Öltözz alkatodnak megfelelően!

A styling szabályai nem általánosak, sőt mivel mindannyian mások vagyunk, szinte sosem érvényesek mindenkire. Ahhoz, hogy jól nézzünk ki, el kell fogadjuk magunkat és tisztában kell legyünk testi adottságainkkal. Egy kerekedő pocakkal nem könnyű szembenézni, de ez még nem a világvége. Mindenféle alkaton lehet javítani egy-két jól megválasztott ruhadarabbal, de ügyetlen döntésekkel néha akaratlanul olyan tulajdonságainkat is kiemeljük, amik csak Édesanyánk szerint nem vészesek. Ezúttal segítünk, hogy a testalkatodnak megfelelően öltözködj!

Pocakban erős, kerekded típus vagy

Akit szélesebb termettel áldott meg a sors (vagy a sok le nem mozgott kalória), annak a legfontosabb szempont a ruhák kiválasztásánál az, hogy ne legyen se túl szűk, se túl bő. A szűk ruhadarabok nem fogják kiegyenesíteni a test tökéletlenségeit, inkább a kötözött sonka hatást erősítik. Oké, de úgy gondolod, hogy a bővebb ruhadarabok majd elrejtik az előnytelen tulajdonságaidat? Hát, nem így van. Nagyobbnak fogsz tűnni tőlük. Akkor éred el a legjobb hatást, ha megtalálod az arany középutat.

Az anyag fajtája a kulcs a te esetedben. Kerüld az éles kontúrt, a merev vonalú ruhákat. Az anyag legyen laza esésű. Ideális választás egy megfelelő méretű puha szövetből készült zakó, ami karcsúsítani fog. A minták terén kerüld el a horizontális csíkozást, mert az szélesebbé fog tenni, a hosszirányban csíkos darabokat keresd, ezek optikailag nyújtják a testet. Természetesen most is igaz, hogy a sötét szín karcsúsít, így a fekete vagy a sötétkék legyen a színed. Az előző tulajdonságok tökéletes elegye például egy fekete, vékony csíkos kordnadrág, aminek a zsebei laposak.

A felső és az alsó részen hordott ruhák, ha sötétek és egyszínűek, akkor máris méterekkel karcsúbbnak fogsz tűnni. Övet tegyél, mert az is karcsúsít, de figyelj, hogy ne lógjon rá a hasad. A túlburjánzó mintákkal is óvatosan bánj, mert azok különösen vonzzák a tekintetet a nagyobb felületeken. A pulóverek terén pedig a V-nyakúakat részesítsd előnyben, mert azok a rövidebb nyakat optikailag nyújtják, ez a te esetedben jótékony hatású lehet.

Magas, vékony típus vagy

A normális magasság valahol százhetven és száznyolcvanöt centi között van. Ha már olyan szerencsés vagy, hogy az élet egynyolcvanötre vagy annál magasabbra nyújtott meg, akkor próbáld meg hangsúlyozni ezt a tulajdonságot. A magas-vékony kombinációból az a jobb, ha előbbit emeled ki. Ha keskenyek a vállaid, akkor egy vízszintesen csíkos pulóverrel optikailag szélesítheted őket, lehetőleg olyannal, amin egy széles csík fut végig a mellkasodon. Ingeid legyenek tesethezállóbbak (fitted szabásúak), kövessék vonalaidat. Ha már ilyen sudár termeted van, ne rejtsd el egy lobogó ejtőernyőként ható felsőrész mögé.

A zakók neked különösen jól állnak, még a dupla soros is jól fog mutatni rajtad, de azért a nagy hajtókás darabokat kerüld el. A nagyon szűk nadrágok sem fognak jót tenni a megjelenésednek, mert feltehetőleg nem túl vaskosak a lábaid. Az ideális szabásvonal inkább egyenes, kissé kiemeli a derekat. A színek közül bátran hordj világosat és a felső-, illetve az alsó rész legyen különböző színű. A nagy mintákról sem kell lemondanod. A legtöbb ruha jól áll ezen az alkaton, ami lehetőséget biztosít a kísérletezésre. Magas urak, elő a kreativitással!

Széles a vállad

Jellemzően széles felsőtested van és keskeny a csípőd. Finom szövésű anyagokkal elérheted, hogy erőteljes körvonalaid élesek maradnak. Az ingek közül pamutinget válassz, testhezálló szabással és kemény gallérral. A zakó is legyen határozott vonalú. A minták közül a mértani alakzatok mutatnak rajtad jól, amik lehetnek éles csíkok vagy kockák.

Ha több réteg ruhát is viselsz, ügyelj rá, hogy körvonalaid maradjanak láthatóak. A lényeg, hogy - ha már széles, akkor - mindig legyen látható a vállad, mert ez a legelőnyösebb testrészed. Amit kerülnöd kell, azok a rövid dzsekik és a bő, kötött pulóverek.

Alacsony vagy

Ha százhatvannyolc centinél alacsonyabb vagy, akkor azonos - vagy hasonló - színű nadrágot és felsőrészt viselj. A kisebb mintás és a könnyebb anyagú ruhák fognak rajtad jól mutatni. Neked igyekezned kell magasabbnak mutatnod magad, így a nagyon lapos talpú cipőket nem ajánljuk. Keress olyan fajtát, aminek van néhány centis sarka és viseld hosszabb, nem lógó üllepű, szűkebb szárú nadrággal.

A kiegészítőkkel nemcsak javíthatsz a megjelenéseden, de például a gyengébbik nem tekintetét az arcodra vonzhatod. Magasságodat valamilyen fejfedővel is növelheted - az ún. Newsboy sapka például kissé bohémmá teszi a megjelenést, tegyél vele egy próbát. Egy keskeny nyakkendővel is nyújthatod a tested.

Átlagos alkat nincs

Létezik egyáltalán ilyen, hogy átlagos alkat? Milyen szempontok szerint átlagos valaki? Mindannyian mások vagyunk, tele előnyös és előnytelen tulajdonságokkal. Adottságainkon például a fent leírtak szerint lehet ugyan alakítani, de bizonyos tulajdonságaink életünk végéig megmaradnak. Önmagunkhoz képest kell jól kinéznünk, ehhez nincsen univerzális mérce. Az öltözködés szükséglet, de egyben egy olyan eszköz, amivel javíthatunk a megjelenésünkön, így ne legyünk restek ezt kihasználni!
Azért pedig nem kell aggódni, ha nem áll jól a legújabb divat. Viselj olyan öltözéket, amiben magabiztos vagy - ezt a tulajdonságot fogják a legjobban értékelni a hölgyek.

A harminc éve fennálló Topman bizonyára kevesebb férfinak hangzik ismerősen, mint ahány hölgynek a Topshop. A százhetvenöt üzlettel rendelkező cég világszerte jelen van, ebből nekünk itt, Magyarországon csak a webshop jut. Kövekezzen újabb tesztünk, ezúttal a Topman online boltját nézzük meg közelebbről!

A Topman a londoni székhelyű Arcadia Group egyik tagja, férfiaknak szánt divatmárka, a Topshop “fiútestvére”. Itt most nehogy arra a szörnyű tévéműsorra gondoljunk, ami hétköznap délelőtt megy a kereskedelmi adókon és senki sem nézi, a Topshop a csajoknál menőnek számít, még Kate Moss is tervezett a cégnek. A márkanevet birtokló csoport tulajdonában van például a Burton (nem összetévesztendő a snowboardos céggel), a Dorothy Perkins vagy a Miss Selfridge. Ezek a márkanevek bizonyára ismerősen hangzanak annak, aki járt már Londonban.

A többszörös díjnyertes angol brand férfiaknak elég széles skálán kínál öltözéket: az öltönyöktől az indie-rock mozgalom által inspirált szegecses ruhákon át a bőrcipőkig mindent megtalálhatunk a webshopban. Aki irtózik például a Petőfi Rádión is játszott szerzeményektől, annak sem érdemes legyintve felhagyni az olvasással, ugyanis a Topman minősége jobb a nálunk a plázákban megtalálható márkák többségénél, és találhatunk náluk ötletes, extravagáns és visszafogott, klasszikus darabokat is. A honlapon megjelenő kölyökképű modellek se riasszanak el senkit, nem csak a húszéves korosztály találja meg ízlésének megfelelő ruhákat.

A honlap

A topman.com-ra lépve kellemes képmontázs fogad minket, egyből a kiemelt trendeket és ruhadarabokat találjuk meg. A logótól jobbra eső apró betűs menünél regisztrálhatunk, amennyiben még nincs felhasználói fiókunk. Csakúgy, mint az ASOS esetében, itt is meg kell adnunk nevünket, címünket és a fizetés eszközét, ami lehet internetes vásárlásra alkalmas bankkártya, vagy paypal fiók.

A kínálat

Mivel itt az egész honlap csak férfiak számára kínál ruhákat, kevesebb darabból válogathatunk, mint az ASOS boltjában. A felső menü jól tagolt, az első pontban a legújabb darabokat találjuk, míg a jobb oldalon a Sale menüpont érhető el. Az öltönyök külön menüpontot kaptak, de ennél érdekesebb a Male grooming rész, ahol a Topman saját samponját, hajformázóját vagy parfümjét szerezhetjük be, egészen kedvező áron. Szintén szokatlan menüpont a Lifestyle, ami alatt lomo fényképezőgépeket, pisztoly nyomatos laposüveget, iPod kiegészítőket, bajuszos műtetoválásokat vagy hasznosnak vélt könyveket találunk. Mondjuk a How to be a man című alkotást szívesen a kezébe nyomnánk egy-két magyar médiaszereplőnek. Ha pedig valamilyen vicces ajándékot keresünk, akkor a Rude hand gestures című könyvnél egy lépéssel se menjünk tovább - ebben megtalálhatjuk a világ offenzív kézmozdulatainak többségét.

A felső menüsáv bármelyik elemére kattintva újabb mozaikok jelennek meg, amelyek egy nagy képet és az adott részleg alkategóriáit mutatják. A mozaikok mindig egy-egy új irányzathoz kiválogatott darabokat mutatnak, tehát akinek a trendek annyit mondanak, mint megboldogult Kim Dzsongilnek a szabad akarat, az is el fog tudni igazodni köztük. Például a Clothingra kattintva az egyik képen előjön a Tribal pattern (törzsi minták) felirat - ha ide kattintunk, akkor az összes ilyen mintás ruhadarab megjelenik a rövidnadrágoktól a kiegészítőkön át az ingekig. A kínálat tehát jól el van osztva, a honlap látványos és egyszerű. A cipők között vannak klasszikus, bőrből készült darabok, de a Converse színes tornacipőit is megvehetjük. Az árak néhány fonttól sok százig terjednek. A Brands at Topman menü alatt megtalálhatjuk többek között a Ben Shermant, a Fred Perryt vagy a Dunlop Retrót, de természetesen a webshopban a Topman saját márkás darabjai vannak túlsúlyban.

Topman

A ruhákról, amelyeket kínálnak, általánosságban elmondható, hogy alapvetően egyszerűek, de mindig van bennük valami különlegesség, legyen az a szín, a minta, vagy egyszerűen csak a különböző színű gombok. A pólóikon a grafikák néhol fantasztikus kreativitásról tesznek tanúbizonyságot, néhol pedig elvetik a súlykot. A legtöbb ötletet a felsőruházatba préselik bele. Csíkosak, mintásak, színesek, egészen különleges darabokat is kifoghatunk. Azért persze akad bőven a kínálatban mindenféle visszafogottságot nélkülöző, vállalhatatlan ruha, de a nagyja hordható és jól is néz ki.

Botrányos felirat

Valaki úgy gondolta a brandnél, hogy jó ötlet a következő feliratot pólóra nyomni: “Szép az új barátnőd. Milyen fajta?” Ez tulajdonképpen az egyenlőségjel a kutyák és a nők között, így szép kis botrány kerekedett belőle, amely a Topman renoméját némileg meg is tépázta.

Említettük, hogy a minőség terén sem lehet panasz a Topmanre, ezt is a tapasztalat mondatja velünk. Az anyag nem veszti el hamar a színét, kevés műszálat tartalmaz és ami a legfontosabb, tartósnak tűnik. Aki szemfüles, az a manapság oly népszerű angol turkálós butikokban is fellelhet egy-két ruhát a Topmantől, ami egyfajta bizonyíték a hosszúéletűségre. Minden darabot három különböző képpel illusztrálnak, ami bőven elég ahhoz, hogy eldöntsük, tetszik-e vagy sem. Mérettáblázat itt is van, utóbbi tesztünkben leírtak itt is érvényesek, ugyanazokon a helyeken kell lemérni magunkat a méret kiválasztásához.

 

A magazin

A Topman honlapjáról a jobb felső sarokban egy ingyenes magazint is elérhetünk, melynek Generation a címe. Ebben divattervezőket, sportolókat, filmrendezőket mutatnak be, de találunk benne zenei írásokat is - ez egy angol popkultúra magazin férfiaknak. Érdemes beleolvasni, a harmadik számban készült interjú kapcsán Chris Dennis trinidadi szörfös történeteitől sárgulhatunk az irigységtől.

Rendelés és szállítás

Ha bonyolulttá tennék a vásárlás folyamatát, azzal keresztet vetnének az egész webshopra, így ennek a menete itt is rém egyszerű. Csak kiválasztjuk a méretet, bedobjuk a kosárba és már mehetünk a virtuális kasszához, ahol a cím és a bankkártya-adatok megadása után meg is ejtettük a vásárlást. Az International standard szállítás költsége Magyarországra hat font, de aki nem tud várni, az tizennégyért kérhet gyorsabb kiszállítást is. Előbbihez öt munkanapos szállítási időt ígérnek, de általában ennél pár nappal több időt vesz igénybe a művelet.

A fizetés után pár perccel jön egy megerősítő e-mail, amiben leírják, mit rendeltünk, milyen szállítással és mennyiért, majd néhány nap múlva, mikor feladták a csomagot, megint kapunk egy értesítőt, amelyben már azt közlik, hogy hamarosan megérkezik, amit rendeltünk. A csomagok eddig mindig épségben megérkeztek, semmilyen problémát nem tapasztaltunk, de természetesen ha nem tetszik a megrendelt áru, itt is van lehetőség a visszaküldésére.

Konklúzió

A Topmannel kapcsolatban egyelőre csak pozitív tapasztalataink vannak. Aki kedveli a kicsit egyedibb ruhadarabokat, amik biztos, hogy a magyar városok utcáin nem fognak szembejönni velünk, annak bátran ajánljuk a márkát és webshopot.

Player Autószalon

Kinyitod a szekrényt és bizony van pár ruhadarab, ami ott lóg azóta, hogy megvetted. Talán még a címke is rajtuk van. Ami a boltban még jól állt, vagy túl olcsó volt ahhoz, hogy otthagyd, annak az árát akár a vécén is lehúzhattad volna. Minél jobban szeretünk öltözködni, annál többször történik ilyen, ezért most szigorúan racionális alapon közelítjük meg a dolgot. Egy-két tanács következik az ésszerű vásárlás jegyében!

Tudatosan

Minden szezonnak megvan a maga jellegzetessége - nyáron a könnyedebb anyagok kerülnek előtérbe, ősszel a réteges öltözködés a legfontosabb, télen vastag ruhákat húzunk, tavasszal pedig szellős, hosszúujjú darabokat veszünk magunkra. Most a tavasz miatt a legfontosabb ruhadarabok a farmerek, vászonnadrágok, könnyed kabátok, ingek, pulcsik, zakók és hozzájuk való bőrcipők, kiegészítők. Az eligazodást segíti, ha a trendek előrejelzéseit megkeresed a neten, ezt többek között itt a Playeren is meg fogod találni. Manapság már kevés ruha bír ki egy évnél többet, de ha tartósabb darabokat választottál, akkor is nézd át, mi az, amelyikből nem árt a pótlás és tudatosan indulj neki a boltok hadának. Ne engedd, hogy elcsábítson egy kék pulcsi, amiből van már otthon hat a szekrényben! Ráadásul a leárazások során kínált ruhák sem mindig érik meg az árukat. Döntsd el, mivel akarod kiegészíteni a ruhatáradat és azokat a darabokat keresd célirányosan a boltokban, ne elégedj meg félmegoldásokkal. Ami nem érzed, hogy száz százalékig passzol hozzád, azt csak azért ne vedd meg, mert olcsó.

Az elektronikai eszközök esetében is alaposan és tudatosan tervezi meg az ember, hogy pontosan mire van szüksége. A ruha is egyfajta szükséglet, persze itt nehezebb a racionalitást alkalmazni, mert azért bevallhatjuk: mi, férfiak is hiúk vagyunk és néha az érzelmek vezérelnek egy-egy vásárlást, aminek nem mindig jó a vége. A célirányosságban segíthet az is, ha bepötyögsz egy listát a telefonodba, mi az, amit be akarsz szerezni.

Méretet veszünk

Itt nagyon el lehet bénázni a dolgot, a ruháknál a méret ugyanis fontosabb, mint sok más tulajdonság. Addig próbálj, amíg nem találsz egy tökéletesen passzoló darabot, erre ne sajnáld az időt! Ehhez persze nem árt, ha tisztában vagy adottságaiddal. Tudjuk, hogy unalmas tud lenni egy-egy shoppingtúra, inkább Xboxoznál a haverokkal, de ne egyedül vágj neki a boltoknak! Vigyél magaddal valakit, aki szórakoztató, őszinte és a helyes méret kiválasztásában is segítségedre lesz, mert a külső szemlélő máshogy lát téged. A tükör nem mindig adja vissza azt, hogy hogyan áll a ruhadarab. A megfelelő méret kiválasztása jó önismeretet kíván, minden ruhadarabnál más tulajdonságokra kell odafigyelni. Ezzel a későbbiekben bővebben foglalkozunk.

Kombinálhatóság

Egy-egy ruhadarab értékét a kombinálhatóság is nagyban meghatározza. Minél egyszerűbb és minél kevésbé élénk színű egy ruha, annál több mindenhez fog passzolni. A fekete, fehér és a szürke semlegesek, bármilyen más színnel jól mutatnak. Persze minden szezonban vannak felkapott árnyalatok, az utóbbi években volt, hogy a citromsárgát láthattuk mindenhol, legutóbb ősszel pedig a narancssárga kapott nagyobb hangsúlyt. A trendek minden évben változnak, így ha van egy olyan alap ruhatárad, ami jól kombinálható, akkor könnyedén lépést tudsz tartani velük úgy is, hogy csak egy-két új darabot veszel szezononként.

Alapdarabokra többet szánj

Nem lehet mindent egy helyről - például a fast fashion boltokban - vásárolni. Senki nem eszik nap mint nap csak gyorsétteremben, láthattuk mi lett a következménye abban a bizonyos filmben. Egy fehér inget inkább vegyél meg drágábban, jobb minőségben, mert az sokkal tovább ki fog szolgálni és visszahozza majd az árát. Manapság a plázákban minden egy helyen van, így felmerülhet a kérdés, hogy miért térj be inkább a Peek&Cloppenburgba, ahol háromszor annyi egy fehér ing, mint a H&M-ben. Előbbiben tartós Hugo Boss vagy Ralph Lauren inget vehetsz, ami lehet, hogy többször annyiba kerül, de sokkal tovább fogja bírni és egy olyan ruhadarab, amit nem váltogatsz szezononként. Köztudott, hogy a felgyorsult élettel együtt jár a folyamatos fogyasztáskényszer, de inkább kevesebbszer indulj neki a boltoknak, akkor viszont a klasszikus ruhadarabokra több pénzt szánj. Hidd el, megéri!

Kérdezz!

A személyzet részben azért van a boltokban, hogy téged ellásson információval. Nyugodtan kérdezd meg tőlük, hogy van-e más méretben vagy színben az adott darab. Ha nem találod azt, amit keresel, akkor passzolj és állj tovább, a következő boltban majd több sikered lesz. Hál' istennek az eladók manapság már nem nagyon akarnak rábeszélni semmire, de ha mégis kifogsz egy ilyet, ne hagyd magad. Olyan helyekre is betérhetsz, amik alapból eszedbe sem jutnának, légy nyitott, ne csak egy helyről vásárolj, mert úgy fogsz kinézni, mint a kirakatba rakott bábu. Ruhák terén óriási a választék, így járj utána a kívánt darabnak, előbb-utóbb úgyis meglesz.

Player Autószalon