És ez a folyamat még évtizedeken át tarthat.

Egy a Leedsi Egyetem kutatói által vezetett nemzetközi kutatócsoport Afrika és az Amazonas 565 háborítatlan trópusi erdejében figyelt meg mintegy 300 ezer fát harminc éven át, hogy megállapíthassa:

gyorsan gyengül a trópusi erdők szén-dioxid-elnyelő képessége.

A szakértők szerint ez az ékes bizonyítéka annak, hogy már elkezdődött az a félt folyamat, amikor a világ háborítatlan trópusi erdői szén-dioxid-elnyelőből szén-dioxid-kibocsátóvá válnak.

Mint ismert, az érintetlen trópusi erdők kritikus szerepet játszanak a klímaváltozás lassításában, kivonják ugyanis a légkörből a szén-dioxidot és a fákban tárolják – ez az úgynevezett szén-dioxid-megkötés.

A tanulmány szerint a Föld érintetlen trópusi erdei által felvehető szén-dioxid-mennyiség az 1990-es években érte el a csúcsot, a 2010-es évekre pedig szén-dioxid-elnyelő képessége átlagosan egyharmadával csökkent – ami nagyrészt az elpusztult fák okozta karbonveszteségből fakadt.

  • Az 1990-es években az érintetlen trópusi erdők nagyjából 46 milliárd tonnányi szén-dioxidot távolítottak el a légkörből, ez a mennyiség a 2010-es években a becslések szerint 25 milliárd tonnányira csökkent.
  • A 2010-es és 1990-es évek közötti különbség, a 21 milliárd tonna szén-dioxid megfelel az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország és Kanada összes fosszilis üzemanyag-kibocsátásának.
  • Összességében az érintetlen trópusi erdők az emberi tevékenységből származó szén-dioxid-emisszió 17 százalékát vonták ki a légkörből az 1990-es években. Ez az arány a 2010-es években 6 százalékra csökkent.

A kutatást vezető Wannes Hubau elmondta, hogy a klímamodellek jóslatai szerint ez a folyamat még évtizedeken át tarthat:

„A hosszú távú jövőben csökken Afrika szén-dioxid-elnyelő képessége. Az Amazonasé továbbra is gyorsan gyengül, utóbbi jóslatunk szerint a 2030-as évek közepére válik szén-dioxid-forrássá.”

(Forrás: MTI, fotó: Getty Images)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

Ő a kedvenc Sultanunk

Töretlenül menetel a Moonswatch, itt van három újabb óra

További cikkeink a témában