Két Costes a legjobb négy között az év éttermei versenyben

Február utolsó napján este egy gálavacsora keretében hirdették ki a Top 10 magyar éttermet és adták át a megújult Dining Guide díjakat.

Az Év Séfje a Costes konyhájának vezetője, Palágyi Eszter lett, de kiválóan szerepeltek a Costes éttermek is. A Ráday utcai Costes az idén az Év Éttermének választott Onyx-szal megegyezően holtversenyben a legmagasabb pontszámot kapta, de a legtöbb szakmai elismertést az váltotta ki, hogy a még egy éve sem működő belvárosi Costes Downtown egyből negyedikként került a legjobb éttermek élbolyába.

Costes Downton

Idén megújult a legfontosabb hazai kiadású étteremkalauz: áttértek a 100 pontos értékelési rendszerre és a legjobb 10-et a hazai teszterek ajánlataiból egy két Michelin csillagos olasz sztárszakács, Nicola Portinari választotta ki, aki inkognitóban kóstolta végig a top éttermeink fogásait.

A végeredményt hétfő este jelentették be egy gálavacsora keretében. Eszerint az Év Séfje 2015-ben a Costes konyháját vezető Palágyi Eszter lett és a legjobbak közt végzett a két Costes is az éttermek versenyén, ahol az első négy helyezett között rendkívül szoros volt a verseny. Bár a fődíjat idén az Onyx vitte el, a Ráday utcai Michelin csillagos Costest is úgyanúgy 92 ponttal jutalmazták.

Az Onyx Restaurant lett a legjobb idén

A Vigyázó Ferenc utcai Costes Downtown pedig “fiatal kora” ellenére rögtön az élmezőnyben végzett, negyedik lett úgy, hogy a harmadik helyezett Borkonyhával kapott azonos, 90 pontot. A Costes Downtown nevében a portugál Tiago Sabarigo séf vette át a legjobbaknak szóló elismerést, de a gálán jelen volt a továbbra is mindkét étterem szakmai munkáját felügyelő Miguel Vieira is, aki méltán lehet büszke a tanítványaira.

Így főznek a Downtownban

Bár csak tavaly ősz óta vezeti az első Michelin csillagos hazai étterem konyháját, máris a 2015-ös év legjobb séfjévé választották Palágyi Esztert, a Costes konyhájának főnökét. Az ifjú hölgy két év sous chef pozíció után tavaly vette át Miguel Vieirától a Costes konyhájának vezetését, miután a portugál séf szeptembertől tanácsadóként segíti a Costes éttermek munkáját.

– Nagyon büszke vagyok, hogy Eszter máris megkapta a hazai szakács szakma csúcs-elismerését és természetesen a Costes étterem sikeres szereplése is örömre ad okot – mondta Gerendai Károly, a Costes társtulajdonosa. – Számomra azonban egy nagyon fontos eredmény, hogy a tavaly nyár elején, a belvárosi Vigyázó Ferenc utcai Prestige Hotelben megnyitott Costes Downtown is bekerült a tíz legjobb hazai étterem közé, ráadásul negyedikként úgy, hogy Michelin csillagos éttermek tudták csak megelőzni” – tette hozzá Gerendai.

Toltunk egyszer egy listát egy rakás gyomorforgató ételről, abban volt félig kikelt madárfióka meg sült denevér, de annyit mondunk, hogy egyik sem fért fel a Bizarre Foods tévéműsor fogásaiból készült listára. A műsorvezető, Andrew Zimmern ezekből többet kóstolt, de akadt olyan, amit már ő sem vállalt be. Kapaszkodj, kezdődik!

Palolo féreg

Szamoaiak kedvenc fogása a palolo féreg, ami évente csak néhány alkalommal úszik fel a tenger mélyebb rétegeiből a felszín közelébe. Ilyenkor jól kifogják ezeket a barnás vagy korallkék színű, gilisztaszerű lényeket, és jól kenyérre kenik őket. Lehet, hogy kávé mellé kiváló.

Hákári

A cápauszony önmagában még nem olyan sokkoló, a gond ott kezdődik vele, hogya derék izlandiak nem megfőzik, vagy sütik, vagy grillezik, hanem kiteszik őket száradni, hogy megrohadjanak. A négy-öt hónapos érlelés után zsigerekig ható szagot áraszt magától, Zimmern szerint nem kezdőknek való, Anthony Bourdain viszont az egyik legundorítóbb dolognak nevezte ó, amit életében látott.

Patkány nyárson

Zimmern szerint főleg kisebb kínai falvakban népszerű fogás, ahol hagymában megforgatva szeretik fogyasztani. A pacal semmi, barátaim.

Vér

Sült vér itthon is megy disznóvágásokon, de a tanzániai maszájok a friss tehénvérre esküsznek, amit tehéntejjel (mi mással) keverve fogyasztanak. Zimmern szerint ez náluk olyasmi, mint a joghurt.

Ganajtúró wokban

Indiai ínyencség. A főként trágyában tevékenykedő ganajtúró bogarakat összegyűjtik, majd serpenyőben kicsit megpirítják őket. Legalább nem nyersen tolják, igaz?

Damamian

Tajvani étel, ami nem más, mint nyers sertéshús főtt rizzsel elkeverve. Oké, ebből még egy korrekt rizseshús is lehetne, de nem ez történik. A rizst meg a nyers húst elrakják egy bödönbe és harminc napig hagyják… pihenni. Aztán megeszik. Zimmern állítása szerint remegett, amikor a szájába vette, de végül tisztára törölte a tányért.

Ökörpénisz

Vagy bármilyen állat pénisze, amiből a Bizarre Foods műsorvezetője vagy ötvenet letolt a különböző részekben. A legemlékezetesebb a vietnami ökörpénisz volt, amit egy pho leves betétjeként fogyasztott el.

Emberi fityma

Ezt ne olvasd el, ha érzékeny a gyomrod, mert ez level kettő az előző szinthez képest. Maradsz? Elolvasod? Oké. Zimmern részt vett egy madagaszkári szertartáson, ahol egy ötéves kisfiút körülmetéltek, majd a levágott fitymát a nagyapja megette. Uhhh, sikerült leírni, anékül, hogy rókázzak, de közel volt.

Volt egy videónk, de inkább nem tettük be.

14 napos tofu

És végül az egyetlen dolog, amit Zimmern nem tudott megenni, az egy viszonylag ártatlannak tűnő fogás volt: 14 napos tofu. A kéthetes alvadt szójatej azonban olyan szagot árasztott, hogy a műsorvezető a közelébe sem tudott menni.

(Fotó: timquijiano, wikimedia commons, jus1page, pacificlandspark.com, lennart, travel channel, seriouseats.com, globetrotter)