Adjuk el a Szigetet Bruce Willisnek! - Die Hard a Hajógyárin

Annyi helyen forgatott már a Die Hard 5 stábja. Miért a Szigeten ne tennék, ha már pont itt vannak? Adunk néhány ötletet, hogyan lehetne kihasználni az új helyszíneket amúgy "dájhárdosan", miközben egyértelműen törekszünk a win-win helyzetre.

Még mindig nálunk forog a Die Hard 5. Ilyen hosszú ideig talán még Gesztesi Károly sem állt kamerák előtt Budapesten, pedig az már nagy szó. A stáb lassan már minden fővárosi helyszínt bejárt, de mivel öröm, bódottá, elindult a Sziget, lehet, hogy kicsit át kellene alakítani a forgatókönyvet a hihetetlen látvány, a még durvább akció és a hatalmas tömegjelenetek mellé. Arról nem is beszélve, hogy sztárzenekarokat lehetne becsábítani a filmbe úgy, hogy meg sem kérdezzük őket, akarják-e. Hát mi ez, ha nem egy hatalmas, epic win? Sas Tamást alázó fordulatokkal becsempészhetnénk büszkeségünk új helyszíneit is, a főbb támogatókat, „mindenkinek legyen már egy kicsit jó” alapon. A Player máris javasolna néhány változtatást a sztoriban.

Tigrisharc

Helyszín: a fából készített tigrisszobor, Hello Wood

A Sziget Nagyszínpada körül izzadva ólálkodó McClane hadnagyot egy gyanúsan kinéző, promóciós kólát osztogató, orosz akcentussal beszélő férfi megkínálja egy palack erősen cukormentes hűsítővel, amit a hőségben kitikkadt akcióhős hálálkodva el is fogad. Pár perccel később döbben csak rá, hogy a kólaárus maga volt a bemaszkírozott főellenfél, aki egy friss fejlesztésű ruszki drogot csempészett az italba. McClane beparázott állapotban a számára éltre kelt fatigris ellen fordul egy felfújható, pontokért szerezhető Jim Beam gitárral, melyet egy részeg fesztivállátogatótól oroz el cudar tekintettel.

Kötélen lövöldözés

Helyszín: a lesikló kötélpálya

John McClane kúlságfaktorát senki sem kérdőjelezheti meg, egy akciófilmben pedig mindig elfér még eggyel több kúl lövöldözős jelenet. Főhősünknek pont a Snoop Dogg koncert után kell átvágtatnia a Nagyszínpadot a főbejárattal összekötő műanyag útvonalon, ami elnézve az egybefüggő, zombiként tántorgó tömeg méretét nehézkessé válik. A szinte összeolvadt emberi ezerlábúból kiszálló édeskés, mindent eltakaró füst sem segít az ügyön. De McClane problémamegoldó képessége legendás, kihasználja az út felett meghúzódó lesikló kötélpályát, melynek végében két börtönviselt arcú gépfegyveres férfi próbálja meg főhősünket egy menzai krumplipüré állagával egyenértékű masszává lőni. Na de emberünket keményfából faragták, előhúz gatyájából két félautomata fegyvert, melyet lesiklás közben nem átall használni célja elérésének érdekében.

Harc az óriáskeréken

Helyszín: óriáskerék, még szép

Ha már lett idén egy London Eye-t alázó, szépséges Sziget Eye-unk, miért ne amortizálnánk le? Persze nem a Tökös, a török… féle leszakadó óriáskerék elől menekülést ajánlanánk, mert több lenne a halott, mint egy felgyújtott hangyabolyban, de ha mondjuk egy kisebb kabinban elindított harc a székekből kimászás után elfajulna, majd látványos, kapaszkodás közbeni kvázi pörgőrúgásokkal megspékelve fajzana el, roppantmód epikusan festene a vásznon. Persze mindezt éjszaka kell elképzelni, amikor az óriáskerék fényárban úszik.

Érkezés vízen

Helyszín: Sziget VIP hajótaxi

McClane órája fenyegető hangon ketyeg, ugyanis az orosz főellen pontosan fél óra múlva, azaz éppen a The Stone Roses fellépése alatt tervez bombát robbantani a fesztiválon. A világmegmentőnek gyorsan be kell jutnia a Szigetre, a problémát a BKV hajójáratával próbálja meg abszolválni, de legnagyobb meglepetésére nem fér fel a járműre. Akkor szembesül a ténnyel, hogy létezik Sziget VIP hajótaxi, melyre erélyesen fel is száll, és kedvenc fegyverével nyomatékosítja, hogy ő bizony siet. A sofőr persze vele is kifizetteti a 2900 Ft fuvardíjat, mint mindenki mással, de 10 perc alatt, tüchtig módon meg is érkezik a fesztivál területére. Arról nem is beszélve, hogy egy dunai hajós lövöldözésnél nincs is szebb a mozivásznon.

Világsztár zenekar olcsón

Helyszín: Nagyszínpad

McClane megpróbál átvágtatni a Nagyszínpad előtti tömegen, amikor hirtelen rádöbben, hogy egy LMFAO/Korn/The Killers koncerten van. Borúsan a távolba néz, de ez bőven elég idő arra, hogy megszólaljon a Sexy and I Know It, a Did My Time, vagy a When You Were Young, már ha gonoszak akarunk lenni. Meg sem kell kérdezni az érintett feleket, hogy ráérnek-e a forgatásra, ellenben csúnya pereknek nézhetünk elébe, ha meglátják magukat a moziban, és félrenyelik a nachost.

Színes fény, rohanás

Helyszín: Luminárium

Na de milyen jól mutatna a fényekkel megtámogatott Luminárium egy egymás elől rohangálós jelenethez, ahol a főellen és McClane egymás konstans, kardio edzésre tökéletesen alkalmas üldözése közben a kígyózó sort galád módon megelőzve berohannak a felfújt sátornak látszó, egyébként zseniális tárgyba, amiben persze annak labirintus jellege miatt nem találják egymást. Majd kirohannak. Willist a még mindig sorban álló tagok egyike egy precíz mozdulattal a nyakára irányzott (természetesen lassított felvételen repülő) korsó Dreherrel bünteti meg.

Ebből is látszik, hogy rengeteg a lehetőség a Szigeten, az új és a régi helyszínek bármilyen hollywoodi produkcióban jól néznének ki, még ellenfényben is. De akkor ajánlanánk leginkább a fesztivált a nálunk forgató stábnak, ha a Glastonburyn szeretnének forgatni, de vagy nem rendezik meg, vagy túl drága. Mi minden lehetőségre kaphatóak vagyunk.

Fotók: Márton Botond/Sziget

Elmentél, és becsülettel megnézted a gyerekkel (vagy egyedül) az új Jégkorszakot, de most már valami felnőttesebb animációs szórakozásra vágysz? Akkor van egy rakás ötletünk.

Terhelt Terkel

Egyszerre beteg, sötét és végtelenül vicces animációs film. A rajzok minőségét most inkább ne firtassuk, elvégre nem egy Pixar vagy egy Blue Sky hozta össze. Dán filmről beszélünk, messze van onnan Hollywood, így könnyedén belefér a filmbe a vidám hangulat, az öngyilkosság és a depresszió. Bár nem egy animációs filmtörténeti alapvetésről beszélünk, már azért is érdemes felnőtt fejjel megnézni, hogy közelebb kerüljünk azon égető kérdéshez, vajon hogyan képzelnek el Dániában egy egész estés gyerekfilmet. A válasz: sehogy. A gyerek nézzen inkább mást. Itt úgyis káromkodnak, és még a betétdalok sem Disney-kompatibilisek.

Coraline

Amikor a mozipremieren kb. a film felénél a mögötted ülő család gyerektagjai odaszólnak apunak, hogy „Nem mehetünk haza?”, majd fater odadörmög egy „Csönd legyen, most lesz izgalmas”-t, akkor nagyjából érzed, hogy mi a helyzet a Coraline-nal. Stop motion animáció kezdő horror-mániákusoknak, vagy csak szimplán betegeknek, akiket vonz a sötétség. A bábok leragasztott szemeit, illetve a végső jelenetet a póklábú főgonosszal 3D-ben nem lesz egyszerű dekódolnia a gyerekvilágnak, apuci viszont egy nagyon jó filmmel tér haza gazdagabban, csak épp a szeme fénye egész este bőgni fog.

Archer

Egy tévésorozat, amelyben a világ leglazább titkosügynöke megiszik minden eléje rakott piát, rámászik minden elé kerülő nőre, és ha éppen egyik sincs a közelben, akkor szerez magának. Az Archer tele van jobbnál jobb beszólásokkal, szexi karakterekkel, és mindezt egy ultraparaszt, öltönyös titkosügynök képével adják el nekünk. Aki nem nézi, az valami nagyon fontosról marad le.

Serial Experiments: Lain

Oké, azt mindig is tudtuk, hogy a japánok nem teljesen komplettek, ha filmről van szó. Ez a rajzfilmsorozat még felnőttek számára is nehezen értelmezhető, de hatalmas jelentőségű darab, mivel ilyen nyomasztó hangulatot, és szikár képi világot csak a legnagyobb sci-fik tudnak összehozni. De vigyázz, ha egyetlen részt is megnézel, rá fogsz csúszni. Még a főcímdalra is. Menthetetlenül.

Belleville randevú

Beteg, nyakatekert francia vállalás, aminél franciább talán csak egy hatalmas croissant-ba burkolt Eiffel-torony lehet. Bringa, Tour de France, jazz, szürreál mindaz, amit kapni fogsz, és ha nem bánod, hogy alig néhány mondat hangzik el egy filmben, akkor máris az egyik legújabb kedvencedet köszöntheted a lejátszódban. Az alcímet (Francia rémes) pedig próbáljuk meg figyelmen kívül hagyni.

A fantasztikus Róka úr


Stop motion animáció, amiben ugyan cuki rókák szerepelnek, de ezek nem hajlandóak betétdalokat előadni a szerelemről. Ellenben lopni járnak, csirkét, galád módon. Wes Anderson rendezése első ránézésre aranyos gyerekfilmnek tűnik, pedig viccesnek csak alig-alig mondható, aranyosnak is csak érintőlegesen. Amolyan felnőtt gyerekeknek szánt heist movie (ezt az érzést George Clooney szinkronhangja is erősíti), de talán még ez sem fedi teljes mértékben a valóságot. Ilyen filmet még biztosan nem láttál.

A szentjánosbogarak sírja

Már megint a japánok, de ezúttal az előzőektől eltérően egy másképpen súlyos darabbal szerepelnek a listán. A szentjánosbogarak sírja kőkemény dráma, senkit se tévesszen meg az anime köntös. Gyönyörű, megrázó II. világháborús alapvetés, cuki gyerekkel, gyomorforgató, könnyezős jelenetekkel és egy olyan sztorival, ami nem hajlandó kompromisszumokat kötni. Csak az nézze meg, aki be tudja vállalni, hogy egy darabig nem szabadul majd a nyomasztó, de zseniális filmélménytől.

South Park: Nagyobb, hosszabb és vágatlan

Kanada és Amerika háborúja közben Saddam a pokolban hetyeg a Sátánnal (becenevén Sáti). A film rengeteg emlékezetes momentumot és filmzenét tartalmaz, gondoljunk csak az Unclefuckerre, és az abban megbúvó fing-sztep szösszenetre. Egy pillanatra sem korrekt politikailag, de hát mit is vártunk a South Parktól fénykorában.

Akira


Egy brutális cyberpunk anime, kifejezetten felnőtteknek. Ha láttad, tudod miért. Ha nem láttad, azonnal pótold, animáció-történeti klasszikussal állsz szemben. A most már nem is annyira távoli jövőben, 2019-ben járunk a Tokió helyén épült Neo Tokióban. Az utcáin motoros bandák garázdálkodnak, amelyek nem feltétlenül ápolnak jó barátságot a világbékével. Ennyi már bőven elég volt ahhoz, hogy az álomgyári húsfeldolgozó munkásai élőszereplős akciófilmet akarjanak belőle forgatni, de az égiek nagyon nem szeretnék, hogy elkészüljön a mozi. És ez így is van rendjén. Már csak azért is, mert ha esetleg mégis újra indulna a hollywoodi projekt, akkor bele sem merünk gondolni, mennyire fogják kiherélni az eredeti történetet az élvezhetőség kedvéért. A legjobb, ha az Akira megmarad annak a rajzolt alapvetésnek, ami mindig is volt. Egyébként kíváncsiak lennénk, hányan akartak motort venni a film megnézése után.

Ghost in the Shell

Gyönyörűen megkomponált cyber-nyomozós sztori, ami már csak azért is kedves a férfiszívnek, mert akcióktól és rajzolt, fedetlen női keblektől egyáltalán nem mentes filmről beszélünk, ráadásul minden egyes képe olyan, hogy azonnal beleégjen a retinádba. Ha egyszer rákattantál a Ghost in the Shell univerzumra, akkor nyert ügyed van, a filmnek ugyanis folytatása, és több évados sorozatverziója is készült, szóval még hosszú hetekig nyomaszthatod magad a sci-fi remekmű világával. Arról pedig nem is beszéltünk, hogy az előbb említett későbbi folytatások is elég meggyőzően közelítették meg az első rész színvonalát.

Minden éven egyszer eljön a sóbiznisz ünnepe, ami köré spontán módon összeverődik egy amerikai focidöntö is. A költségvetés nem éppen egy bivalytárogatói  koncertével vetekszik, a közreműködők is hihetetlenek, ahogyan a showkészítés nagykönyvében az meg van írva. A Player most bemutat néhányat a legsúlyosabb esetekből. Janet Jackson mellét kivéve...

Madonna

Na ki a legnagyobb megalomán a világon? Madonna sosem viccel el semmit, a 2012-es Halftime Show nagyobb, hosszabb, vágatlanabb volt minden eddiginél. A több mint 12 perces szett alatt parádézik a Cirque de Soleil, vendégmuzsikusként benéz az LMFAO két idiótája, M.I.A., Nicki Minaj és Cee Lo Green is. A playback partit, és a megbotlást lazán megbocsátjuk Madonnának, hiszen akkora látványt kanyarintott, amibe beleremegett a föld. Ugyan ki más fedné le a teljes pályát egy hatalmas kivetítővel?

1. Vogue
2. Music (+Party Rock Anthem + Sexy And I Know It)
3. Give Me All Your Luvin'
4. Open Your Heart / Express Yourself
5. Like a Prayer

New Kids On The Block

Nem mehetünk el szó nélkül az 1991-es Disney/Benetton reklámnak is beillő show mellett, ahol az ereje teljében lévő New Kids sikítást előidéző csípőmozgással hódít a gyereksereg között, a Disney palota háttér előtt. A Step by Stepet persze senki sem úszta meg.

Setlist:

1. Step by Step
2. This One’s for the Children
3. It’s a Small World After All

Black Eyed Peas & Usher & Slash

Minden idők második legdurvább show-ja, az LCD és a LED kijelzők minden vállfajának felvonultatásával (naná, hiszen a Tron 2.0 az alaptéma), egy teljes pályányi táncossal, akik ijesztően egyszerre mozognak, és még világítanak is, hogy a buli ki is nézzen valahogy. Slash is felnéz a LOVE felirat alakú színpadra, de mintha nem lenne formában. Mennyből az angyalként érkezik Usher helikopterről. Semmi extra, csak egy átlagos 2011-es Halftime show.

Setlist:

1. I Gotta Feeling
2. Boom Boom Pow
3. Sweet Child O’ Mine
4. Pump It
5. Let’s Get It Started
6. OMG
7. Where Is The Love?
8. The Time (Dirty Bit)

Michael Jackson

Most visszanézve annyira nem is extra Jacko 1993-as fellépése (mármint a közönséget megtévesztő bevonuláson kívül), táncosok vannak dögivel, a Művész top formában, de akkor még nem az volt a lényeg, hogy akkora kijelzőket hozzanak be a pályára, ami röhejessé teszi még a 260 cm átmérőjű, 40 milliós tévéket is. A fellépés mindenesetre egy a legjobb formájában lévő szupersztárt mutat.

Setlist:

1. Jam
2. Billie Jean
3. Black or White
4. Heal the World

U2

Ha úgy nézzük, a 2002-es U2 Super Bowl műsor semmivel sem több, mint egy átlagos koncertjük. Viszont nem is kevesebb. És mivel tudjuk, hogy Bonoék akkora színpadképeket álmodnak meg maguknak, amik a Puskás Stadionba sem férnek be, kénytelenek vagyunk kijelenteni, hogy a show nagyon rendben volt.

Setlist:

1. Beautiful Day
2. MLK
3. Where the Streets Have No Name

Prince

Öreg herceg nem vén herceg, ezt már a Sziget óta tudjuk. Prince 2007-ben Foo Fighterst játszik, ami már eleve jófejség, és ha azt is hozzá tesszük, hogy ez a dal a Best of You, ráadásul teljesen átgyúrva, egyből kihagyhatatlanná teszi a felsorolásból a zseni Super Bowl-fellépését.

Setlist:

1. We Will Rock You
2. Let’s Go Crazy
3. Baby I’m a Star
4. Proud Mary
5. All Along the Watchtower
6. Best of You
7. Purple Rain

The Who

CSI összes pár percben, 2010-ben. De mindezt egy olyan színpadképpel megtámogatva, ami beleég a retinánkba, picit öregesen, de becsülettel, olyan közönségénekeltetéssel, ami hangszálakat szakít. Igazi stadionrock, minden, ami egy ilyen estére kell.

Setlist:

1. Pinball Wizard
2. Baba O’Riley
3. Who Are You
4. See Me, Feel Me
5. Won’t Get Fooled Again

Aerosmith & Britney & ’N Sync & Nelly & Mary J. Blidge

A legfurcsább összeállítás evör. De ilyen a showbiznisz. Elég természetellenesen váltja Justin Timberlake egykori fiúcsapatának nyáldalát egy még nyálasabb Aerosmith sláger, hogy aztán a végén összefussanak a szálak, és az ’N Sync, Britney, valamint az Aerosmith együtt adják elő a Walk This Way-t. Apokalipszis a fanyalgóknak, elég jó vicc a röhögni vágyóknak, show mindenkinek, aki szereti.

Setlist:

1. Bye Bye Bye
2. I Don’t Want to Miss a Thing
3. It’s Gonna Be Me
4. Jaded
5. Walk This Way

Bruno Mars & Red Hot Chili Peppers

A funk és a hazafiasság került a főszerepbe, előbbit különösebben nem, utóbbit már egy picit erősebben bánjuk. Bruno Mars olyan lazán adja a fiatal James Brownt, hogy attól még a sánták is táncolni kezdenek, de amikor megjön a Red Hot Chili Peppers, akkor aztán tényleg elszabadulnak az indulatok. Ügyes show, ahol inkább a zene dominál, de persze a színpadkép sem éppen egy haknikirály mucsajröcsögei fellépését idézi.

Setlist:


1. Billionaire
2. Locked Out of Heaven
3. Treasure
4. Runaway Baby
5. Give it Away
6. Just The Way You Are

Katy Perry & Lenny Kravitz

Katy jön, és bő 12 percben lenyom egy akkora show-t, hogy azt sokan másfél órában sem tudják összehozni. Lenny Kravitz megjelenése mondjuk nem ad hozzá semmit a műsorhoz, de kedves kis adalék. Tőle valahogy nem hangzik annyira extrán az I Kissed a Girl. Megvolt. Értjük. Szerette. Énekelhette volna kicsit durvább szöveggel is. Na de nem is ez a kemény, hanem az előre be nem jelentett Missy Elliott blokkja, aki 2010 óta csak egyszer volt hajlandó előjönni a barlangjából egy brazil fellépés erejéig. A teljes felületén kivetítős színpad és annak használata bárkit leborulásra késztet. A végén persze tűzijáték. És maga Katy. Csodás.

Setlist:

1. Roar
2. Dark Horse
3. I Kissed a Girl (feat. Lenny Kravitz)
4. Teenage Dream
5. California Gurls
6. Get Ur Freak On (Missy Elliott-blokk)
7. Work It (Missy Elliott-blokk)
8. Lose Control (Missy Elliott-blokk)
9. Firework

Coldplay & Bruno Mars & Beyoncé

Hatalmas összeborulás a látszólag össze nem illő előadók között bő 13 percben, ahol Beyoncé és Bruno Mars már rutinus Halftime Show-fellépőként térnek vissza, és tulajdonképpen semmi meglepő nem történik, de olyan kellemes az egész. Az Uptown Funk pedig élőben a legállatabb.

Setlist:

1. Viva La Vida
2. Paradise
3. Adventure of a Lifetime
4. Uptown Funk (Bruno Mars)
5. Formation (Beyoncé)
6. Fix You
7. Up&Up

Fotó: AFP