Adjuk el a Szigetet Bruce Willisnek! - Die Hard a Hajógyárin

Annyi helyen forgatott már a Die Hard 5 stábja. Miért a Szigeten ne tennék, ha már pont itt vannak? Adunk néhány ötletet, hogyan lehetne kihasználni az új helyszíneket amúgy "dájhárdosan", miközben egyértelműen törekszünk a win-win helyzetre.

Még mindig nálunk forog a Die Hard 5. Ilyen hosszú ideig talán még Gesztesi Károly sem állt kamerák előtt Budapesten, pedig az már nagy szó. A stáb lassan már minden fővárosi helyszínt bejárt, de mivel öröm, bódottá, elindult a Sziget, lehet, hogy kicsit át kellene alakítani a forgatókönyvet a hihetetlen látvány, a még durvább akció és a hatalmas tömegjelenetek mellé. Arról nem is beszélve, hogy sztárzenekarokat lehetne becsábítani a filmbe úgy, hogy meg sem kérdezzük őket, akarják-e. Hát mi ez, ha nem egy hatalmas, epic win? Sas Tamást alázó fordulatokkal becsempészhetnénk büszkeségünk új helyszíneit is, a főbb támogatókat, „mindenkinek legyen már egy kicsit jó” alapon. A Player máris javasolna néhány változtatást a sztoriban.

Tigrisharc

Helyszín: a fából készített tigrisszobor, Hello Wood

A Sziget Nagyszínpada körül izzadva ólálkodó McClane hadnagyot egy gyanúsan kinéző, promóciós kólát osztogató, orosz akcentussal beszélő férfi megkínálja egy palack erősen cukormentes hűsítővel, amit a hőségben kitikkadt akcióhős hálálkodva el is fogad. Pár perccel később döbben csak rá, hogy a kólaárus maga volt a bemaszkírozott főellenfél, aki egy friss fejlesztésű ruszki drogot csempészett az italba. McClane beparázott állapotban a számára éltre kelt fatigris ellen fordul egy felfújható, pontokért szerezhető Jim Beam gitárral, melyet egy részeg fesztivállátogatótól oroz el cudar tekintettel.

Kötélen lövöldözés

Helyszín: a lesikló kötélpálya

John McClane kúlságfaktorát senki sem kérdőjelezheti meg, egy akciófilmben pedig mindig elfér még eggyel több kúl lövöldözős jelenet. Főhősünknek pont a Snoop Dogg koncert után kell átvágtatnia a Nagyszínpadot a főbejárattal összekötő műanyag útvonalon, ami elnézve az egybefüggő, zombiként tántorgó tömeg méretét nehézkessé válik. A szinte összeolvadt emberi ezerlábúból kiszálló édeskés, mindent eltakaró füst sem segít az ügyön. De McClane problémamegoldó képessége legendás, kihasználja az út felett meghúzódó lesikló kötélpályát, melynek végében két börtönviselt arcú gépfegyveres férfi próbálja meg főhősünket egy menzai krumplipüré állagával egyenértékű masszává lőni. Na de emberünket keményfából faragták, előhúz gatyájából két félautomata fegyvert, melyet lesiklás közben nem átall használni célja elérésének érdekében.

Harc az óriáskeréken

Helyszín: óriáskerék, még szép

Ha már lett idén egy London Eye-t alázó, szépséges Sziget Eye-unk, miért ne amortizálnánk le? Persze nem a Tökös, a török… féle leszakadó óriáskerék elől menekülést ajánlanánk, mert több lenne a halott, mint egy felgyújtott hangyabolyban, de ha mondjuk egy kisebb kabinban elindított harc a székekből kimászás után elfajulna, majd látványos, kapaszkodás közbeni kvázi pörgőrúgásokkal megspékelve fajzana el, roppantmód epikusan festene a vásznon. Persze mindezt éjszaka kell elképzelni, amikor az óriáskerék fényárban úszik.

Érkezés vízen

Helyszín: Sziget VIP hajótaxi

McClane órája fenyegető hangon ketyeg, ugyanis az orosz főellen pontosan fél óra múlva, azaz éppen a The Stone Roses fellépése alatt tervez bombát robbantani a fesztiválon. A világmegmentőnek gyorsan be kell jutnia a Szigetre, a problémát a BKV hajójáratával próbálja meg abszolválni, de legnagyobb meglepetésére nem fér fel a járműre. Akkor szembesül a ténnyel, hogy létezik Sziget VIP hajótaxi, melyre erélyesen fel is száll, és kedvenc fegyverével nyomatékosítja, hogy ő bizony siet. A sofőr persze vele is kifizetteti a 2900 Ft fuvardíjat, mint mindenki mással, de 10 perc alatt, tüchtig módon meg is érkezik a fesztivál területére. Arról nem is beszélve, hogy egy dunai hajós lövöldözésnél nincs is szebb a mozivásznon.

Világsztár zenekar olcsón

Helyszín: Nagyszínpad

McClane megpróbál átvágtatni a Nagyszínpad előtti tömegen, amikor hirtelen rádöbben, hogy egy LMFAO/Korn/The Killers koncerten van. Borúsan a távolba néz, de ez bőven elég idő arra, hogy megszólaljon a Sexy and I Know It, a Did My Time, vagy a When You Were Young, már ha gonoszak akarunk lenni. Meg sem kell kérdezni az érintett feleket, hogy ráérnek-e a forgatásra, ellenben csúnya pereknek nézhetünk elébe, ha meglátják magukat a moziban, és félrenyelik a nachost.

Színes fény, rohanás

Helyszín: Luminárium

Na de milyen jól mutatna a fényekkel megtámogatott Luminárium egy egymás elől rohangálós jelenethez, ahol a főellen és McClane egymás konstans, kardio edzésre tökéletesen alkalmas üldözése közben a kígyózó sort galád módon megelőzve berohannak a felfújt sátornak látszó, egyébként zseniális tárgyba, amiben persze annak labirintus jellege miatt nem találják egymást. Majd kirohannak. Willist a még mindig sorban álló tagok egyike egy precíz mozdulattal a nyakára irányzott (természetesen lassított felvételen repülő) korsó Dreherrel bünteti meg.

Ebből is látszik, hogy rengeteg a lehetőség a Szigeten, az új és a régi helyszínek bármilyen hollywoodi produkcióban jól néznének ki, még ellenfényben is. De akkor ajánlanánk leginkább a fesztivált a nálunk forgató stábnak, ha a Glastonburyn szeretnének forgatni, de vagy nem rendezik meg, vagy túl drága. Mi minden lehetőségre kaphatóak vagyunk.

Fotók: Márton Botond/Sziget

Minden éven egyszer eljön a sóbiznisz ünnepe, ami köré spontán módon összeverődik egy amerikai focidöntö is. A költségvetés nem éppen egy bivalytárogatói  koncertével vetekszik, a közreműködők is hihetetlenek, ahogyan a showkészítés nagykönyvében az meg van írva. A Player most bemutat néhányat a legsúlyosabb esetekből. Janet Jackson mellét kivéve...

Madonna

Na ki a legnagyobb megalomán a világon? Madonna sosem viccel el semmit, a 2012-es Halftime Show nagyobb, hosszabb, vágatlanabb volt minden eddiginél. A több mint 12 perces szett alatt parádézik a Cirque de Soleil, vendégmuzsikusként benéz az LMFAO két idiótája, M.I.A., Nicki Minaj és Cee Lo Green is. A playback partit, és a megbotlást lazán megbocsátjuk Madonnának, hiszen akkora látványt kanyarintott, amibe beleremegett a föld. Ugyan ki más fedné le a teljes pályát egy hatalmas kivetítővel?

1. Vogue
2. Music (+Party Rock Anthem + Sexy And I Know It)
3. Give Me All Your Luvin'
4. Open Your Heart / Express Yourself
5. Like a Prayer

New Kids On The Block

Nem mehetünk el szó nélkül az 1991-es Disney/Benetton reklámnak is beillő show mellett, ahol az ereje teljében lévő New Kids sikítást előidéző csípőmozgással hódít a gyereksereg között, a Disney palota háttér előtt. A Step by Stepet persze senki sem úszta meg.

Setlist:

1. Step by Step
2. This One’s for the Children
3. It’s a Small World After All

Black Eyed Peas & Usher & Slash

Minden idők második legdurvább show-ja, az LCD és a LED kijelzők minden vállfajának felvonultatásával (naná, hiszen a Tron 2.0 az alaptéma), egy teljes pályányi táncossal, akik ijesztően egyszerre mozognak, és még világítanak is, hogy a buli ki is nézzen valahogy. Slash is felnéz a LOVE felirat alakú színpadra, de mintha nem lenne formában. Mennyből az angyalként érkezik Usher helikopterről. Semmi extra, csak egy átlagos 2011-es Halftime show.

Setlist:

1. I Gotta Feeling
2. Boom Boom Pow
3. Sweet Child O’ Mine
4. Pump It
5. Let’s Get It Started
6. OMG
7. Where Is The Love?
8. The Time (Dirty Bit)

Michael Jackson

Most visszanézve annyira nem is extra Jacko 1993-as fellépése (mármint a közönséget megtévesztő bevonuláson kívül), táncosok vannak dögivel, a Művész top formában, de akkor még nem az volt a lényeg, hogy akkora kijelzőket hozzanak be a pályára, ami röhejessé teszi még a 260 cm átmérőjű, 40 milliós tévéket is. A fellépés mindenesetre egy a legjobb formájában lévő szupersztárt mutat.

Setlist:

1. Jam
2. Billie Jean
3. Black or White
4. Heal the World

U2

Ha úgy nézzük, a 2002-es U2 Super Bowl műsor semmivel sem több, mint egy átlagos koncertjük. Viszont nem is kevesebb. És mivel tudjuk, hogy Bonoék akkora színpadképeket álmodnak meg maguknak, amik a Puskás Stadionba sem férnek be, kénytelenek vagyunk kijelenteni, hogy a show nagyon rendben volt.

Setlist:

1. Beautiful Day
2. MLK
3. Where the Streets Have No Name

Prince

Öreg herceg nem vén herceg, ezt már a Sziget óta tudjuk. Prince 2007-ben Foo Fighterst játszik, ami már eleve jófejség, és ha azt is hozzá tesszük, hogy ez a dal a Best of You, ráadásul teljesen átgyúrva, egyből kihagyhatatlanná teszi a felsorolásból a zseni Super Bowl-fellépését.

Setlist:

1. We Will Rock You
2. Let’s Go Crazy
3. Baby I’m a Star
4. Proud Mary
5. All Along the Watchtower
6. Best of You
7. Purple Rain

The Who

CSI összes pár percben, 2010-ben. De mindezt egy olyan színpadképpel megtámogatva, ami beleég a retinánkba, picit öregesen, de becsülettel, olyan közönségénekeltetéssel, ami hangszálakat szakít. Igazi stadionrock, minden, ami egy ilyen estére kell.

Setlist:

1. Pinball Wizard
2. Baba O’Riley
3. Who Are You
4. See Me, Feel Me
5. Won’t Get Fooled Again

Aerosmith & Britney & ’N Sync & Nelly & Mary J. Blidge

A legfurcsább összeállítás evör. De ilyen a showbiznisz. Elég természetellenesen váltja Justin Timberlake egykori fiúcsapatának nyáldalát egy még nyálasabb Aerosmith sláger, hogy aztán a végén összefussanak a szálak, és az ’N Sync, Britney, valamint az Aerosmith együtt adják elő a Walk This Way-t. Apokalipszis a fanyalgóknak, elég jó vicc a röhögni vágyóknak, show mindenkinek, aki szereti.

Setlist:

1. Bye Bye Bye
2. I Don’t Want to Miss a Thing
3. It’s Gonna Be Me
4. Jaded
5. Walk This Way

Bruno Mars & Red Hot Chili Peppers

A funk és a hazafiasság került a főszerepbe, előbbit különösebben nem, utóbbit már egy picit erősebben bánjuk. Bruno Mars olyan lazán adja a fiatal James Brownt, hogy attól még a sánták is táncolni kezdenek, de amikor megjön a Red Hot Chili Peppers, akkor aztán tényleg elszabadulnak az indulatok. Ügyes show, ahol inkább a zene dominál, de persze a színpadkép sem éppen egy haknikirály mucsajröcsögei fellépését idézi.

Setlist:


1. Billionaire
2. Locked Out of Heaven
3. Treasure
4. Runaway Baby
5. Give it Away
6. Just The Way You Are

Katy Perry & Lenny Kravitz

Katy jön, és bő 12 percben lenyom egy akkora show-t, hogy azt sokan másfél órában sem tudják összehozni. Lenny Kravitz megjelenése mondjuk nem ad hozzá semmit a műsorhoz, de kedves kis adalék. Tőle valahogy nem hangzik annyira extrán az I Kissed a Girl. Megvolt. Értjük. Szerette. Énekelhette volna kicsit durvább szöveggel is. Na de nem is ez a kemény, hanem az előre be nem jelentett Missy Elliott blokkja, aki 2010 óta csak egyszer volt hajlandó előjönni a barlangjából egy brazil fellépés erejéig. A teljes felületén kivetítős színpad és annak használata bárkit leborulásra késztet. A végén persze tűzijáték. És maga Katy. Csodás.

Setlist:

1. Roar
2. Dark Horse
3. I Kissed a Girl (feat. Lenny Kravitz)
4. Teenage Dream
5. California Gurls
6. Get Ur Freak On (Missy Elliott-blokk)
7. Work It (Missy Elliott-blokk)
8. Lose Control (Missy Elliott-blokk)
9. Firework

Coldplay & Bruno Mars & Beyoncé

Hatalmas összeborulás a látszólag össze nem illő előadók között bő 13 percben, ahol Beyoncé és Bruno Mars már rutinus Halftime Show-fellépőként térnek vissza, és tulajdonképpen semmi meglepő nem történik, de olyan kellemes az egész. Az Uptown Funk pedig élőben a legállatabb.

Setlist:

1. Viva La Vida
2. Paradise
3. Adventure of a Lifetime
4. Uptown Funk (Bruno Mars)
5. Formation (Beyoncé)
6. Fix You
7. Up&Up

Fotó: AFP

Player Autószalon

Íme néhány dal, ami remek választás lehet a hét utolsó napjainak beindításához.

Hard-Fi – Living for the Weekend

Mert tényleg csak a hétvégének élünk, ezzel a számmal pedig azonnal beindíthatjuk a jókedvű péntek estét.

Suede – Saturday Night

Egy fáradt szombat este lezárásához, amikor bejártad a várost a lánnyal. Diszkó, kaszinó, peep show… a Suede így képzeli el a tökéletes hétvégét.

MGMT – Weekend Wars

Minimális progrockos lazulás az MGMT-vel. Csak semmi háború, most szeretet, béke van!

The Cure – Friday I’m In Love

Pénteken már nyugodtan lehetsz szerelmes a szombatodba és a vasárnapodba is. A többi napot meg ki nem tojja le?

Elton John – Saturday Night’s Alright For Fighting

Harcolni akarsz a hétvégén? Akkor pörgesd fel magad Elton Johnnal. Igen, ez így nagyon rosszul hangzik, de a Saturday… még abból a korszakból származik, amikor Elton nagyon is rock’n’roll volt, és nem egy fura ízlésvilágú zseniális zenebohóc.

Punnany Massif – Hétvégre

Valakinek ez kell, valakinek az. Akárhogyan is alakul a hét utolsó pár napja, a Punnany remek választás egy kis aláfestő zenének.

The Dandy Warhols – Everyday Shoud Be a Holiday

A Dandy Warhols tudja a frankót. Minden nap lazulás, minden nap ünnepnap, minden nap hétvége.

Queen – Lazing on a Sunday Afternoon

Akik a kis kuplékra vannak ráizgulva, vagy csak úgy simán mezei Queen rajongók, azok biztosan szívesen lazítanak vasárnap egy ilyen dalra. De bárki megpróbálhatja, nem rossz választás!

Freestylers – Weekend Song

Egy jó kis táncolós Freestylers, és még a hétvégéről is szól? Remek! Táncolj, vagy bólogass nyugodtan!

Michael Gray – The Weekend

Ha megnézed a klipet, egyből elmegy a kedved a munkától, és várod a megváltó hétvégét. Nézd a megőrült titkárnőket, és kapcsolj pihenő/bulizó/csajozó üzemmódba!