A világ gleccserei 18%-kal kisebbek, mint korábban becsülték, ez pedig az ázsiai gleccsereket is érinti – az élen a tibetivel. Azonban a Tibeti-fennsík gleccsertavaival más gond is van, ugyanis a környező települések elárasztásával fenyegetnek.

Egy svájci és kínai szakemberekből álló kutatócsoport a régió 1300 gleccsertavánál – a jégárak völgyében kialakuló, kőzetes üledékkel körülhatárolt tavaknál – végzett vizsgálatokat, és megállapította, hogy azok 16 százaléka (210) jelentene komoly fenyegetést a környező településekre, ha kiöntene a medréből. A szakemberek szerint számos tényező kiválthatja egy gleccsertó kitörését.

tibeti régióban az egyik leggyakoribb kiváltó ok a gleccser meredek lejtőjéről a tóba zuhanó jéglavina lehet, amely hatalmas hullámokat generálhat.

Simon Allen, a Zürichi Egyetem munkatársa szerint az instabil tavak jelentős része ugyanakkor túl messze van az ember lakta területektől, így a csaknem kétezer tóból mindössze 210 jelent potenciális fenyegetést az emberi településekre.

A szakemberek szerint számos tényező kiválthatja egy gleccsertó kitörését

Ez ugyanakkor fontos információ a helyi törvényalkotók számára azzal kapcsolatban, hogy mely tavakra összepontosítsák a figyelmüket. A kutatók által a legveszélyesebbnek ítélt harminc tavat rangsoroló lista élén a Cirenmaco áll, amelyhez három jelentős természeti katasztrófa is kötődik az elmúlt száz évből. 1981-ben 200 ember halt meg a tó áradásakor.

„Az ilyen típusú tanulmányokat 5-10 évente meg kellene ismételni, mert ezek a tavak folyamatosan nőnek, miközben újak is keletkeznek”

– jegyezte meg Allen.

A Zürichi Egyetem kutatói munka közben

 

Hozzátette: ezt a tanulmányt a Tibeti-fennsíkot körülölelő ázsiai hegyvonulatok térségében is meg kellene ismételni, ugyanis ezeken a területeken rengeteg pénzt áldoznak a gleccsertavak kiáradását érintő projektekre, melyeket épp ilyen jellegű tanulmányokkal kellene kezdeni, hogy a pénzek ne vesszenek oda a rosszul megválasztott területek vagy tavak miatt.

Ez is érdekelhet:

Elég meglepő, hogy mit tart férfiatlannak az emberek zöme

Méghozzá nők és férfiak egyaránt. Ez pedig egyáltalán nem jelent jót.

 

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Eldobható evőpálcikákból készít bútort egy ázsiai startup

Megnézzük a Sátántangót, amíg Chareese beugrik a fodrászhoz

További cikkeink a témában