Tudósok szerint kevéssé ismert állatokkal is kampányolni kell a jövőben ahhoz, hogy a lehető legtöbb pénz gyűljön össze a kihalás fenyegette fajok védelmére.

Az adománygyűjtő kampányok arcai jelenleg főleg olyan állatok – például a tigrisek vagy az elefántok –, amelyeket kedvelnek a tömegek, a The Nature Conservancy civil természetvédelmi szervezet szerint eközben elhanyagolnak más olyan fajokat, amelyeknek ugyancsak szükségük lenne a védelemre. Nem nehéz belátni, hogy ez így van.

Takin (Fotó: TimVickers)

Az emblémaállatok szerepeltetése jó módja "a szívek és lelkek megnyerésének". A közelmúlt ausztráliai erdőtüzeiben megsérült koalák szívszorító látványa dollármilliókat segített összegyűjteni, mert "mindenkinek, aki ezeket a képeket látja, megszakad a szíve" – idézte a BBC Jennifer McGowant, az ausztráliai Macquarie Egyetem kutatóját.

Orrszarvú madár (fotó: Jim Bowen)

A The Nature Conservancy szerint tudományosabban kellene kiválasztani az adományvonzó fajokat, és nem csak azokra az állatokra kellene koncentrálni, amelyek cukinak számítanak a nagyközönség szemében. A zöldszervezet ezért több száz emlős-, madár- és hüllőfajt azonosított a természetvédelmi erőfeszítések lehetséges jövőbeni emblémáiként.

Fossza (fotó: Ran Kirlian)

A Nature-ben publikált tanulmányban olyan állatok szerepelnek, mint például a vörösfülű cerkóf, az Andok erdeiben élő pápaszemes medve, a takin, egy Ázsiában előforduló kecskeféle, nemének egyetlen tagja, a fossza – egy cibetmacskaféle Madagaszkárról –, a Délkelet-Ázsiában honos orrszarvú madár, a kelet-afrikai szavannákon élő kígyászkeselyű, a mexikói vagy az amerikai sivatagokban előforduló gila, más néven viperagyík. A kutatók szerint ezek is megnyerő állatok, gyakran mégis figyelmen kívül hagyják őket más, ikonikusabb fajok miatt.

Viperagyík (fotó: Arpingstone)

Egy kormányközi tudományos testület tavalyi megállapítása szerint egymillió állat- és növényfajt fenyeget a kihalás veszélye. Friss becslések szerint évente legalább százmilliárd dollárra van szükség az élővilág sokszínűségének megőrzésére vonatkozó globális célok eléréséhez. A kutatók szerint szükség van minden fillérre, ezért egyetlen lehetséges, a közönségre hatást gyakorló fajt sem szabad kihagyni az adománygyűjtésből.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: Nature, MTI)

És ezt olvastad már?
A különbséget érezni fogod – nem csak hallani