Martinovics Dorina – Szépség a Nemzetiből

Beszélgetés színészetről, elzárkózásról, hírnévről, jövőről, férfiakról és őszibarackról.

Kávé és csend

A megbeszélt időpontnál negyed órával hamarabb ér oda az interjúra, és mivel még nem fejeztem be a második reggeli kávémat, közös megállapodással úgy döntünk, hogy ő is kér egy kávét, és mielőtt belefognánk az interjúba, megvárjuk a koffein hatását. Miközben a bögre lattéját kortyolgatja, én pedig megfelelő arcot és elmeállapotot kávézok magamnak, a jegyzeteim között böngészek. Tulajdonképpen véletlenül lett színész: azért jelentkezett a Szabó Ervin Gimnázium dráma tagozatára, hogy kövesse a legjobb barátnőjét, aki színész akart lenni. A középiskola után kertészmérnöknek tanult, és csak egy évvel később jelentkezett a Színművészetire. Az utókor végtelenül hálás lehet ennek a barátnőnek, mert bár a kertészszakma gazdagabb lenne egy kertészmérnökkel, mi szegényebbek egy gyönyörű színésznővel. Könnyed, finom és közvetlen jelenség, bizonyára ez a tavaszias hangulatú tunika teszi, de tökéletes partnernek tűnik a Margit híd átsétálásához, városligeti biciklizéshez, és hasonló békebeli activitykhez. Az, hogy szemben ül, már önmagában egy kisebbfajta győzelem, ugyanis a tavalyi Társas Játék című sorozatig szinte alig adott interjút. 2007-ben, még a Filmmúzeum csatorna szerkesztőjeként – a Hasutasok című filmben nyújtott alakításán úgymond fellelkesülve – magam is szembesültem ezzel, amikor a Nemzeti Színház titkárságán keresztül interjút kértem tőle. Másnap felhívtak a színháztól, és közölték, hogy a színésznő köszöni a lehetőséget, de nem. (A helyszínért köszönet a Pastrami Étterem és Kávéháznak.)

Megszeppenve csodálni

Szakmai karrierje tulajdonképpen a főiskola óta sínen van, az iskolapadból osztályfőnöke, egyben a Nemzeti igazgatója, Jordán Tamás vitte magával az ország legfontosabb intézményébe. A Nemzeti „a” színház, és bár Dorina - ahogy az egy frissen végzett színi palánta esetében történik - kisebb szerepeket kapott, de ez akkor is olyasmi, mintha valaki egy vidéki futballakadémia elvégzése után az FC Barcelonában találná magát. Nagyon tehetséges, lelkiismeretes, nagy munkabírású és mindezeken túl káprázatosan gyönyörű. Bár hajlamos vagyok minden szavával egyetérteni, különösen az utolsóval, ezek a sorok nem tőlem, hanem Básti Julitól, a Kossuth-, és Jászai Mari-díjas legendától származnak. – Ezt Básti Juli mondta, igaz? – kérdez vissza, amikor felolvasom az idézetet. – Csodálatos ilyesmit hallani. Az első munkám egy beugrás volt a Nemzetiben, több jelenetem is volt vele. Ő és Kulka János külön foglalkoztak velem, ami elképesztően nagy dolog, és a mai napig hálás vagyok érte. Fantasztikus élmény ilyen emberekkel együtt dolgozni. Azt nagyon sajnálom, hogy Garas Dezsővel nem tudtam eleget beszélgetni, de az az igazság, hogy ő olyan ikon volt, akit leginkább csak megszeppenve csodáltam.

Komoly dolgok

Szokás szerint a Pastrami Étteremben ülünk, ami beszélgetőpartnerem számára szinte hazai pálya, ugyanis több jelenetet is forgatott itt a Társas Játék című sorozat kapcsán. Kiegyensúlyozott nőnek tűnik, mintha a lényét maximálisan kitöltené a hivatása. Egy aforizma szerint a színészet nem arról szól, hogy az ember maszkot húz az arcára, a színész ugyanis játék közben nem elrejti a saját énjét, hanem éppen ellenkezőleg: feltárja azt. Vajon egy színész kultúrateremtő, vagy kultúraközvetítő?, tűnődök hangosan. Az, hogy ilyen komoly filozófiai magasságokba mutató kérdést szegezek Dorinának, egyértelmű jele annak, hogy a koffein működésbe lépett. – Őszintén szólva, mindig zavarban vagyok, amikor valami nagy és komoly dolgot kellene mondanom. A helyzet az, hogy nem szoktam ilyesmin tűnődni. Úgy érzem, hogy az a feladatom, hogy kimenjek a színpadra és tegyem a dolgom.

Majdnem híres

Herendi Gábor, a Társas Játék rendezője szerint Dorina volt a 2011-es év felfedezettje, de a helyzet az, hogy ez puszta bon mot, miután már egy reklámfilmjében és a 2001-es Valami Amerikában is adott egy-egy nyúlfarknyi szerepet Dorinának. Amikor mindig jól értesült és tájékozott kollégáimnak elújságoltam, hogy kivel sikerült interjút készítenem, meg kellett guglizniuk a nevét, szóval összességében olyan, mintha Dorina a Társas Játékig láthatatlan lett volna. – A Társas Játék kapcsán sorra jöttek az interjú kérések, és én nem igazán akartam vállalni őket, mert tartottam tőlük. Nem akarok elzárkózni, csak azt szeretném, hogy inkább a munka révén ismerjenek meg. Fontosabb, hogy jó rendezőkkel jó dolgokban vegyek részt, minthogy ismert legyek. A sorozat főszereplőjeként persze végül jópár interjút adtam, és közben rájöttem, hogy ez egyrészt fontos, másrészt nem is olyan vészes dolog. A népszerűséget nem érzékelem különösebben. Néha nők odajönnek hozzám, és gratulálnak, de a közértben nem ismernek fel, hál’ istennek.

A hely, ahová szívesen vonulna száműzetésbe:

Skócia. Hideg és szeles, de imádom!

Kávéházban könyvvel

Reggel 4 éves fiát, Boriszt vitte óvodába, aztán interjú a Playerrel, és mivel este nincs előadása, a nap javarésze szabad. – Ha van egy kis időm magamra, akkor olvasok. Most épp Bariccótól a Tengeróceánt, de imádom Merle-t és Háy Jánost. Sokat biciklizem, és szeretek könyvvel beülni kávézókba.Szombatig ráérsz ilyesmire – bököm közbe, ahogy a Nemzeti Színház honlapjára pillantok. – Igen, szombat – bólint Dorina, majd szemérmesen elmosolyodik és a laptopom felé sandít. – A Náthán gyermekeit játsszuk?Délután háromkor, matiné – teszem hozzá, és elégedettség tölt el, hogy talán egy kellemetlen incidenst sikerült megelőznöm. Mert mi történik, ha véletlenül este 7-re megy be a színházba, és délután a széles tömegek Martinovics Dorina nélkül maradnak? Szörnyűbbet ez után az interjú után el sem tudok képzelni.
A latte után egy créme brülée kanalazásába kezd, majd a kulináris élvezetek felé terelődik a beszélgetés. – Imádok főzni és főleg enni! A kisfiam miatt szinte minden nap ügyködök a konyhában. Ami a férfiakat illeti, szerintem az nagyon szexi, ha egy pasi tud főzni, és az is, ha nem tud, de a nő kedvéért kedvességből megpróbálja! Az tündéri! (Gasztro rovatunknak Dorinánál jobb reklámarcot el sem tudnék képzelni! Férfiak, tessék fakanalat ragadni!)

A kaja, amin akár 2 hétig is kibírná:

Őszibarack

Másodpercenként 24 kocka

Dorina a Társas Játék című sorozatban egy olyan nőt alakított, aki a történet elején egy nős férfival (Thuróczy Szabolcs borzalmasan éles alakítása, 5 másodperc alatt meggyűlöli a néző) ápol egy meglehetősen kilátástalan viszonyt. Dorina kevés interjút adott, a magánéletéről még kevesebbet nyilatkozik – vagy inkább semmit sem –, de amikor arról kérdezem, hogy mi fogja meg egy férfiban, hosszasan elgondolkodik. – Humorfüggő vagyok, a vicces pasikat szeretem. Aztán kis szünet, majd: – A rosszfiúnak tűnő, de kedves férfi típusát is vonzónak találom, de talán a humor a legfontosabb, és ha sokat olvas egy pasi, az is meg tud fogni.
Bár a színház az igazi szenvedélye, a Társas Játéknak köszönhetően a filmezést is megkedvelte. A forgatás során igazi barátságok szövődtek, és a stáb egy része azóta is rendszeresen összejár. – Nagyon hosszú casting előzte meg a filmet, de a forgatáson Herendi és Fonyó Gergely olyan bizalommal voltak felénk, hogy később semmi feszültség nem volt. Úgy tudom, hogy már írják a második évadot, remélem tényleg lesz folytatása. Én mindenesetre nagyon örülnék neki! Az HBO sorozatát tekintve a jövő tehát kérdéses, és ez a bizonytalanság a színészek életében egyáltalán nem ismeretlen jelenség. A társulatokon belül néha pozícióharcok folynak, jönnek a fiatalabb generációk, vagy akár egy esetleges igazgatóváltás következményeként is megkérdőjeleződhet egy színész helye egy társulatban.

Valahogy kitartani

Dorina a beszélgetés során többször is megemlítette, hogy a Nemzetiben Alföldi Róbertnek köszönhetően remek társulat kovácsolódott össze, és igazi műhelymunka folyik, amelynek következtében kiváló darabokat állítanak színpadra. Amikor jövőbeni tervei iránt érdeklődöm, nagyon határozott, elszánt választ kapok. Elsőre nem is tudom hová tenni, de érzékletes képet nyújt arról, hogy mi történhet egy színész lelkében, ha a pályájára, a jövőjére gondol, még akkor is, ha éppen egy nagyon sikeres illetőről beszélünk. – Úgy tervezem, hogy valahogy kitartok. Nem akarok mással foglalkozni. Sok munka és szerencse kérdése, hogy végig tudom-e csinálni. Biztosan lesznek hullámvölgyek, ott lebeg majd a kérdés a fejem fölött, hogy miből élek meg?, lesz-e mindig elég szerep? Lehet, hogy 60 éves koromig azzal fogok küszködni, hogy mi lesz jövőre, de én ezt szeretném csinálni. Egyelőre jól megy.

(Fotó: Tóth István)

Ha kíváncsi vagy az Asztal egy személyre rovat további gyönyörű és tehetséges főszereplőire, és a róluk készült remek fotókra, akkor ne habozz! 

Összeszedtük, hogy mik azok a hibák, amiktől megőrülünk. Az például megvan, amikor a számlára többet vársz, mint az ételre?

1. Tahó személyzet

Ez a fejezet, akár lexikon terjedelmű is lehetne. Itthon a depressziós pincér effektus alapbetegség, azaz a felszolgálók rettentően nyomottak, és nem is rejtik véka alá, hogy mennyire hánynak attól, hogy pont az ő éttermükbe, kávézójukba, bárjukba evett a fene. Ha bármilyen kérésed van a számlától kezdve addig, hogy közepesen, avagy jól átsütve kéred a kacsád, illetve mennyire legyen csípős a rogan josh, az mérhetetlen fájdalmat okoz a számára, és ne, ne is próbáljuk őt arról kérdezni, hogy mit jelent az, hogy „terrine”, mert fogalma nincs róla. Nagyon nem szeretjük/értjük az „itthon minden szar, külföldön sokkal jobb” kezdetű szólamokat, de tőlünk nyugatra ebből a szempontból emeletekkel magasabb a színvonal.

2. Lassú kiszolgálás

Nehéz eldönteni, hogy mi számít lassú kiszolgálásnak, de a szerkesztőségben abban állapodtunk meg, hogy 25 perc után már csigatempójú szervizről beszélhetünk. Az egyik leggyakoribb hiba az éttermekben, főleg csúcsidőben, hétvégén este jellemző, de ha a felszolgált étel feledteti a hosszú várakozást, akkor megbocsátható bűn.

3. Művészlelkű szakács

Kisebbségi komplexusban szenvedő szakácsok hóbortja, hogy olyan egyszerű ételeket is, mint egy brassói, úgy felcicomáznak, mint egy karácsonyfát. A díszítőelemként funkcionáló száraz spagetti tésztát (!), spirálisan tekeredő paradicsomhéjat, narancsgerezdet, és az egyéb kreációkat felejtsük el. Ébresztő!, a nyolcvanas évek véget értek. Apróbetűs rész: azt is szeretjük, amikor a menü tele van olyan cikkekkel, amiket valójában nem tudnak kihozni.

4. Szar kaja

Ezt nem kell túlragozni, van, hogy nem sül át, túlsül, romlott (például kagyló), vagy egész egyszerűen lapos, íztelen, gyenge. Ez ellen előzetes felkészüléssel lehet védekezni, szörföljünk az interneten, és érdemes odafigyelni a szakírók véleményére is. Friss, jó minőségű halat kevés étterem engedhet meg magának, a szezonalitás létező fogalom, azaz bizonyos zöldségekből, gyümölcsökből télen nem fogunk (frisset) kapni, és nincs vagy nagyon kevés olyan étterem létezik, amely egyszerre készít jó indiai, thai és olasz kaját. A vastag étlap egy-két kivételtől eltekintve gyanús. A szar kaját tovább súlyosbítja, ha a személyzet, beleértve a konyhát is, paraszt módon reagál észrevételeinkre.

5. Sznob személyzet

Ez főleg olyan helyeken fordul elő, amelyek nem egyértelműen high class intézmények, de nagyon szeretnének annak látszani. Sok felszolgáló ilyen helyeken úgy érzi, hogy tulajdonképpen ők tesznek szívességet a nép egyszerű gyermekeinek, hogy beengedik őket, ehetnek és fizethetnek náluk. Igen, tényleg pont így érzünk mi is, térdre hullunk, és csodálattal bámulunk fel az emberre, akinek legnagyobb tudománya, hogy tányérokat hord A és B pont között.

6. Bunkó vendég

A dohányosok gettósításával egy csomó probléma megoldódott, de még így is vannak, akik szeretnek üvöltve telefonálni, a pincérnek csettintgetni, és hasonlók. Meggyőződésünk, hogy ugyanezen csoport tagjai parkolnak mozgássérült helyekre, telefonálnak moziban, és verik a kormányt őrjöngve, ha nem indulsz el 0.3 másodperc alatt a lámpánál állva.

7. Gyors kiszolgálás

Ilyen is van. Ez tipikusan olyan helyeken jellemző, ahol nagy a pörgés, és mivel a vezetőség nem akarja partvissal elkergetni a bejáratnál várakozó vendégeket, ezért a nagyobb profit reményében felgyorsítják a kiszolgálást. Kollégánkat és párját egy tengerparti étteremben így intézték el 40 perc alatt, ami azt jelentette, hogy még be sem fejezték az első fogást, a pincér már lerakta az asztalra a következőt. Ilyen nincs.

8. Skótság

Nagyon olcsó élelmiszerekből nem tesznek ki megfelelő mennyiséget, és ha mégis kérsz, felárat számolnak fel. Kevés szalonna a túróscsúszán, egy szelet kenyér a Jókai bableveshez, és így tovább. Ez a jelenség alacsony és közepes árkategóriájú éttermekben megfigyelhető. Ezekkel a húzásokkal pár forintot spórolnak ugyan, de hosszú távon vevőket veszítenek. Rossz ötlet.

9. Tudálékos sommelier

A sommelier magában nagyszerű dolog, és értjük, hogy a munkáját szeretné végezni, de étteremben inkább a párjára, barátaira próbál figyelni az ember, nem pedig egy önmegvalósító borszakértőre, aki elképesztő és teljesen felesleges tirádát ad elő az asztalnál egyre kínosabban feszengő vendégeknek. Ha megfelelően határozottak vagyunk, akkor nem kell támaszkodnunk a sommelier-re. Sok étterem online is elérhetővé teszi borkínálatát, így előre kiválaszthatjuk a megfelelő italt. Persze vannak remek sommelier-k, akik tudják, hogy a kevesebb néha több. A mázas sommelier rokona a bratyizó pincér, aki percenként jelenik meg az asztalnál, és úgy érzi, hogy beszélgetnie kell. Ritka, mint a fehér holló, és persze sokkal inkább ez, mint egy életunt, savanyú gyökér.

10. Láthatatlanság

Széleskörűen elterjedt jelenség, hogy bizonyos éttermekben az ember láthatatlanná válik. Belép az ajtón, köszön, leül valahova és 10 perc is eltelik, mire megjelenik egy felszolgáló az asztalánál, és megkérdezi, hogy rendeltek-e már? Később ismét láthatatlanná válik az ember, ami megnehezíti abban, hogy kérjen még egy ásványvizet, végül pedig a számlát. És még valami: vannak helyek, ahol a számlára többet kell várni, mint az ételre.

Továbbá, ha egy 10 fős társaság tagjai 5 felé kérik a számlát, és abból 3-an áfás számlát is kérnek, akkor se húzogassa a száját a felszolgáló, és főleg ne kérdezze meg, hogy nem lehetne mégis egyben?, mert úgy neki egyszerűbb.

A képernyőn szerepelni – legyen az televízió vagy egy monitor – bizony vizuális műfaj, és a külső rendkívül fontos. Viszont egy tévés szakács esetében a szaktudás legalább akkora súllyal esik a latba, ezért két kategóriában, egytől tízig terjedő osztályzatokkal fogjuk értékelni a versenyzőket. Most pedig lássuk a legszexibb szakácsnőket!

Jessenia Vice

Kezdjük egy furcsa pályázattal. Az egyes számú versenyző ebédet főz, majd elmosogat és közben szexi – ilyen egy igazi feleség, legalábbis a virtuális valóságban. Jessenia Vice modell, valószínűleg soha nem fogott fakanalat a kezében, és ez meg is látszik rajta. De ha ilyen szerkóban van, akkor ez nem is olyan fontos.

Player osztályzat

Szakértelem: 1 pont
Külalak: 7 pont

Kövér zsidó srác

A kövér zsidó srác (Fat Jewish Guy) az amatőr ligában játszik, és mint nevéből is látszik: férfi. Hogy akkor meg mit keres ebben az összeállításban? Az ok, hogy ezt a hátrányt egy csinos, bikinis hölggyel, egy bizonyos Kyrával próbálja elfeledtetni velünk. Szép próbálkozás, cimbora, de nem jött be.

Player osztályzat

Szakértelem: 2 pont
Külalak: 0 pont

Elli

Csak azért, hogy lássuk, hogyan nem szabad főzni a képernyőn. Az „akiknek nem sikerült” mezőny egyik prominens képviselője Elli, aki valószínűleg az 50 feletti korosztály körében arathatna sikereket, már ha eljutna a képernyőig. Szerencsére – mármint az ő szerencséjére – van ez az internet nevű dolog, így az Ellihez hasonló lelkes versenyzők megmutathatják magukat a világ előtt. Sajnos a videón még az sem segít, hogy az operatőr hosszú másodpercekig másra sem koncentrál, mint a hölgy domborulataira.

Player osztályzat

Szakértelem: 3 pont
Külalak: 3 pont

Aria Giovanni

Nézzük a négyes pályát! Aria Giovannival már foglalkoztunk, és talán nem túlzás kijelenteni, hogy az egyik legdögösebb amatőr szakácsot tisztelhetjük személyében. A látványos dekoltázzsal operáló hölgy a csatolt videóban egy Alfredo szószt készít, de ez nem fontos. Mivel egy aktmodellről beszélünk, ezért a külalak osztályozásánál nagyon szigorúak voltunk.

Player osztályzat

Szakértelem: 3 pont
Külalak: 7 pont

Laura Calder

Laura Calder a kanadai televíziónézőket boldogítja, és esetében az előnyös külső és a hiteles szakmaiság szerencsés találkozásáról beszélhetünk. Több sikeres tévésorozatot vezetett, ráadásul két éve állami kitüntetéssel is jutalmazták munkásságáért. Finom!

Player osztályzat

Szakértelem: 8 pont
Külalak: 7 pont

Lakatos Andi

A hatos pályán egy hazai versenyzőt üdvözölhetünk! Lakatos Andi a TVPaprika műsorán látható több szériában, lehengerlő lendülettel leveseket, főzelékeket vagy diétás ételeket készít. Nem tudunk arról, hogy Andival újabb műsorokat terveznének, de a remény hal meg utoljára. Addig pedig maradnak az ismétlések.

Player osztályzat

Szakértelem: 7 pont
Külalak: 8 pont

Anri Sugihara

Anri Sugihara sem egy Nigella, igaz, határozottabban jobban néz ki. A japán gravure idolt egy konyhában fotózták, valamit próbált is készíteni közben, de nem jöttünk rá, hogy mi az. Aki tudja, kommentben megoszthatná velünk.

Player osztályzat

Szakértelem: 1 pont
Külalak: 9 pont

Cindy

A nyolcas pályán Cindy, aki első ránézésre Emmy vetélytársa lehetne az idősebb férfinézőkért folytatott versenyben. A "Cindy szexi konyhájának" főszereplője sok hajdobálással és bedőléssel igyekszik meghódítani nézőit, és mentéségre szóljon, hogy valószínűleg konyít is valamit a főzéshez, de ez is kevés ahhoz, hogy youtube csatornájával forradalmasítsa a tévés főzés műfaját. Fél éve nem került fel a netre új videója, de a magunk részéről túléljük.

Player osztályzat

Szakértelem: 4 pont
Külalak: 4 pont

Katie Lee

Katie valaha újságírást tanult, étteremkritikákat is írt, végül 2006-ban egy főzőshow-ban landolt. Összedobott egy szakácskönyvet is, szakértőként is feltűnt reggeli műsorokban, de legnagyobb húzása, hogy 2004-ben hozzáment a nála 32 évvel idősebb, szebb időket is megélt Billy Joelhez. 2009-ben elváltak, azóta egyedül sütögeti a pecsenyéjét.

Player osztályzat

Szakértelem: 7 pont
Külalak: 6 pont

Sara La Fountain

Sara félig amerikai, félig finn, ebben a videóban éppen finn nyelvtudásával villog. A csaj kőkemény profi, megjárta a CIA-t, ami esetünkben nem az amerikai központi hírszerzést, hanem a befolyásos gasztronómiai iskolát, a Culinary Institute of Americát jelenti. Csak, hogy tudd, többek között itt végzett a zseniális Anthony Bourdain is. Első szakácskönyvével megnyerte a Gourmand World Cookbook Awardot, és több tévéshowt is vezetett. Csak azt nem értjük, hogy miért kellett pantomim művésznek beöltöztetni...

Player osztályzat

Szakértelem: 9 pont
Külalak: 7 pont

Catherine McCord

Modellként kezdte, szerepelt a Glamour, és Vogue a címlapján, és Victoria's Secret modell is volt. Kell ennél több? Övé a Weelicious.com foodie honlap, a People magazin pedig beválasztotta az ötven legbefolyásosabb blogger anyuka közé. Ennivaló!

Player osztályzat

Szakértelem: 6 pont
Külalak: 8 pont

Giada De Laurentiis

Giada a Food Networkön vezeti műsorait, és szakértők szerint hamarosan igazi világsztár lesz belőle. A párizsi Cordon Bleu-ben tanult (huá), majd dolgozott a Wolfgang Puck vezette Spago-ban is (újabb huá) szóval igazi nehézsúlyú szaktekintély. Ráadásul jól néz ki, és működik a kamera előtt. Szerintünk Nigellának annyi.

Player osztályzat

Szakértelem: 9 pont
Külalak: 8 pont

Padma Lakshmi

És végül a favoritunk! Padma Lakshmi indiai származású modell, színésznő, műsorvezető és szakácskönyvek szerzője. Első könyvével, az Easy Exotic-kal rögtön megnyerte az év szakácskönyve címet 1999-ben, ráadásul a Top Chef műsorvezetőjeként Emmy díjat kapott 2010-ben. Több főzős sorozatban is szerepelt, a mellékelt videóban éppen a Today Showban vendégszerepel.

Player osztályzat

Szakértelem: 9 pont
Külalak: 10 pont

A kaja, amit főz, teljesen rendben van, de az a magas nyakú garbó… Jobban örülnénk, ha mondjuk Aria Giovanni stylistjával dolgozna. Valami olyasmire gondoltunk, mint az alábbi videó. Csoda, ha az ember kedvet kap egy hamburgerhez?