Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A globális felmelegedés, azon belül pedig az egyre jobban megőrülő időjárás fenekestül felforgatja a világot. Európában a magasságos földanya újabban úgy osztja le a hőmérsékleteket és a meteorológiai paramétereket a különböző régiókra, mintha csak részegen snapszerezne az egyik borsodi késdobálóban. Tegyük hozzá: erről nem ő, hanem sokkal inkább mi tehetünk. Ugyanis mi öntöttünk vodkát a narancslevébe.

Legyen hát egy kis összegzés az eddigi idei évről:

  • még március legelején írtuk, hogy Grönlandon olykor melegebb van, mint Londonban vagy Zürichben. Az Északi-sarkvidék mindig vészcsengőnek számított az éghajlatváltozásban, mert itt ugye felerősödnek az ember okozta melegedés hatásai.
  • Hetekkel ezelőtt, míg mi a Kárpát-medencében többnyire szétáztunk, és csak álmodoztunk az igazi nyárról, Skandináviában tombolt a kánikula: Norvégiában és Finnországban tartósan 30 Celsius-fok fölött volt a hőmérséklet, és gyakorlatilag olyan meleg volt Európa északi részén, mint mondjuk Athénban vagy Barcelonában.
  • Nemrég a Balti-tenger vize már a Földközi-tenger vizének hőmérsékletét is megközelítette az északnémet partoknál.
  • Majd olvadni kezdett a Földnek az a jégtakarója, amelyet szinte elpusztíthatatlannak véltek – legalábbis a tudósok azt hitték, ez fogja utolsóként elhagyni a bolygót az éghajlatváltozás elleni kolosszális küzdelemben. Hát nem így lett.

Emögött részben az augusztusi durva hőhullámok állnak, amelyek nem kímélték sem az öreg kontinenst, sem az óceánokat, és amely az Alpokat is szó szerint megizzasztotta – a rekordmelegnek köszönhetően került elő többek között egy második világháborús repülőroncs az olvadó hó alól. Eddig tudsz minket követni?

A Tauern-hegységben lévő Sonnblick és Rudolfshütte mérőállomásain a hó vastagsága elérte helyenként a 40 centimétert is, a Stubai- és a Hintertuxer-gleccsernél pedig 20-30 centiméteres hó esett, és az olasz Dolomitokban sem maradt ki a buliból, ahol a csapadék közlekedési fennakadásokat okozott vasárnap reggel, egyes Tirolból Stájerországba vezető hegyi utak ideiglenesen járhatatlanná váltak.

Ráadásul a tiroli völgyekben is „fogvacogtató” hideg volt, a hőmérséklet 10 Celsius-fok alá süllyedt, ma és holnap éjszaka pedig talán már fagyni fog. Mindez azért különösen durva, mert az Alpok svájci részén, nagyjából 200 kilométerre nyugatra még 30-35 fokos kánikula tombolt pár napja csúcsidőben.  És hogy végleg össze legyünk zavarodva, az időjárási előrejelzések szerint a jövő héten visszatér a nyárias idő: Ausztria egyes vidékein 30 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet a hét közepén ismét, és Tirolban s elérheti a 28 Celsius-fokot.

Még hogy minden rendben az időjárással, és mindez csak egy újabb globális méreteket öltött téveszme, amellyel elterelik a figyelmünket a valódi problémákról. Bárcsak ennyi volna az egész.

Eközben:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.