Amely ráadásul energiatakarékos és hőszabályozó.

Az európai városok felében az éves energiafelhasználás mintegy fele az épületek fűtésére és hűtésére megy el. A szénfelhasználás csökkentésére irányuló erőfeszítések ellenére a fűtés és hűtés hetvenöt százaléka fosszilis fűtőanyagokból származik, és csak tizenkilenc százalék megújuló energiából – olvasható az Európai Unió kutatási és innovációs folyóiratában, a Horizonban.

"Kevés megújuló energiát használnak, és sok energia vész kárba" – mondta Dmitrij Sukin, a Liverpooli Egyetem professzora, aki egy olyan hőszabályozó falfestéket fejlesztett ki, amely elnyeli és kibocsátja a hőt a kőépületekben, melegen tartja a szobákat, amikor arra van szükség.

Napközben a festék összegyűjti a radiátorok által és az emberek által kibocsátott hőt, és éjszaka kibocsátja, amikor csökken a hőmérséklet, hiszen kikapcsolják a kazánokat.

A találmány tulajdonképpen egy adalékanyag, amely a festék mindössze öt százalékát teszi ki. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hivatal már engedélyezte, az európai gyógyszerügynökség viszont még nem.

A fő elképzelés, hogy az öreg házakat ilyen festékekkel újítsák fel – ez megoldás lehet a műemlékek, történelmi épületek esetén, amelyeket nem lehet a hagyományos módon szigetelni, vagy lebontani, hogy energiahatékonyabb, új épületet húzzanak a helyükre.

Ez is érdekelhet:

Elindult a Rakéta, a Player jövőmagazinja!

November elején startolt el új magazinunk, a Raketa.hu, melyben veletek együtt keressük a válaszokat az előttünk álló évek nagy kérdéseire.

Kiemelten foglalkozunk az autózás/közlekedés forradalmával, az okos otthonokkal, a klímakérdéssel, megújuló energiával, a legizgalmasabb, éppen zajló társadalmi változásokkal és rengeteg termékkel és szolgáltatással, ami pillanatokon belül ránk töri az ajtót.

Kövesd be a Rakéta Facebook oldalát, hogy biztosan ne maradj le a jövőről!

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Naponta többször is megnéznénk a naplementét ezzel a gyönyörű lánnyal

Kóser japán ételekre bukkantunk egy budapesti kisvendéglőben

További cikkeink a témában