Jakabos Zsuzsanna – Sellő a vízben

Többszörös magyar bajnok és világkupa-győztes, Eb-ezüstérmes, olimpiai 6. helyezett és még sorolhatnánk. Beszélgetés Jakabos Zsuzsival, az ország legszexibb sportolójával.

Happy birthday!

Zsuzsi az interjú napján, április 3-án töltötte be 23. életévét, így egy csokor tulipánnal indul a beszélgetés. A Debrecenben rendezett úszó országos bajnokság két nappal korábban fejeződött be, Zsuzsi egyéni csúcsot úszott, hét számban indult, ebből ötször nyert és kettő ezüstöt kapott. Magas, nyúlánk, kamaszos jelenség, – még mindig gyerek vagyok! – jegyzi meg később kuncogva magáról –, pedig már két olimpia van a háta mögött. A telefonos egyeztetéskor álmos volt a hangja, most a reggeli edzés után frissnek tűnik. – Az ob-n hét számban indultam, és eléggé elfáradtam. Érdekes, de főleg mentálisan tud megterhelő lenni egy ilyen verseny.

Bajnokok reggelije

Legjobb eredménye egy olimpiai 6. helyezés, de volt rövidpályás Európa-bajnok, többszörös Világkupa győztes és magyar bajnok. A bajnokok reggelije fejezetcím adta magát, bár az asztalnál igazából egy bajnok ül, és az nem én vagyok, (jó, tudom, volt az a vidéki kispályás teremlabdarúgó bajnokság, amikor megnyertük az alsóházat...) Zsuzsit viszont bajnokanyagból gyúrták, a győzelem a génjeibe van kódolva. Mivel ebédet még nem szolgálnak fel, ezért előételnek libanoni padlizsánkrémet fogyaszt pitával. – Igazság szerint most van étvágyam – vallja be mosolyogva. Az első érmét hétévesen nyerte, de ha bárki azt gondolná, hogy egy uszodában, akkor tévedne. – Telente sokat síeltünk, és anyukámék beneveztek a mecseki diákolimpiára. Elindultam és ezüstöt nyertem – eleveníti fel mosolyogva. – Ritmikus sportgimnasztikáztam is, és egyszer egy versenyen kaptam egy plüssmacit, mert én voltam a legfiatalabb. (Jó lenne tudni, hogy vajon mi történik, ha a szülei nyolc évesen nem viszik le egy uszodába? Lehet, hogy már lenne egy téli olimpiai érmesünk lesiklásból?)

(fotók: Jakabos Zsuzsanna Official)

Miami Beachet el tudnám viselni!

A hely, ahová szívesen vonulna száműzetésbe

Viva Las Vegas

Las Vegasba általában szerencsejáték, gyors házasság vagy válás miatt mennek az emberek, ráadásul a bűnös város egy sivatag közepén fekszik, de Zsuzsi tavaly úszni ment oda, méghozzá fél évre. – Amikor megkaptam a vízumot, akkor megkérdezték, hogy jó ötlet-e pont Vegasba menni tanulni és úszni? – nevet fel, majd elkomolyodik. – Az úszásomnak nem tett jót, az eredményeim nem javultak, de nagyon hasznos élmény volt az a hat hónap. Nagyon tetszik az amerikai mentalitás, sokkal lazábban állnak hozzá a versenyekhez. Mi közepes eredmény esetén rendszerint megkapjuk a magunkét, rajtuk viszont sokkal kevesebb a nyomás. Egészen más lehet nem félve állni a rajtkőre. Ha azon agyalok indulás előtt, hogy mi lesz, ha nem sikerül jól, akkor az nagyon kihathat az úszásomra. Elég, ha egy fordulásnál rosszul teszem a kezem… Hogy milyen komoly nyomás nehezedik ezekre az egyébként fiatal emberekre, arra kitűnő példa Risztov Éva, akinek 2005-ben annyira elege lett a sajtó cseszegetéseiből, hogy 20 évesen abbahagyta a versenyzést, és csak 2009-ben kezdte újra az úszást, miután újra felépítette magát. Zsuzsinak a 2007-es esztendő volt eddig a legnehezebb, nem jöttek az eredmények, így nem vitték el a Melbourne-i világbajnokságra, amit nehezen viselt, de végül sikerült feldolgoznia. Itthon néha érdekes motiválják a versenyzőinket, 2009-ben például, miután a hullámvölgy után Zsuzsi kezdett ismét versenyeket nyerni, gyorsan 5000 forinttal csökkentették a havi ösztöndíját. – Persze nem akarok panaszkodni, vannak támogatóim, és per pillanat minden rendben. Erős vagyok, és tudom kezelni az ilyen helyzeteket.

Nutellás palacsinta. Egyszer megettem egy egész üveg mogyorókrémet egy ültő helyemben.

A kaja, amin akár két hétig is kibírná.

Sellő a parton

Zsuzsit 2011-ben megválasztották a legszebb magyar sportolónőnek, és semmi kétség, a cím jó helyre került. Bár egy üzleti főiskolán tanul humán erőforrás szakon, egyelőre nem tudja elképzelni magát irodistaként, de azért van olyan pálya, amivel szimpatizál. Mivel Facebook oldalán egy egész albumnyi fotó található, amelyeken modellként látható, adott a kérdés, hogy lenne-e kedve felcsapni profinak. – Ez jó kérdés. Fotózáskor jól érzem magam, tetszik a dolog – mosolyodik el szemérmesen. – Nőnöm nem kell, az biztos! Mostanában sokat hívnak, de egész napos munkákra az úszás miatt nem tudok elmenni. Las Vegasi tartózkodása alatt egy magazin megkereste, lefotózták, és rögtön címlapra is került. – Igazából fogalmam sincs, hogyan jött össze. Felhívtak és azt mondták, hogy szexi sportolókat keresnek – mosolyog és felhúzza a vállát. – Lefényképeztek és címlap lett belőle. Zsuzsi képeit nézve megállapíthatjuk, hogy kevés úszó néz ki olyan jól a medence partján feltűzött hajjal, a válogatott köntösében, mint ő.
(A helyszínért köszönet a Pastrami Étterem és Kávéháznak!)

Egy úszó nagykövet

Like!

Zsuzsi Facebook oldalát eddig 427 ember lájkolta, ami méltatlanul alacsony szám! A Player kampányt indít, és megkéri olvasóit, hogy nyomjanak egy tetsziket a gyönyörű és fantasztikus tehetségű lány profiljára.

Egy falfirka szerint abban az esetben, ha a globális felmelegedés miatt a bolygót elborítja a víz, akkor az úszók lesznek a királyok. Zsu - bár nyilván más motivációval – az elmúlt hónapokban Miamiban és Dubaiban úszott, idén még lesz London, szóval a sport miatt igazi világutazónak, amolyan úszó nagykövetnek számít. – Szeretek utazni, erre nemrég jöttem rá. Tulajdonképpen 12 éve folyamatosan utazom, és most már sokkal jobban szeretem, mint régen. Sok dolgot látok, de legtöbbször persze a medence alját! A tengerpartot imádom, napokon át elviselem. Miami nagyon jó volt, de Rio de Janeiro is. Dubaiban is szép a tenger, de ott nem tudnék élni. Ami az étkezést illeti, Zsuzsi semmiféle különös étrendet nem követ, igyekszik sok rizst, jó minőségű ételeket enni, a gyorséttermeket elkerüli, kedvenc itala pedig - és erre nyomatákosan felhívta a figyelmemet - Dr. Steinberger bio gyümölcs és zöldséglevei. Aki napi 300-320 hosszt, vagyis olyan 14-15 kilométert úszik, annak egyrészt kell az energia, másrészt nem csoda, ha egy deka felesleg sincs rajta. – Ha 2 kilóval több van rajtam, akkor már érzem, hogy nehezebben mozgok, viszont ha nem ennék szénhidrátot, akkor nem lenne erőm úszni!

3,2,1, London!

Sokat mosolyog, a válaszokat alaposan meggondolja, és jó étvággyal fogyasztja a főételként választott lazacfilét tormás főtt krumplival. Beszélgetés közben néha megtörténik, amitől tartottam, vagyis újságíróból átmegyek szimpla szurkolóba, de erőt veszek magamon és visszaváltozom. (Átnéztem pár interjút és nem én vagyok az egyetlen, aki Zsuzsival szemben veszít az objektivitásából.) Őszintén szólva, a kissé részrehajló dopping ellenőrzések, a laboratóriumi körülmények között kitenyésztett, semmiből előbukkanó kínai sportolók, a szervező országot és a politikai nagyhatalmakat támogató sportdiplomácia miatt már jó ideje nem a szívem csücske az olimpia, de tudom, hogy augusztusban a fél országgal együtt át fogok változni dühöngő őrültté, és minden vágyam az lesz, hogy ezt a lányt a dobogó legfelső fokán lássam, amint éremmel a nyakában mosolyog a világra. Zsuzsiban is ott van már az olimpia, de sokkal realistább: Londonban egy célom van, mégpedig az, hogy életem legjobbját ússzam. Hogy ez mire lesz elég, azt 109 nap múlva meglátjuk. A vele történt találkozás óta az ötkarikás játékokra való felkészülés számunkra is elindult: a visszaszámlálás elkezdődött.

A képernyőn szerepelni – legyen az televízió vagy egy monitor – bizony vizuális műfaj, és a külső rendkívül fontos. Viszont egy tévés szakács esetében a szaktudás legalább akkora súllyal esik a latba, ezért két kategóriában, egytől tízig terjedő osztályzatokkal fogjuk értékelni a versenyzőket. Most pedig lássuk a legszexibb szakácsnőket!

Jessenia Vice

Kezdjük egy furcsa pályázattal. Az egyes számú versenyző ebédet főz, majd elmosogat és közben szexi – ilyen egy igazi feleség, legalábbis a virtuális valóságban. Jessenia Vice modell, valószínűleg soha nem fogott fakanalat a kezében, és ez meg is látszik rajta. De ha ilyen szerkóban van, akkor ez nem is olyan fontos.

Player osztályzat

Szakértelem: 1 pont
Külalak: 7 pont

Kövér zsidó srác

A kövér zsidó srác (Fat Jewish Guy) az amatőr ligában játszik, és mint nevéből is látszik: férfi. Hogy akkor meg mit keres ebben az összeállításban? Az ok, hogy ezt a hátrányt egy csinos, bikinis hölggyel, egy bizonyos Kyrával próbálja elfeledtetni velünk. Szép próbálkozás, cimbora, de nem jött be.

Player osztályzat

Szakértelem: 2 pont
Külalak: 0 pont

Elli

Csak azért, hogy lássuk, hogyan nem szabad főzni a képernyőn. Az „akiknek nem sikerült” mezőny egyik prominens képviselője Elli, aki valószínűleg az 50 feletti korosztály körében arathatna sikereket, már ha eljutna a képernyőig. Szerencsére – mármint az ő szerencséjére – van ez az internet nevű dolog, így az Ellihez hasonló lelkes versenyzők megmutathatják magukat a világ előtt. Sajnos a videón még az sem segít, hogy az operatőr hosszú másodpercekig másra sem koncentrál, mint a hölgy domborulataira.

Player osztályzat

Szakértelem: 3 pont
Külalak: 3 pont

Aria Giovanni

Nézzük a négyes pályát! Aria Giovannival már foglalkoztunk, és talán nem túlzás kijelenteni, hogy az egyik legdögösebb amatőr szakácsot tisztelhetjük személyében. A látványos dekoltázzsal operáló hölgy a csatolt videóban egy Alfredo szószt készít, de ez nem fontos. Mivel egy aktmodellről beszélünk, ezért a külalak osztályozásánál nagyon szigorúak voltunk.

Player osztályzat

Szakértelem: 3 pont
Külalak: 7 pont

Laura Calder

Laura Calder a kanadai televíziónézőket boldogítja, és esetében az előnyös külső és a hiteles szakmaiság szerencsés találkozásáról beszélhetünk. Több sikeres tévésorozatot vezetett, ráadásul két éve állami kitüntetéssel is jutalmazták munkásságáért. Finom!

Player osztályzat

Szakértelem: 8 pont
Külalak: 7 pont

Lakatos Andi

A hatos pályán egy hazai versenyzőt üdvözölhetünk! Lakatos Andi a TVPaprika műsorán látható több szériában, lehengerlő lendülettel leveseket, főzelékeket vagy diétás ételeket készít. Nem tudunk arról, hogy Andival újabb műsorokat terveznének, de a remény hal meg utoljára. Addig pedig maradnak az ismétlések.

Player osztályzat

Szakértelem: 7 pont
Külalak: 8 pont

Anri Sugihara

Anri Sugihara sem egy Nigella, igaz, határozottabban jobban néz ki. A japán gravure idolt egy konyhában fotózták, valamit próbált is készíteni közben, de nem jöttünk rá, hogy mi az. Aki tudja, kommentben megoszthatná velünk.

Player osztályzat

Szakértelem: 1 pont
Külalak: 9 pont

Cindy

A nyolcas pályán Cindy, aki első ránézésre Emmy vetélytársa lehetne az idősebb férfinézőkért folytatott versenyben. A "Cindy szexi konyhájának" főszereplője sok hajdobálással és bedőléssel igyekszik meghódítani nézőit, és mentéségre szóljon, hogy valószínűleg konyít is valamit a főzéshez, de ez is kevés ahhoz, hogy youtube csatornájával forradalmasítsa a tévés főzés műfaját. Fél éve nem került fel a netre új videója, de a magunk részéről túléljük.

Player osztályzat

Szakértelem: 4 pont
Külalak: 4 pont

Katie Lee

Katie valaha újságírást tanult, étteremkritikákat is írt, végül 2006-ban egy főzőshow-ban landolt. Összedobott egy szakácskönyvet is, szakértőként is feltűnt reggeli műsorokban, de legnagyobb húzása, hogy 2004-ben hozzáment a nála 32 évvel idősebb, szebb időket is megélt Billy Joelhez. 2009-ben elváltak, azóta egyedül sütögeti a pecsenyéjét.

Player osztályzat

Szakértelem: 7 pont
Külalak: 6 pont

Sara La Fountain

Sara félig amerikai, félig finn, ebben a videóban éppen finn nyelvtudásával villog. A csaj kőkemény profi, megjárta a CIA-t, ami esetünkben nem az amerikai központi hírszerzést, hanem a befolyásos gasztronómiai iskolát, a Culinary Institute of Americát jelenti. Csak, hogy tudd, többek között itt végzett a zseniális Anthony Bourdain is. Első szakácskönyvével megnyerte a Gourmand World Cookbook Awardot, és több tévéshowt is vezetett. Csak azt nem értjük, hogy miért kellett pantomim művésznek beöltöztetni...

Player osztályzat

Szakértelem: 9 pont
Külalak: 7 pont

Catherine McCord

Modellként kezdte, szerepelt a Glamour, és Vogue a címlapján, és Victoria's Secret modell is volt. Kell ennél több? Övé a Weelicious.com foodie honlap, a People magazin pedig beválasztotta az ötven legbefolyásosabb blogger anyuka közé. Ennivaló!

Player osztályzat

Szakértelem: 6 pont
Külalak: 8 pont

Giada De Laurentiis

Giada a Food Networkön vezeti műsorait, és szakértők szerint hamarosan igazi világsztár lesz belőle. A párizsi Cordon Bleu-ben tanult (huá), majd dolgozott a Wolfgang Puck vezette Spago-ban is (újabb huá) szóval igazi nehézsúlyú szaktekintély. Ráadásul jól néz ki, és működik a kamera előtt. Szerintünk Nigellának annyi.

Player osztályzat

Szakértelem: 9 pont
Külalak: 8 pont

Padma Lakshmi

És végül a favoritunk! Padma Lakshmi indiai származású modell, színésznő, műsorvezető és szakácskönyvek szerzője. Első könyvével, az Easy Exotic-kal rögtön megnyerte az év szakácskönyve címet 1999-ben, ráadásul a Top Chef műsorvezetőjeként Emmy díjat kapott 2010-ben. Több főzős sorozatban is szerepelt, a mellékelt videóban éppen a Today Showban vendégszerepel.

Player osztályzat

Szakértelem: 9 pont
Külalak: 10 pont

A kaja, amit főz, teljesen rendben van, de az a magas nyakú garbó… Jobban örülnénk, ha mondjuk Aria Giovanni stylistjával dolgozna. Valami olyasmire gondoltunk, mint az alábbi videó. Csoda, ha az ember kedvet kap egy hamburgerhez?

Egy jó medence már önmagában is pazar dolog, de ha látványos helyre építik, akkor az összhatás több, mint lenyűgöző. Csak képek, mert vannak helyzetek, amikor minden kommentár felesleges.

Görögország

Santorini (Forrás: flickr.com)

Thaiföld

Anantara Hotel and Resort (Forrás: flickr.com)

Mexikó

Cabo (Forrás: flickr.com)

Karib-szigetek

Santa Lucia (Forrás: healinghotelsoftheworld.com)

Törökország

Bali

Ubud Hanging Gardens Luxury Hotel & Spa. (Forrás: flickr.com)

Galapagos-szigetek

Galapagos De Luxe Camp (Forrás: Flickr.com)

Olaszország

Toszkána (Forrás: Flickr.com)

India

Goa (Forrás: Flickr.com)

Szingapúr

Marina Bay Sands (Forrás: Flickr.com)