Nem lenne ez akkora baj, ha nem emelkedne a hőmérséklet.

A 2000 és 2016 közötti időszakot felölelő, az Eurosurveillance című folyóiratban megjelent tanulmány nem állapított meg ok-okozati viszonyt az egészséget fenyegető két jelenség között, az eredmények azonban arra utalnak, hogy

a növekvő átlaghőmérséklet támogatja az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok gyarapodását.

A kutatók – Mauricio Santillana és Sarah McGough vezetésével – huszonnyolc európai ország több mint négymillió páciensére vonatkozó adatokat elemeztek a Bostoni Gyermekkórház egészségügyi informatikai programjában. Megvizsgálták, hogyan változott három gyakori baktérium (Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae és Staphylococcus aureus) antibiotikumrezisztenciája az adott időszakban, valamint európai és amerikai forrásokból adatokat gyűjtöttek az országok hőmérsékleti értékeiről is.

„Tanulmányunk az első, amelyik kimutatta, hogy a magasabb minimumhőmérsékletű európai országokban az antibiotikumrezisztencia több kiugró emelkedése volt megfigyelhető a vizsgált tizenhét évben” – mondta Santillana, aki a Harvard Egyetem orvosi és közegészségügyi karán is dolgozik.

Az eredmények alapján gyorsabban növekedett az antibiotikumrezisztencia azokban a dél-európai országokban – Spanyolország, Portugália, Románia, Olaszország –, amelyek hőmérsékleti minimumértékei tíz fokkal magasabbak voltak,

mint az északiakban, köztük Svédországban, Finnországban, Norvégiában.

A növekedés évente 0,33 és 1,2 százalék közötti volt az országokban, miután figyelembe vették a népsűrűséget és az egyes országok eltérő antibiotikumhasználatát is. A kutatók elismerték, hogy mind a hőmérséklet, mind a rezisztencia növekedhetett egymástól függetlenül is, azonban lehetséges az összefüggés is.

Laborkísérletek bizonyították ugyanis, hogy melegebb körülmények között jobban szaporodnak a baktériumok, ami elősegítheti a rezisztens törzsek terjedését. Más tanulmányok azt támasztották alá, hogy a magasabb hőmérséklet kedvez az antibiotikumrezisztens gének baktériumok közötti átadásának.

Van még kockázat:

Már megint kiderült a klímaváltozás egy újabb kockázata

Pedig már jó néhány káros következményről és veszélyről tudunk.

(Forrás: Phys.org, MTI)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A gasztronómia nagyágyúi mondják el, hogy küzdik le a másnaposságot

Egy lány Dortmundból

Tianna egyáltalán nem tud öltözködni

További cikkeink a témában
Luxus ízek, felejthetetlen pillanatok – Így válassz tökéletes szeszes italt karácsonyra
Hirdetés