Itt az Eb sörválogatottja! – Tizenegy nemzet, tizenegy kiváló ital

Az Európa-bajnokságon ugyan 16 nemzet szerepel, de a cserepadra nem akartunk leültetni egy sört sem, szóval csak kezdő 11-ben gondolkodtunk. Az all star csapatunkban akad mindféle játékos: ragyogóan világos, rubinként vöröslő és éjsötét, valamint könnyű 5 %-os és brutális 8.5-ös. Két dolgot sajnálunk, de azt nagyon: 1. hogy a belgák nem jutottak ki, és így nincsenek belga sörök sem (persze ez ne akadályozzon meg minket semmiben!) 2. hogy mi sem vagyunk ott, mert a Főzdefesztes kézműves sörökből már simán ki tudnánk állítani egy kezdőt. Akkor hát: helló sportbarátok, a pályán már felsorakozott az európai sörválogatott! Ismerkedjünk meg a játékosokkal!

1. Bernard Cerné pivo, Csehország

1-es mezszámmal – a világ egyik legjobb hálóőre, a kapusok Magnetója, azaz Petr Čech előtt tisztelegve – a Bernard Cerné pivo. Egy dunkel, vagyis szinte fekete színű italról beszélünk, ami ízével kivívta a minőségi sör iránt rajongók tiszteletét. A tegnapi meccs ugyan nem sikerült valami fényesen (eufemizmus: az oroszok nagyon elintézték Rosickyékat), de a folytatásban még bizonyíthatnak a csehek.  Ha fociban is olyan jók lennének, mint sörben, akkor bajban lenne Európa! Ár: 550 Ft. (0.5 l)

2. Belij Medvegy, Oroszország

A balhátvéd posztján egy fehér medve, vagyis a Belij Medvegy. Az oroszoknak a vodkát nem számítva elég furcsa italokat sikerül összehozni, ott van például a kvasz, és őszintén szólva a Belij Medvegy is sajátosan orosz ízvilággal bír, de egy próbát mindenképpen megér. A Lukoil benzinkutaknál működő Arbat termékei között találhatunk belőle. Ár: 599 Ft. (0.5 l)

 

3. Fullers Golden Pride, Anglia

Sűrű, olajos textúrájú és magas alkoholtartalmú sörről van szó, szóval a védelem közepére való masszív játékosról beszélünk. 8.5%-os alkoholtartalom sörben nem kispálya, szóval tiszteletet a Fullers-nek! Ár: 500 Ft. (0.33l)

4. La Trappe Dubbel, Hollandia

Sört értő ínyenceknek igazi csemege lesz a rubinvörös színű La Trappe Dubbel, ami egy eredeti trappista apátsági különlegesség. Igazi unikum (nem úgy!), és nem csak Van Persie rajongóknak ajánljuk. Ár: 700 Ft. (0.33l)

5. Karpackie, Lengyelország

A lengyelek ugyan házigazdaként vesznek részt az Eb-n - tegnap nem kevés szerencse is kellett a döntetlenhez -, de azt tegyük hozzá, hogy az elmúlt huszonöt évben többször voltak világversenyen, mint mi. (Lássuk be, ez nem volt nehéz dolog.) A lengyel-magyar barátság jegyében is szurkolunk nekik, közben meg Karpackie sört kortyolunk, ami nem egy luxustermék, de fogyasztható darab. Ár: 148 Ft. (0.5 l)

Ez volt a védelem (4-4-2-ben toljuk), most jön a középpálya olaszokkal, németekkel, spanyolokkal! Kattints a tovább gombra!

6. Guinness, Írország

Elérkeztünk a középpályához! A Guinness igazi klasszikus barna sör, amelyről már értekeztünk a Player hasábjain. Az íreket már ezért is lehet szeretni, úgyhogy hajrá Robbie Keane és bandája! Sláinte! Ár: 789 Ft. (0.44 l)

7. Paulaner O. M. Hell, Németország

Egy echte lager sör Bajorország szívéből, ami akkora klasszis, mint a németek legtörökebb játékosa, a beépített radarral rendelkező Meshut Özil. A németek szerintünk bejutnak a döntőbe, és ha így lesz, akkor megjutalmazzuk magunkat egy rekesz Paulanerrel, nem mintha német-drukkerek lennénk, hanem csak úgy. Ár: 450 Ft. (0.5 l)

8. Estrella, Spanyolország

A Xavi-Iniesta fémjelezte középpályás sor minden bizonnyal idén is művészi szintre emeli a futballt, gyönyörködjünk benne, közben kortyolgassunk Estrella sört. Ár: 299 Ft. (0.5 l)

9. Peroni, Olaszország

A középpálya szélén az olasz Peroni. A calcio, vagyis az itáliai labdarúgás ugyan ebben az évtizedben harmadik mélyrepülését éli, de a jó hír, hogy a Peronin ez nem érződik. Egyszerű, könnyű világos sör, szerethetően tiszta élmény. Ár: 390 Ft. (0,33 l)

A középpályás sor kipipálva, jön a 4-4-2 formáció eleje, a csatársor! Kattints a tovább gombra!

10. Kronenbourg 1664, Franciaország

A gallkakasos brigád a Kronenbourg 1664-gyel képviselteti magát, ami a nagy hiperekben a magas árkategóriájú cikkek közé tartozik, de egy erősebb mezőnyben nem biztos, hogy továbbjutna a csoportjából. Tulajdonképpen mégsem okoz csalódást: megisszuk és söríze van. A Kronenbourg itt csatár, mert Benzema szerintünk legalább 3 gólt fog lőni. Ár: 339 Ft. (0.5 l)

11. Amager Fru Fredriksen, Dánia

A csatársorban a mezőny legértékesebb tagja, vagyis az Amager Fru Fredriksen, a sörök Laudrupja! Stout típusú ital, ami egyszerre sötét, mint az éjszaka, az ízhatása száraz, gyümölcsös és karamellás. A dánok pont 20 éve nyertek Eb-t, lehet, hogy itt az idő az újrázásra? Az biztos, hogy az Amager Fru Fredriksenen semmi nem fog múlni! Ár: 1900 Ft. (0.5 l) Ha közelebbről megismerkedünk ezzel a tizenegy játékossal, akkor ezen az Eb-n csak nyerhetünk!

Ha tudni szeretnéd, hogy hogyan néz ki a legprovokatívabb sörök válogatottja, akkor csak kattintanod kell! Ittál már fánkízű sört?

Sok tökéletes dolog született Olaszországban, és ezért nagyon hálásak lehetünk a derék csizmalakóknak. Ha az ötvenes-hatvanas évekre gondolunk, akkor olyan praktikus és briliáns dizájnnal rendelkező tárgyak jutnak eszünkbe, mint egy Bialetti kotyogós kávéfőző, egy Vespa robogó, vagy olyan filmek, mint a Római vakáció, ami ugyan amerikai, de a Cinecittában készült, szóval legalább félig olasznak számít. Mai marhahúsos cannelloninkkal Itália előtt tisztelgünk!

Ez egy masszív fogás, ám mivel ínycsiklandóan néz ki, egy diétázó csaj sem fog nemet mondani rá, szóval remek választás vacsorával egybekötött randira! Ha egy tízes skálán osztályoznánk a nehézségi fokozatát, akkor a cannelloni körülbelül hatost kapna, vagyis kezdők is bátran nekifoghatnak, ha kellőképpen komolyan veszik a feladatot. Ez a töltött tészta – mert ha jobban belegondolunk, akkor az, bármennyire furcsának is hangzik az elnevezés – időigényes vállalkozás, de megéri a veszkődést.

Beszerző körút

Vannak előre gyártott cannelloni alkalmatosságok. Ezek apró cső formájú kis tészták, választhatjuk ezeket is természetesen, de most kipróbálunk egy alternatív megoldást. Mivel a cannelloni gyűrűkbe kínkeserves munka belegyömöszölni a tölteléket, sokkal jobban jártok, ha lasagne lapot használtok. Kezdjük az alapokkal! Mi az, ami nélkül nem érdemes nekifognod ennek a fogásnak? Kell hozzá lasagne lap, (vagy cannelloni tészta) ha ez nincsen, akkor elő kell állni egy B tervvel, hacsak nem tudunk tésztát gyúrni liszt, víz, tojás és só megfelelő arányú összekeverésével. A többi már gyerekjáték: fél kiló darált marhahús, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 10 dkg bacon, 10 dkg gomba (friss vagy konzerv) 5 dl paradicsomszósz, 1 teáskanál szárított oregánó, 2dl tejszín, 2 dl fehérbor, 10 dkg reszelt parmezán.

Action!

Először készítsük el a tölteléket. Kevés olivaolajon pirítsuk meg a kockára vágott vöröshagymát, majd a vékony gerezdekre vágott fokhagymát. Jöhet a gomba is, de közben fakanállal kevergessük a lábasban lévő dolgokat, ugyanis a hagyma könnyen odakap. Pirítsuk meg a darált marhahúst, amíg beszürkül, majd szórjuk rá a szárított oregánót, és sózzuk, borsozzuk. Folyamatosan forgassuk a húst, és az esetleg összeállt húscsomókat nyomkodjuk szét fakanállal. A száraz fehérbort öntsük a húsra, majd adjunk a hőfoknak, egészen addig, amíg a bor szinte teljesen elpárolog. Ezek után jöhet a paradicsom szósz, de ne felejtsük a lángot visszavenni közepes fokozatra. Rotyogtassuk jó húsz percig, vagy amíg a hús átfő, és a ragu besűrűsödik. Néha kevergessük meg, nehogy odakapjon.

Tészta

A lapokat egy nagy lábasban érdemes megfőzni, egyszerre maximum három lapot, ugyanis ha többet rakunk a lábasba, akkor összetapadnak, majd szétszakadnak. Ezekkel a lapokkal szinte hímes tojásként kell bánni, legalábbis akkor, amikor már megfőttek. Egy normális méretű tepsibe józan számítások szerint nagyjából 10 db cannelloni fér el kényelmesen, szóval 3-4 turnusban el tudjuk készíteni őket. Logisztikailag érdemes egy időben kezdeni a ragu és a tésztalapok elkészítését, így időt spórolhatunk.

Rock n’ roll

Tekerünk. Ha kész a tészta, akkor kifektetjük a lapokat, majd egy szelet bacont fektetünk rá, megszórjuk egy kevés reszelt sajttal, és ezután teszünk az egyik felére 2-3 evőkanálnyi ragut. ha eredeti cannelloni gyűrűt használnánk, akkor ezt kapásból nem tudnánk megcsinálni. Ha ez megvan, akkor feltekerjük a cannelloninkat, és félretesszük pihenni, amíg elkészítjük az összes többi tekercset. Ha megvannak a kis gyönyörűségek, akkor a tepsink aljába paradicsomszószt öntünk, majd óvatosan belerakjuk a cannellonikat. Most jön a varázslat: a tejszínt elkeverjük a maradék parmezán sajttal és a cannellonik tetejére öntjük. Utána fogjuk ezt a csodát és berakjuk az előmelegített 180 °C fokos sütőbe és negyven percig sütjük, vagy amíg a teteje picit megpirul. Ecco tutto – vagyis: ez minden!

Bon apétit!

Mondtuk, hogy könnyű lesz, igaz? De ha még ez is túl fárasztó neked, akkor irány a Netpincér, ahol a címed megadása után már választhatsz is a jobbnál jobb opciók között. Mindent bele!

A quiche (ejtsd: kis) egy francia tésztás lepényféleség, amerikaiak szerint igazi csajos kaja, szóval kitűnő választás, ha meg akarjuk lepni valamivel párunkat, vagy le akarjuk nyűgözni azt a szőkét, akit végre sikerült elhívni randizni.

A quiche-t sok mindenhez hasonlítják különböző fórumokon, nevezik francia pizzának, nyitott lepénynek, és a műfaja sem tisztázott, ugyanis van, ahol desszertként emlegetik, máshol főétel, egy harmadik helyen pedig a reggeli étkezés tipikus fogásának nevezik. Mi nem foglalkozunk a címkézéssel, szerintünk a quiche olyan valami, amit meg lehet enni, és finom. A töltelék ezerféleképpen variálható, mi ezúttal egy zöldséges verziót készítünk, hús nélkül, szóval ha vega a szíved választottja, akkor ez nyerő megoldás lehet.

Itt egy vizuális gyorstalpaló:

Kezdjük az alapoknál: ha elkészítésről beszélünk, akkor a quiche két fő részből épül fel: 1. van az alapot jelentő tésztalap, 2. minden egyéb, ami a tésztalapra kerül. Elsőként a tésztát fogjuk elkészíteni, mert ennek kell egy kis idő, hogy megkeljen. A tésztagyúrás általában sok hobbi szakácsnál egy komoly lélektani határt jelent, mert rejtélyes, misztikus dolognak tűnik, amit csak a beavatott kevesek képesek megalkotni egy titokzatos szeánsz során. A helyzet ennél egyszerűbb, ugyanis a tésztagyúrás alapjában véve egy igen mechanikus folyamat: az ember összerakja A-t, meg B-t és C-t, és kész a termék. Jó, jó, tudjuk, a főzés az művészet, meg kreativitás, meg minden, de ezt a szöveget hagyjuk meg a csajoknak.

Part 1. A tészta

Tésztát gyúrni egyáltalán nem nehéz. Kell hozzá pár dolog, például egy konyhai mérleg, ugyanis a tészta esetében a számok fontosak. Harminc dekagramm lisztet morzsoljunk el tizenöt dekagramm vajjal – vajról beszélünk, a margarint dobjuk ki, gyújtsuk fel, lőjük ki a világűrbe –, egy tojás sárgáját, egy csipet sót, majd lassan öntsünk hozzá annyi hideg vizet, amitől a tésztánk még nem lesz nyúlós. Kezdjük egy decivel, ez a minimum, majd a halmazállapotot figyelve öntsünk hozzá egy újabb decit, ha kell. Milyen a kemény tészta? Olyasmi, mint a gyurma, de annál azért egy árnyalatnyival puhább, szétmorzsolhatóbb. A nyúlós tészta meg úgy nyúlik, mint a megolvadt sajt, de ha itt tartunk, az már nem szerencsés. Ebben az esetben a mentőövet pár deka liszt és egy kevés vaj jelenti.

A tésztát tegyük egy tálba, takarjuk le, és tegyük fél órára hűtőbe. Vegyük elő a sütőformát, ami esetünkben egy kerek, általában hullámos szélű frizbihez hasonlító tárgy. (Nagy szupermarketekben is könnyen beszerezhetjük, olyan helyeken van, ahol férfiak általában nem szoktak megfordulni, nevesül a fakanalak, sajtreszelők, és hasonló tárgyak osztályán. Egy kb. egy centi magas peremű, béna fémtálcát keressünk.) A tésztát nyújtsuk ki, szokták mondani a szakácskönyvek, de mit jelent ez? Semmiképpen ne úgy nyújtsuk ki, mintha egy expander lenne! Ehelyett inkább tegyük a liszttel beszórt konyhapultra, és egy sodrófával, vagy akár egy üres borospalackkal (kipróbált módszer, ráadásul egy legénykonyhában előbb fogunk üres borosüveget találni, mint sodrófát, nem igaz?) és nyújtsuk ki. A tészta ne legyen papírvékony, inkább jó félcenti-centi vastag. Ezt követően tegyük be a sütőformába. Ha ezzel megvagyunk, akkor veregessük vállon magunkat, bontsunk ki egy üveg pezsgőt, mert megcsináltuk!

Vaksütés

Nem, a vaksütés nem azt jelenti, hogy innentől kezdve letakart szemmel sütünk tovább. Ennyire még a franciák sem furcsák. A vaksütés azt jelenti, hogy a tésztát töltelék nélkül elősütjük, hogy amikor élesben megy majd a dolog, akkor ne púposodjon fel, és ne ázzon szét a később belépakolt tölteléktől. Halmozzunk valami olyan súlyt a közepére, ami nem olvad meg, például egy marék szárazbabot. Az elősütés 190 °C fokon történjen, kb. 10-15 perc elég is lesz. Utána vegyük ki.

Part 2. A töltelék

Amíg vaksül a tészta, addig forrásban lévő vízbe dobjunk bele falatnyi darabokra vágott brokkolit, majd 2 perc után vegyük ki és öblítsük le hideg vízzel. Erre azért van szükség, hogy lehűljön, és ne főjön tovább magában. Keverjünk össze másfél deci főzőtejszínt, két tojást, meg 15 deka szétmorzsolt rokfort sajtot, majd sózzuk, borsozzuk. A brokkoli darabokat tegyük bele a tésztalapba, majd öntsük fel a sajtos-tejszínes keverékkel, utána vágjuk be az egészet a 180 °C fokos sütőbe és hagyjuk ott negyven percig, vagy amíg a teteje megbarnul.
Kifejezetten olcsó fogásról beszélünk, ráadásul a quiche jól elvan hűtőben is, és hidegen is fogyasztható. A tészta miatt időigényes az elkészítése, ráadásul a mosogató is meg fog telni, de megéri a fáradságot, mert a végeredmény mutatós és ízletes.

Hozzávalók

30 dkg liszt

15 dkg vaj

3 tojás

1 brokkoli

150 g tejszín

15 dkg rokfort



frissen őrölt bors

Bon apétit!

Mondtuk, hogy könnyű lesz, igaz? De ha még ez is túl fárasztó neked, akkor irány a Netpincér, ahol a címed megadása után már választhatsz is a jobbnál jobb opciók között. Mindent bele!