A kutatók is meglepődtek az eredményen, ugyanakkor szerintük ez csak rész siker az egyik legjelentősebb környezeti probléma, a műanyagszennyezés ellen vívott harcban.

A Portsmouth-i Egyetem szakemberei a PETáz nevű műanyagbontó enzimet és egy másik enzim (MHETáz) kombinálásával

létre hoztak egy "szuperenzimet", ami egy korábban kifejlesztett enzimnél hatszor gyorsabban képes lebontani a műanyagot.

* A The Pew Charitable Trusts nevű amerikai jótékonysági szervezet nemrég közzétett jelentése szerint 2040-re csaknem megháromszorozódhat az óceánokba kerülő műanyag mennyisége, elérve az évi 29 millió tonnát.

Az új szuperenzim jelentős hatással lehet a természetben csak több száz év alatt lebomló polietilén-tereftalát (PET) – az egyszerhasználatos ivópalackok, a szőnyegek és ruhák gyártásához leggyakrabban használt műanyag – újrahasznosítására.

A kutatókat is meglepte az eredmény, és bár az egyetem enziminnovációs központjának igazgatója, a tanulmány társszerzője, John McGeehan szerint a folyamat még mindig túl lassú ahhoz, hogy kereskedelmileg életképes legyen,

a fejlesztés révén a már létező PET-termékeket így is újra lehetne hasznosítani, ahelyett, hogy fosszilis tüzelőanyagokat használva újabb műanyagokat gyártanak le.

Műanyagszennyezünk, nem is kicsit...

(Forrás: CNN, MTI, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Legalább 1200 éve nem volt ilyen aszály Spanyolországban és Portugáliában