Két Costes a legjobb négy között az év éttermei versenyben

Február utolsó napján este egy gálavacsora keretében hirdették ki a Top 10 magyar éttermet és adták át a megújult Dining Guide díjakat.

Az Év Séfje a Costes konyhájának vezetője, Palágyi Eszter lett, de kiválóan szerepeltek a Costes éttermek is. A Ráday utcai Costes az idén az Év Éttermének választott Onyx-szal megegyezően holtversenyben a legmagasabb pontszámot kapta, de a legtöbb szakmai elismertést az váltotta ki, hogy a még egy éve sem működő belvárosi Costes Downtown egyből negyedikként került a legjobb éttermek élbolyába.

Costes Downton

Idén megújult a legfontosabb hazai kiadású étteremkalauz: áttértek a 100 pontos értékelési rendszerre és a legjobb 10-et a hazai teszterek ajánlataiból egy két Michelin csillagos olasz sztárszakács, Nicola Portinari választotta ki, aki inkognitóban kóstolta végig a top éttermeink fogásait.

A végeredményt hétfő este jelentették be egy gálavacsora keretében. Eszerint az Év Séfje 2015-ben a Costes konyháját vezető Palágyi Eszter lett és a legjobbak közt végzett a két Costes is az éttermek versenyén, ahol az első négy helyezett között rendkívül szoros volt a verseny. Bár a fődíjat idén az Onyx vitte el, a Ráday utcai Michelin csillagos Costest is úgyanúgy 92 ponttal jutalmazták.

Az Onyx Restaurant lett a legjobb idén

A Vigyázó Ferenc utcai Costes Downtown pedig “fiatal kora” ellenére rögtön az élmezőnyben végzett, negyedik lett úgy, hogy a harmadik helyezett Borkonyhával kapott azonos, 90 pontot. A Costes Downtown nevében a portugál Tiago Sabarigo séf vette át a legjobbaknak szóló elismerést, de a gálán jelen volt a továbbra is mindkét étterem szakmai munkáját felügyelő Miguel Vieira is, aki méltán lehet büszke a tanítványaira.

Így főznek a Downtownban

Bár csak tavaly ősz óta vezeti az első Michelin csillagos hazai étterem konyháját, máris a 2015-ös év legjobb séfjévé választották Palágyi Esztert, a Costes konyhájának főnökét. Az ifjú hölgy két év sous chef pozíció után tavaly vette át Miguel Vieirától a Costes konyhájának vezetését, miután a portugál séf szeptembertől tanácsadóként segíti a Costes éttermek munkáját.

– Nagyon büszke vagyok, hogy Eszter máris megkapta a hazai szakács szakma csúcs-elismerését és természetesen a Costes étterem sikeres szereplése is örömre ad okot – mondta Gerendai Károly, a Costes társtulajdonosa. – Számomra azonban egy nagyon fontos eredmény, hogy a tavaly nyár elején, a belvárosi Vigyázó Ferenc utcai Prestige Hotelben megnyitott Costes Downtown is bekerült a tíz legjobb hazai étterem közé, ráadásul negyedikként úgy, hogy Michelin csillagos éttermek tudták csak megelőzni” – tette hozzá Gerendai.

Tudjuk, hogy sokaknak a saláta olyan dolog, amit csak állatok esznek, de ahogy egyre idősödik az ember, rájön, sokszor bizony kevés dolog tud frissítőbb és egészségesebb lenni egy nagy halom finom szósszal leöntött zöldségnél. Mutatunk tíz ínycsiklandó tippet, ami téged is elindíthat a zöldek útján.

Nem lennénk meglepődve, ha megjött volna a kedved egy salátához, és ha így van, akkor irány a Netpincér, ahol a címed megadása után már választhatsz is a jobbnál jobb opciók között. Mindent bele!