatosnak is kell lennie. Ehhez szükséges egy központi világítás – például a mennyezetről lógatott nagy fényerejű, szórt fényű csillár –, a hangulatvilágításhoz pedig LED-szalagokat éppúgy használhatsz, mint egy méretes állólámpát, akár régi, nagy búrás változatot, persze modern LED-fényforrással.

Mennyezeti lámpa, közepesen meleg fénnyel, sok, gyengébb, fehéres LED a tükörhöz, a hangulathoz pedig szabályozható fényerejű fényszalagok a kád mellé – fürdőszobánál ez a garantált recept. Ne feledd el a vízvédelmet!

Nem kell magyarázni, miért fontos a fény a konyhában: látni kell a pultnál a szeleteléshez, a mosogatáshoz, a főzőlapnál… A pult fölé a felső konyhaszekrény aljára szerelt LED-szalag ideális fényvető léccel, hogy ne vakítson, a főzőlaphoz az elszívóba épített fényforrásokat szokták használni, és akkor már csak a konyha általános megvilágításáról kell gondoskodni egy mennyezeti lámpával.

A hálószobába csillárt, a mennyezet irányában világító lámpatesteket, az éjjeliszekrényre pedig állítható, meleg, közepesen erős fényforrású LED-et javasol a szakértő. Ugyanígy csillár vagy szórt fényű mennyezeti lámpa és nem vakító éjjeli fény való a gyerekszobába, és árnyékolt fény az íróasztalhoz.

Most már mindent tudsz, hogy LED-ekkel béleld ki a lakást. Csak aztán ne felejtsd el, hová teszed a létrát, amikor sok-sok év, több tízezer üzemóra után cserélned kell majd!

2020-ban véget ér a hagyományos izzók korszaka

Ami neked csak néhány izzó, az összes háztartást együttvéve már iszonyatos energiafelhasználás, tehát globális érdek, hogy mindenki takarékos módon világítson otthon. Az Európai Unió ezért fokozatosan kivonja a forgalomból az izzószálas égőket: gyártás már nincs, de a raktárkészletet 2020-ig még kitehetik a boltok polcaira.

Aki okosnak gondolja magát, az most nagy tételben veszi és felhalmozza otthon a hagyományos izzókat – aki tényleg okos, az pedig megveszi a LED-et, akár 90%-ot spórol, és egy év alatt visszajön neki a LED-fényforrás magasabb ára.

A cikk elkészítésében szakértő partnerünk az INESA volt.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.