Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Már jövőre jelentős szigorítás jön, a darabjaira hulló zacsi lesz az első áldozat.

Szinte hetente érkezik hír, hogy a világ melyik országában korlátozzák vagy tiltják be az egyszer használatos műanyag szívószálakat, evőeszközöket, zacskókat stb. Most a magyar Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) adott ki közleményt.

A tervek szerint szeptember végén hozzák nyilvánosságra a jogszabálytervezetet, amely már jövőre életbe léphet. A környezetre különösen nagy veszélyt jelentő,

Az ilyen zacskók gyártásánál olyan adalékanyagokat használnak, amelyek miatt a műanyag idővel kis részecskékre hullik szét, biológiailag viszont nem bomlik le. Az aprózódás az összegyűjtést is lehetetlenné teszi, és megnő a műanyag táplálékláncba történő bekerülésének kockázata.

A többi egyszer használatos műanyag felhasználását a termékdíj emelésével akarják visszaszorítani: várhatóan emelkedik a nagyon könnyű – bolti letéphető zacskók – és könnyű műanyag zacskók –vékony, csíkos szatyrok – díjtétele, akárcsak az egyszer használatos műanyag poharaké, edényeké, evőeszközöké, keverőpálcáké és szívószálaké. Ezzel a kereskedőket szorítanák alternatív, környezetbarátabb megoldások használatára.

Az ITM tervei szerint

Magyarországon évente több mint 80 darab műanyag zacskót használunk el fejenként, amelyek jelentős része egy használat után azonnal hulladékká válik, és általában hasznosítás helyett lerakóba, rosszabb esetben a természetbe kerül.

Anglia előttünk jár:

(Forrás: ITM, MTI)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.