Öt dolog, amitől jobb főnök lehetsz

A kollégáidnak kiszámítható, megértő, világosan számon kérő, szolidáris főnökre van szüksége. Különösen nagy válságok, szervezeti átalakítások, elbocsátások idején.

„Szerintem a rossz főnök az, aki nem tudja összefogni a munkát, nem biztosítja a megfelelő híráramlást a cégen belül, nem ellenőrzi áttekinthető módon a feladatok elvégzését” – mondta egy online kommunikációs cégnél dolgozó munkavállaló, akit arról kérdeztünk, hogy ki a rossz főnök. Számára egy munkahelyen a legrosszabb dolog mindig a káosz volt: amikor nincsenek tisztázva a feladatkörök, amikor a mellette dolgozók félvállról vehetik a feladataikat, és ezzel akadályozzák őt is, vagy amikor nem, vagy késve jutnak el hozzá a szükséges információk.

Többirányú híráramlás biztosítása

Az egyik legfontosabb dolog, ami hozzásegíthet ahhoz, hogy jó főnök legyél, a cégen belüli megfelelő híráramlás biztosítása. Susan Fiske amerikai pszichológus szerint általános emberi tulajdonság, hogy a figyelem mindig felfelé irányul egy hierarchiában. „A titkárnők többet szeretnének megtudni főnökeikről, mint fordítva. A végzős diákok többet szeretnének megtudni konzulenseikről, mint fordítva” - mondja. Egy jó főnöknek ezt kell ellensúlyoznia a szervezeti híráramlás többirányúvá tételével. Ellenkező esetben a dolgozók éles helyzetekben spekulálni és félni kezdenek, így rosszabban ítélik meg helyzetüket a valóságosnál, ami teljesítményromláshoz vezet. Egy zárt vállalati Facebook csoport például ideális választás lehet a többirányú kommunikációra.

Procter&Gamble tájékoztató gyárbezáráskor

  1. A vezérigazgató bejelenti a döntést, a menetrendet, és annak legfontosabb állomásait
  2. Részletesen kifejti üzletileg, hogy miért kell bezárni a gyárat
  3. Valódi segítség a cégen belüli más állásokról, lehetőségekről
  4. Hiteles együttérzés kinyilvánítása

Amikor a Procter&Gamble a válság miatt bezárta egy amerikai gyárát, John E. Pepper vezérigazgató a döntés előtt hónapokkal bejelentette a pontos menetrendet és indoklást a cég nyilvánossága előtt (lásd keretesben). Érdekes módon a bezárásra ítélt gyárban nemhogy csökkent, de növekedett a teljesítmény.

Megfelelő kommunikációs stílus

Sok vezető úgy véli, hogy egy főnök nyugodtan üvöltözhet, egyszavas e-maileket küldhet, ha egyébként gördülékenyen mennek a dolgok a cégnél. Ez hamis nézet, mert egyrészt soha nem mennek gördülékenyen a dolgok (mindig van mit rajtuk javítani), másrészt válsághelyzetben a beosztottak sokkal jobban elbizonytalanodnak, amit a rossz főnöki stílus csak még inkább elmélyít. A kollégák ezt követően probléma vagy kérdés esetén is kerülni fogják az ilyen főnök társaságát, megkeresését. Kommunikálni tehát pontosan és szépen kell a beosztottakkal is, ami, ha úgy tetszik, általános emberi elvárás.

Teljesíthető határidők kitűzése

Az új vezetők hajlamosak teljesíthetetlen feladatokat kiadni. Ha túlmunkával sem sikerül végezni, az mindenkinek frusztráló. Tegyük fel, hogy a csapatod túlórázik, de nem sikerül határidőre végeznie, holott ez korábban mindenkinek rendben ment. Mi a teendő? Először is számolj le korábbi vezetői elképzeléseiddel, bármi is legyen az. Aztán nyíltan vesd fel a problémát (mi a véleményük rólad, mint főnökről) a csapatban, és hallgasd meg az értékelésüket együtt, és külön-külön is. A legtöbb embernek van félnivalója, amikor arra kérik, hogy nyíltan mondja el véleményét a főnöke munkájáról. Ezért nem szabad azt feltételezned, hogy az első beszélgetés meg fogja oldani a dolgot. Amit tehetsz: folyamatosan kéred és értékeled a visszajelzésüket, nem csak felülvizsgálatok, hanem rendes üzletmenet esetén is. Ja, és nem adsz teljesíthetetlen határidőket, csak mert te vagy a főnök.

A feladatok delegálása

A delegálás művészete nem más, mint világos hatáskörben megállapodni a beosztottakkal, megadni számukra a szükséges autonómiát és felelősséget, majd teljesítményüket figyelni fölösleges beavatkozás, illetve munkájuk örökös ellenőrzése nélkül. Az nem delegálás, ha kiadod a fénymásolandó papírokat a kollégádnak. A jó vezető arra törekszik, hogy folyamatosan utánpótlást neveljen - ennyiben a feladatok átruházása tiszta tanítás. Hiszen a megfelelően delegált és elvégzett feladat fejleszti a munkatárs készségeit, növeli önbizalmát, fokozza elégedettségét a munkahelyen. A delegálás tehát, mint az egyik legfontosabb vezetői kompetencia elsajátítása rengeteg intelligenciát és érzelmet követel, mindehhez sokévnyi munka-rutinnak kell párosulnia.

Munkatársak motiválása

Dwight D. Eisenhower mondta

„Leadership – az a képesség, amellyel el tudod dönteni, hogy mit kell tenni, és rá tudsz venni másokat, hogy azt meg is akarják csinálni”

Köztudott, hogy a "management" (igazgatás) kifejezés nem azonos a "leadership"-el (emberek vezetése). Egy jó főnök nemcsak ellenőriz, hanem motivál is. A motiváció legfontosabb eszköze a nagyobb önállóság biztosítása. Vagyis a munkatársak maguk határozhatják meg a kisebb célokat, és dönthetik el az ahhoz vezető utat egy időskálán. Ugyanez így hangzik másként: a sikeres cég alapja, hogy a vezető csak nála jobb szakembereket vegyen fel. A főnök feladata pedig az, hogy motiválja őket, és lehetőséget teremtsen számukra képességeik kiaknázására.

Az etikettel kapcsolatban elkövetett leggyakoribb tévhit, hogy az egész koncepció idejétmúlt, és senki sem törődik a szabályok betartásával. Az etikettet azonban nem csak leendő üzleti partnerek esetében, hanem akkor is érdemes észben tartani, ha kollégáinkkal, vagy főnökünkkel ülünk egy asztalnál. Lydia Ramsey, a Manners that sell című bestseller szerzője szerint a helyes asztali etikett egy üzleti ebéd során az üzleti stratégia elengedhetetlenül fontos része! Összeszedtük a 10 leggyakoribb hibát, hogy még véletlenül se kövesd el őket többet.

1. Pontatlan vagy

Túl korán érkezni ugyanolyan hiba, mint késni, ugyanis ezzel felboríthatjuk a partnerünk naptárát. Ha 5 percnél többet késünk, akkor telefonáljunk az üzleti ebédet szervező félnek.

2. Összekevered az evőeszközöket

Egy több fogásból álló étkezéshez többféle evőeszköz tartozik. Ha nem is tudod melyik a desszertvilla, vagy melyik a fehérboros és a vörösboros pohár, akkor sem kell pánikba esni. Egy rendes teríték esetében a villák a tányértól balra, míg a kanalak és a kés jobbra helyezkednek el. Az evőeszközökkel kapcsolatban a helyes megközelítés az, ha fogásonként kívülről haladunk befelé. Ha a tányér mellett elfogytak, akkor a tányér feletti evőeszközök jönnek, fentről lefelé. A vörösboros pohár nagyobb és öblösebb, mint a fehérboros.

3. Rosszul öltözöl

Ha nincs is dress code, az íratlan szabályok szerint tanácsosabb konzervatívabb öltözéket választani, mint lazábbat. Nem szerencsés, ha egy üzleti ebéd alkalmával szeretnénk megmutatni, hogy mennyire lezserek tudunk lenni. Nyakkendő ajánlott.

4. Rosszul helyezed az evőeszközöket a tányérra

Ha letesszük a kést és a villát, akkor úgy kell őket a tányérra tenni, hogy ne érjenek az asztalhoz. Ha végeztünk az étkezéssel, akkor egymás mellé kell helyezni őket, méghozzá úgy, hogy nagyjából 5 óra irányába mutassanak.

5. Iszol

Akárki is szervezi az alkalmat – mi vagy reménybeli üzletfelünk – 2 pohár bornál többet nem ildomos fogyasztani, bár a legfrissebb trendek szerint üzlet esetében nincs helye alkoholnak az asztalnál. Az ilyen események célja az üzlet, a borgőzös fej pedig nem segít ebben. Az első korty mindig a szervező felet illeti meg, és ez az étkezés egyéb pillanataira is igaz. Mindenben követni kell a meghívó felet, és ez arra is vonatkozik, hogy ne rendeljünk alkoholt, ha a házigazda sem iszik. Ha mi szerveztük az üzleti ebédet, akkor viszont mi irányítjuk az eseményeket.

 

6. Rosszul választasz

Egyes vélemények szerint az üzleti ebéd alkalmával az étel csak formalitás, vannak olyan szakemberek, akik azt tanácsolják, hogy nem szabad éhesen érkezni az üzleti ebédre. Bonyolult fogásokat sem szabad választani, hogy még véletlenül se a homár vagy a rák szétcincálása kösse le a figyelmünket, és az olyan egyszerű ételeket is kerülni kell, mint a paradicsomos spagetti, amely könnyen összepöttyözheti az ingünket. Soha ne válasszuk a legdrágább ételt, inkább nézzük meg, hogy milyen árkategóriában választ partnerünk. Ha vendégként mi választunk először, akkor közepes árkategóriájú fogásokat válasszunk.

7. Kipakolsz

Az alapszabályok közé tartozik, hogy egyenes háttal illik ülni a széken, a könyök és a kezek nem érnek az asztalhoz. Semmilyen tárgyat – telefont, tárcát, slusszkulcsot – nem tehetünk az asztalra. Lehetőség szerint mindent adjunk le a ruhatárban, vagy helyezzünk fogasra, végszükség esetén a székünk támlájára. A vászonszalvétát nem illik Bud Spencer módjára a nyakunkba tuszkolni, a helyes eljárás, ha az ölünkbe helyezzük rögtön azután, hogy helyet foglaltunk. Étkezés végén a tányértól balra tesszük le.

8. Kínos témaválasztás

A megfelelő társalgási témák ismerete kulcsfontosságú lehet egy üzleti ebéd során. Mit kerüljünk? Az olyan kényes témák, mint a politika vagy a vallás nem ajánlott topikok. Családi ügyek, betegségek szintén. Ha meghívottak vagyunk, akkor az üzleti vonatkozású témákat ne mi hozzuk szóba, hanem várjuk meg, hogy a meghívó fél kezdjen bele. Ha a meghívó fél tesz fel valamilyen kellemetlen kérdést egy kényes témával kapcsolatban - például politika – adjunk semleges választ. Remélhetőleg az asztaltársunk nem folytatja tovább faggatásunkat.

9. Kenyértörés

A kenyér az egyik legtrükkösebb étel, amin meg lehet csúszni. Bár elegánsabbnak tűnhet, de sosem vágjuk késsel, mindig falatnyi darabokat törünk belőle. Ha villás reggelin veszünk részt, és megvajaznánk, akkor mindig csak azt a falat kenyeret kenjük meg, amelyiket megesszük, vagyis ne készítsünk szendvicset!

10. Rosszkor szólalsz meg

Egy üzleti ebéd fontos része a kommunikáció. Jó esetben esélyünk nyílik elmondani a véleményünket, meggyőzni az üzleti partnerünket a saját vagy a cégünk képességeiről. Ha beszélünk, akkor viszont nagyon fontos, hogy semmiképpen ne teli szájjal tegyük, bármennyire is hajt bennünket a tettvágy. Ha nem veszünk túl nagy falaltokat a szánkba, akkor gyorsabban tudjuk lenyelni őket, és hamarabb tudunk válaszolni. Evőeszközökkel gesztikulálni illetlenség. Ha ezeket az apróbb szabályokat betartjuk, mindenképpen jobb benyomást tehetünk potenciális üzletfeleinkre. Semmibe sem kerül, de sokat jelenthet.

Lehetsz fiatal, kellhet a pénz, de ennyire azért mégsem.

Bérszakdolgozat-írás

Pénzért elkészíteni más szakdolgozatát szerencsére egyre cikibb és megvetett tevékenységnek minősül Magyarországon. Egy átlagos szakdolgozat két hét alatt készül el, amelynek piaci díja 120–150 ezer forint a feketepiacon. Mindez azonban intenzív munkával jár: aki ilyet bevállal, gyakorlatilag két hétig ki sem teheti a lábát otthonról. A bér-szakdolgozás óriási hátránya, hogy mindehhez nagy tudásra, nyelvismeretre és kutatómunkára van szükség. Általában ismerősökön, barátokon keresztül köttetik meg az üzlet. Komoly veszélyfaktor, hogy akár évekkel később is kiderülhet a stikli, így jelentős zsarolási potenciállal kell szembenézniük azoknak, akik megrendelőként később közéleti szerepet vállalnak.


Internetes aljamunka

A Google AdWords megjelenése előtt virágoztak az internetes hirdetési csalások. Proxyszerveres, anonim IP-címről érkező bérkattintásokkal viszonylag könnyen lehetett felturbózni egy hirdetés forgalmát, ám jelenleg a Google rendszere 98 százalékban kiszűri a sötétben bujkálókat (vagy algoritmusaikat). Bár blackhat seo vonalon ma is lehet látványos növekedést elérni egy weboldal látogatottságánál (maximum fél évig), e mögött nem áll valós teljesítmény. Mi a hasonló – rossz szándékú, kétes – kategóriába tettük az összes, ún. MLM-rendszeren alapuló ügynöki munkát is. Bár ezek a cégek legálisan működnek, az ismerősök, barátok megkörnyékezésére alapozó ügynöki munkák etikai értelemben az internet legalját jelentik – és nem is lehet velük sokat keresni.


Bankrablás

Az egyik legkockázatosabb pénzkereseti mód, mert a lebukás biztosra vehető. Sokan gondolják, hogy képesek megtervezni és kivitelezni egy bankrablást, ám óva intjük őket: a végén mindenki lebukik. Ráadásul a bankok egyre fejlettebb eszközöket vetnek be a bankrablók ellen – ezek egy része ismert, más részük nem. A festékpatron, biztonsági zár, rendőrségi pánikgomb mellett léteznek olyan technikák, amelyekről a bankrablók még soha nem hallottak. Nem is beszélve arról, hogy minősített esetben tíz–tizenöt év börtönbüntetést is kaphatunk bankrablásért.


Férfiprostitúció

Bár az idősebb nőket kielégítő férfiprostituáltakról számos legenda kering, a valóságban csak kevesek vállalhatják be ezt a munkát. A vonzó külső mellett intelligenciával, jó kommunikációs készséggel és empátiával is rendelkezni kell. Nemcsak a szexcsődör, hanem a lelket ápoló pszichológus szerepét is el kell tudni játszani. Ezzel szemben a férfiaknak szóló férfiprostitúció pontosan úgy működik, mint a férfiaknak szóló női: gyomorforgató munkával viszonylag sok pénzt lehet keresni, ám lelkileg könnyen belerokkan az ember. A férfiprostitúció főként az interneten van jelen, de a fiatal – többnyire román és ukrán – fiúkat például megtalálhatjuk a fővárosi Duna-korzón is. A hazai golden boyok (fiatal kitartottak) és silver daddyk (idős, gazdagabb kitartók) társadalma meglehetősen rétegzett. Hazánkban öt–hat százezer homoszexuális ember él, a családtagokat és barátokat is számítva, nagyjából 800 ezer embert érinthet a homoszexualitás.


Drogkereskedelem

A kemény drogok terjesztése veszélyes üzlet, Magyarországon általában külföldi szervezett bűnözői csoportok kezében van. Ha valaki olyan hülye, hogy ezzel kíván foglalkozni, akkor alaposan fel kell kötnie a gatyáját. Ugyanakkor hazánkban sok fiatalember úgy véli: a könnyű drogok – elsősorban marihuána – termesztése és terítése óriási üzlet, amibe szívesen belevágna. Ne tegye! Még a házibuliban átadott, egyetlen szál jointért is akár kettő–nyolc terjedő börtönt is kaphatunk.