Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

„A klímaváltozás jelenti a legnagyobb és legátfogóbb fenyegetést a globális egészségbiztonságra” – mondta nemrég Colin J. Carlson, a washingtoni Georgetown Egyetem doktorandusza, a PLOS Neglected Tropical Diseases című tudományos folyóiratban publikált tanulmány társszerzője. Ezzel a véleményével egyébként nincs egyedül, ugyanakkor hozzátette: a szúnyogok csupán a probléma egy részét képezik,

Carlson és a Floridai Egyetemen dolgozó Sadie J. Ryan azt tanulmányozták, hogy mi történne, ha a két leggyakoribb, betegségeket terjesztő szúnyog – az egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti), valamint az ázsiai tigrisszúnyog (Aedes albopictus) –, a globális átlaghőmérséklet változásaival összhangban mozogna évtizedeken keresztül.

Azt azért illik tisztázni, hogy az

És nem véletlenül. Most lehet, hogy erre a kijelentésre épp legyintesz egyet, azonban amíg nálunk lényegégben a szúnyogkérdés kimerül abban, hogy „milyen idegesítő, zümmögő lények”, amelyek nem hagyják az embert sziesztázni vagy aludni, addig a melegebb éghajlaton emberek millióinak megbetegítéséért és haláláért felelősek, lényegében ezek a lényeg oltják ki (még ha közvetetten is) a legtöbb emberi életet a Földön.

Az egyiptomi csípőszúnyog és az ázsiai tigrisszúnyog is hordozója lehet például a dengue-, a zika- és a chikungunyavírusnak, valamint további legkevesebb tucatnyi olyan betegségnek, amely a kutatók szerint komoly fenyegetéssé válhat a következő ötven évben.

A kutatók szerint a globális átlaghőmérséklet emelkedésével a trópusi területeken egész évben fennállhat, míg a világ többi részén szezonális lehet a betegségterjedés kockázata. Az olyan helyeknek, mint Európa, Észak-Amerika és a trópusok magasan fekvő területei, amelyek eddig túl hűvösek voltak a vírusok számára, most olyan új betegségekkel kell szembenézniük, mint a Dengue-láz.

Ez is érdekelhet:

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.