Az Environmental Research Lettersben megjelent tanulmány szerint nem sok jóra számíthatunk a nem is olyan távoli jövőben

A Newcastle-i Egyetem kutatói 571 európai város aszályokban, hőhullámokban, áradásokban végbement változásait elemezték az összes klímamodell alkalmazásával, amiből pedig arra jutottak, hogy 2050 és 2010 közötti időszakban az eddig véltnél jóval szélsőséges időjárás lesz Európában:

Hőhullámok

Ebben az 571 nagyvárosban fokozódni fognak a hőhullámok, amik a legnagyobb mértékben a közép-európai városokban lesz tapasztalhatók és 2-7 Celsius-fokkal, de a legrosszabb esetben akár 8-14 Celsius-fokkal is megemelkedhet a hőmérséklet ezekben az időszakokban.

A hőhullámos napok szám Stockholmban és Rómában fog nőni a leginkább, míg a legnagyobb hőmérséklet emelkedés Bécsben és Prágában lesz tapasztalható.

Aszály

Az Ibériai-félsziget déli részén fekvő Malagában és Almeirában több mint kétszeresére nő a szárazság az 1951-2000-es évekhez képest.

A legnagyobb szárazság Lisszabonban és Madridban fog előfordulni legtöbbször, de a legnagyobb szárazság és hőhullám Athént, a máltai Valettát és Szófiát sújtja majd az előrejelzés szerint.

Áradás

A folyók áradásának kockázata megnövekszik Északnyugat-Európában, a legoptimistább esetben is a Brit-szigetek városait 85%-kal fogja a korábbinál nagyobb árvíz sújtani.

Dublinban, Helsinkiben, Rigában, Vilniusban és Zágrábban extrém magas lehet az áradások vízszintje, de több nagyváros esetében is 80 százalékos vízszintnövekedésre lehet számítani árvíz idején, például a spanyol Santiago de Compostelában, az írországi Corkban, Waterfordban, a portugáliai Bragában és Barcelosban vagy a brit Derryben és Londonderryben.

Sürgősen kell valami terv

A szakemberek azt mondják, minél előbb ki kell találni valamit, hogy a városok miként birkózzanak meg ezekkel a jövőbeni időjárási jelenségekkel. Valamint felhívják a figyelmet arra, hogy már most is tapasztalható a szélsőséges időjárási események következménye, Párizsban az átlaghoz képest több mint négy métert nőtt a Szajna vízszintje.

És közben meg üdv a jelenben...

Nagyon nem jó a helyzet az Északi-sarkon

Ijesztő tempóban zsugorodik a jég, konkrétan soha nem volt ennyire kicsi.

(Forrás / fotó: MTI / welt.de)

És ezt olvastad már?
Hogyan válasszunk minden igénynek megfelelő számítógépházat?
További cikkeink a témában