Azt azért nagy általánosságban elmondhatjuk, hogy a tavaszi-nyári időszakban könnyebb egészséges(ebb)en étkezni, már csak azért is, mert ebben az időszakban bővelkedünk a leginkább a zöldségekben. Persze a nagy klasszikusokon, mint paradicsomon, paprikán, kigyóuborkán és jégsalátán túl is van élet, vagyis zöldség.

Most mondunk is három méltatlanul mellőzött zöldséget, amikkel felturbózhatod a szervezeted:

Rebarbara

A rebarbara már abból a szempontból is érdekes, hogy nem a gyökerét, nem a levelét és nem is a termését fogyasztjuk, hanem a pirosas-rózsaszínes (lédús) szárát. Íze markánsan savanykás, ezért jellemzően gyümölcsökkel szokták inkább fogyasztani, de kompótot, lekvárt és mártást is szoktak belőle készíteni, illetve a nyár italában, a limonádéban is jól mutat.

Nagyon is jót teszel vele a szervezetednek: magas az A-, C-, B1- és B2-vitamin-tartalma, ásványi anyagokban is gazdag (kálcium, kálium, magnézium, cink, vas), antioxidánsokban és hasznos növényi rostban is bővelkedik, mindezek mellett alacsony a kalória- és szénhidrátartalma.

Okra

Nem meglepő, ha már itthon is belefutottál már az éretlen paprikára hasonlító, ropogós héjú, halványzöld színű, afrikai növénybe, az okrába, ugyanis egyre inkább kezd bejönni a köztudatba. Íze enyhe, vagyis a fűszerezést elviseli, éppen ezért felhasználása elég sokféle lehet a konyhában: párolva, sütve, levesként és akár húspótlóként is megállja a helyét.

Mivel zöldség, ez azt is jelenti, hogy szervezeted hálás lesz érte. Persze, hiszen magas a C- és a K-vitamin-, a rost-, a vas, a magnézium és a kalciumtartalma, de nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat is.

Fokhagymaszár

Talán nem mondunk újdonságot azzal, hogy a fokhagymának van szára, az viszont már kevésbé van a köztudatban, hogy ez az élénkzöld, vékony és kacskaringós szár – amivel jellemzően csokorba kötve találkozhatsz inkább a piacokon, mint az áruházak polcain – ehető is. Íze leginkább a metélőhagymáéhoz hasonlít, persze a fokhagymasága eltéveszthetetlenül kiérezhető. Nyersen, párolva és főzve is fogyasztható vagy ízesítésre (a fokhagyma helyett salátákba).

Nyilván egészséges, hiszen köze van a (fok)hagymához: a szív- és az érrendszered hálás lesz érte, viszont ha a hagymás szájszag miatt aggódsz, akkor petre­zselyem- vagy zellerlevéllel segíthet azt semlegesíteni.

(Fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Választhatsz bármilyen diétát, egy komoly hátránya szinte mindegyiknek van

Ettől még nem kell lemondanod a diétákról, csak jobban oda kell figyelned egy faktorra.

Alvással az elhízás ellen? Sokkal komolyabb, mint ahogy hangzik

Az alvás kulcsszerepet játszik egészségünk megőrzésében, testünk szinte összes folyamatára hatással van, miért is maradna ki ebből a testsúlykontroll.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Hajítsd messzire a sablonokat, rendezd be úgy a lakásod, amire mindenki emlékezni fog!

Milyen borospoharak léteznek, és melyikből mit igyunk? Mutatjuk, hogy miért nem mindegy!

Mutatunk egy őszi fesztivált, ami az újbort és a libás ételeket ünnepli

További cikkeink a témában