Mától minden hét könyvhét – Bevetés indul!

Olvasni jó. Olvasni mindenki szeret – aha, persze, és mégis mikor? Üvölt a gyerek, hosszabbítás van a meccsen, beadandót kell írni, holnapra kell a prezentáció. Meg amúgy is most indult az az új sorozat. Ismerős? Nekünk is.

Szerkesztőségünk tagjai nem is lehetnének ennél különbözőbb emberek. Van, aki techguru, van, aki egy jó koncertért elmenne Katmanduba gyalog – mások pedig képesek összeveszni egy all star-csapat összeállításán. Egy dolog azonban mindannyiunkban közös, pontosabban kettő: imádunk olvasni, és gyakorlatilag nincs szabad időnk. Ezt a kettőt próbáljuk összehozni nap mint nap. Van, aki a vécén olvas, van, aki a kádban, van, aki a villamoson egyensúlyoz a könyvével – az olvasmányainkat azonban semmi pénzért nem adnánk.

Valljuk, hogy a ma emberének is egészséges igénye van az olvasásra – és ez alatt nem a napi online hírek átfutását értjük. Úgy döntöttünk, egy éven keresztül minden héten megosztjuk olvasóinkkal, épp milyen könyv akadt a kezünkbe. Lesz szépirodalom, sci-fi, üzlet és lektűr – mint ahogyan a könyvespolcainkon is váltakoznak a műfajok és szerzők. Előkerülnek majd régi nagy klasszikusok és vadonatúj csemegék, a lényeg, hogy megmutassuk: mindent megteszünk, hogy hozzájuthassunk a heti könyvadagunkhoz. Mondhatni: minden hét könyvhét!

Lássuk tehát, ki mit olvasott az első héten.

Jóleső borzongás

Csepelyi Adrienn heti könyve

Szeghalmi Lőricz – Levelek az árnyékvilágból

Kiadja: Magvető kiadó

264 oldal, 2990,- Ft

Mire vágyik az ember ilyenkor, nyáron? Izgalomra, eseményekre, egy kis hűsítő borzongásra, ami kiszakítja a hétköznapokból. Nem véletlen, hogy ilyenkor ugrásszerűen megnő a krimifogyasztás: nincs is jobb annál, mint egy Agatha Christie-sztorit bogozgatva süttetni magunkat a tengerparti napon. Manapság mégis fájdalmasan kevés a jófajta borzongatós könyv, így többnyire kénytelenek vagyunk a nagy klasszikusokhoz nyúlni, ha a nyaralási olvasmányokat válogatjuk, és nem szívesen merülnénk alá túlságosan a lektűr tengerébe. A Levelek az árnyékvilágból az egyik legjobb könyv, amit az utóbbi években olvastam – és tökéletesen megfelel valamennyi fenti kitételnek.

Már magát a szerzőt is jótékony, ámde balladai homály lengi körül. Szeghalmi Lőrincz a XIX. század első felében élt Ung vármegyében, a fennmaradt levelezése alapján meglehetősen izgalmas életet. A furcsa és baljós levelek láncolatát egy, a híradásokban is feljegyzett, meglehetősen bizarr eset indítja el: egy fiatalasszony eleven békákat kezd szülni, miután kínjait csak egy vajákos ember pora képes enyhíteni. És ez még csak a legkevésbé undorító láncszeme az eseményeknek, mert ezután a szó legszorosabb értelmében elszabadul a pokol. Brutális gyilkosságok, jelenések, nem evilági lények és sokkoló események követik egymást gondosan megszerkesztett sorrendben, a helyszín pedig végre nem az FBI quanticói központja, hanem a jó magyar puszta. Talán épp ezért annyira más ez a könyv, mint amihez hozzászoktunk: nincs olyan, hogy a jó mindig győz, és úgyse hal meg a főszereplő, senki és főként semmi sem az, aminek látszik, és ha azt hiszed, a szerző (akiről továbbra sem tudjuk kicsoda, és mennyi a valóságalapja azoknak, amiket leír) már nem képes kegyetlenebb lenni szereplőivel, hát tévedsz.

Igazi kis kincs ez a könyv, élvezet olvasni mindent sorát. Van benne misztikum, románc, akció, thriller, horror – mindez úgy, hogy egyik sem üti a másikat. Szerencsére kiváló cliffhangerrel végződik, úgyhogy nagy bizodalmam van abban, hogy az ismeretlen alkotó ismeretlen íróasztalán már gépeli a további borzalmakat.

Rákattantál? Katt, és hétvégén már olvashatod!

Vének háborúja

Izing Róbert heti könyve

John Scalzi – Vének háborúja

Kiadja: Agave Könyvek

252 oldal, 2880,- Ft

A fülszövegek persze mindig csak félrevezetik az embert, ami leginkább akkor gond, ha többet állítanak a műről, mint amennyit valójában ér, de esetünkben éppen fordított a helyzet, ugyanis Scalzi könyve nem egy szimpla military SF, annál sokkal szellemesebb, árnyaltabb és ötletdúsabb. Tény, hogy ha egy belvárosi kávéházban egy könyvet lapozgatva akarunk komoly benyomást tenni bölcsészcsajokra, akkor Murakami (ő lesz az új Coelho?) jobb választás – egy SF-regény birtokosaként tudnék mesélni, hogy bölcsészháttérrel rendelkező csajok számára mennyire unsexy a sci-fi, mint olyan – de ez ne tartson minket vissza semmiben, és akár parkokban, romkocsmákban, vagy más nyilvános helyeken mozogva bátran vállaljuk fel, hogy Scalzit olvasunk, igen, kérem, mert minket ez szórakoztat. (Középutas megoldás, hogy Murakami-borítóba rejtjük az izgalmas olvasnivalót, de ez szigorúan csak csajozás esetén indokolt.) A poén az, hogy a Lemen, Clarkon, és hasonló "szépirodalmi magasságokba" emelkedett szerzőkön szocializálódott sznob SF-fetisiszták is lenézik az ilyesmit – mondván: ebben lőnek, vannak benne idegen lények, mennyire hatásvadász – de ez se érdekeljen minket.

 Szóval, a fülszöveget hagyjuk, inkább felvázoljuk az alaphelyzetet: adott egy 75 éves amerikai öregúr, aki úgy dönt, hogy új életet kezd. Jelentkezik a hadseregbe, ahol – bármennyire is meglepő ez – nagyon örülnek neki, és be is sorozzák. John Perry hamarosan egy űrhajón találja magát, ahol a legénység úgy néz ki, mint egy kórházi elfekvő, pedig ők a Föld bolygó érdekeit védő Gyarmati Véderő új ezrede, akiket egy távoli bolygón fognak bevetni egy idegen faj ellen. (A Föld bolygó külpolitikája ebben a regényben kicsit olyan, mint az ifjabb Bush-éra, hadsereggel mennek mindenhova, ahol olaj van, meg nyersanyag.) Hogy a halom rokkantnyugdíjasból hogyan lesz ütőképes osztag, már nem áruljuk el, de azt elmondjuk, hogy Scalzi regénye jelenleg az ötödik résznél tart, besöpört vele pár díjat, és nem mellékesen őt magát pedig megválasztották a Science Fiction and Fantasy Writers of America elnökének.

A military vonal hangsúlyos, és néha picit több, mint kellene, de szerencsére az egyéb erősségek elnyomják ezt a vonulatot. A Vének háborúja tempója rendkívül gyors, aki kézbe veszi, nagy valószínűséggel két-három nap alatt végez vele, a sztori nagyon húz, és ha egy olvasnivalótól azt várjuk, hogy a szó nemes értelmében véve szórakoztasson bennünket, akkor ennél nem kell jobb. Lehet, hogy az összes kultúrsznob testvérem most fog letiltani a Facebookról, de comingoutolok: már régen robogtam végig könyvön ilyen élvezettel.

Jövő héten jövünk az újabb adaggal, addig is itt van Ibrahimovic önéletrajza, hogy ne unatkozz!

Player Autószalon

Minden éven egyszer eljön a sóbiznisz ünnepe, ami köré spontán módon összeverődik egy amerikai focidöntö is. A költségvetés nem éppen egy bivalytárogatói  koncertével vetekszik, a közreműködők is hihetetlenek, ahogyan a showkészítés nagykönyvében az meg van írva. A Player most bemutat néhányat a legsúlyosabb esetekből. Janet Jackson mellét kivéve...

Madonna

Na ki a legnagyobb megalomán a világon? Madonna sosem viccel el semmit, a 2012-es Halftime Show nagyobb, hosszabb, vágatlanabb volt minden eddiginél. A több mint 12 perces szett alatt parádézik a Cirque de Soleil, vendégmuzsikusként benéz az LMFAO két idiótája, M.I.A., Nicki Minaj és Cee Lo Green is. A playback partit, és a megbotlást lazán megbocsátjuk Madonnának, hiszen akkora látványt kanyarintott, amibe beleremegett a föld. Ugyan ki más fedné le a teljes pályát egy hatalmas kivetítővel?

1. Vogue
2. Music (+Party Rock Anthem + Sexy And I Know It)
3. Give Me All Your Luvin'
4. Open Your Heart / Express Yourself
5. Like a Prayer

New Kids On The Block

Nem mehetünk el szó nélkül az 1991-es Disney/Benetton reklámnak is beillő show mellett, ahol az ereje teljében lévő New Kids sikítást előidéző csípőmozgással hódít a gyereksereg között, a Disney palota háttér előtt. A Step by Stepet persze senki sem úszta meg.

Setlist:

1. Step by Step
2. This One’s for the Children
3. It’s a Small World After All

Black Eyed Peas & Usher & Slash

Minden idők második legdurvább show-ja, az LCD és a LED kijelzők minden vállfajának felvonultatásával (naná, hiszen a Tron 2.0 az alaptéma), egy teljes pályányi táncossal, akik ijesztően egyszerre mozognak, és még világítanak is, hogy a buli ki is nézzen valahogy. Slash is felnéz a LOVE felirat alakú színpadra, de mintha nem lenne formában. Mennyből az angyalként érkezik Usher helikopterről. Semmi extra, csak egy átlagos 2011-es Halftime show.

Setlist:

1. I Gotta Feeling
2. Boom Boom Pow
3. Sweet Child O’ Mine
4. Pump It
5. Let’s Get It Started
6. OMG
7. Where Is The Love?
8. The Time (Dirty Bit)

Michael Jackson

Most visszanézve annyira nem is extra Jacko 1993-as fellépése (mármint a közönséget megtévesztő bevonuláson kívül), táncosok vannak dögivel, a Művész top formában, de akkor még nem az volt a lényeg, hogy akkora kijelzőket hozzanak be a pályára, ami röhejessé teszi még a 260 cm átmérőjű, 40 milliós tévéket is. A fellépés mindenesetre egy a legjobb formájában lévő szupersztárt mutat.

Setlist:

1. Jam
2. Billie Jean
3. Black or White
4. Heal the World

U2

Ha úgy nézzük, a 2002-es U2 Super Bowl műsor semmivel sem több, mint egy átlagos koncertjük. Viszont nem is kevesebb. És mivel tudjuk, hogy Bonoék akkora színpadképeket álmodnak meg maguknak, amik a Puskás Stadionba sem férnek be, kénytelenek vagyunk kijelenteni, hogy a show nagyon rendben volt.

Setlist:

1. Beautiful Day
2. MLK
3. Where the Streets Have No Name

Prince

Öreg herceg nem vén herceg, ezt már a Sziget óta tudjuk. Prince 2007-ben Foo Fighterst játszik, ami már eleve jófejség, és ha azt is hozzá tesszük, hogy ez a dal a Best of You, ráadásul teljesen átgyúrva, egyből kihagyhatatlanná teszi a felsorolásból a zseni Super Bowl-fellépését.

Setlist:

1. We Will Rock You
2. Let’s Go Crazy
3. Baby I’m a Star
4. Proud Mary
5. All Along the Watchtower
6. Best of You
7. Purple Rain

The Who

CSI összes pár percben, 2010-ben. De mindezt egy olyan színpadképpel megtámogatva, ami beleég a retinánkba, picit öregesen, de becsülettel, olyan közönségénekeltetéssel, ami hangszálakat szakít. Igazi stadionrock, minden, ami egy ilyen estére kell.

Setlist:

1. Pinball Wizard
2. Baba O’Riley
3. Who Are You
4. See Me, Feel Me
5. Won’t Get Fooled Again

Aerosmith & Britney & ’N Sync & Nelly & Mary J. Blidge

A legfurcsább összeállítás evör. De ilyen a showbiznisz. Elég természetellenesen váltja Justin Timberlake egykori fiúcsapatának nyáldalát egy még nyálasabb Aerosmith sláger, hogy aztán a végén összefussanak a szálak, és az ’N Sync, Britney, valamint az Aerosmith együtt adják elő a Walk This Way-t. Apokalipszis a fanyalgóknak, elég jó vicc a röhögni vágyóknak, show mindenkinek, aki szereti.

Setlist:

1. Bye Bye Bye
2. I Don’t Want to Miss a Thing
3. It’s Gonna Be Me
4. Jaded
5. Walk This Way

Bruno Mars & Red Hot Chili Peppers

A funk és a hazafiasság került a főszerepbe, előbbit különösebben nem, utóbbit már egy picit erősebben bánjuk. Bruno Mars olyan lazán adja a fiatal James Brownt, hogy attól még a sánták is táncolni kezdenek, de amikor megjön a Red Hot Chili Peppers, akkor aztán tényleg elszabadulnak az indulatok. Ügyes show, ahol inkább a zene dominál, de persze a színpadkép sem éppen egy haknikirály mucsajröcsögei fellépését idézi.

Setlist:


1. Billionaire
2. Locked Out of Heaven
3. Treasure
4. Runaway Baby
5. Give it Away
6. Just The Way You Are

Katy Perry & Lenny Kravitz

Katy jön, és bő 12 percben lenyom egy akkora show-t, hogy azt sokan másfél órában sem tudják összehozni. Lenny Kravitz megjelenése mondjuk nem ad hozzá semmit a műsorhoz, de kedves kis adalék. Tőle valahogy nem hangzik annyira extrán az I Kissed a Girl. Megvolt. Értjük. Szerette. Énekelhette volna kicsit durvább szöveggel is. Na de nem is ez a kemény, hanem az előre be nem jelentett Missy Elliott blokkja, aki 2010 óta csak egyszer volt hajlandó előjönni a barlangjából egy brazil fellépés erejéig. A teljes felületén kivetítős színpad és annak használata bárkit leborulásra késztet. A végén persze tűzijáték. És maga Katy. Csodás.

Setlist:

1. Roar
2. Dark Horse
3. I Kissed a Girl (feat. Lenny Kravitz)
4. Teenage Dream
5. California Gurls
6. Get Ur Freak On (Missy Elliott-blokk)
7. Work It (Missy Elliott-blokk)
8. Lose Control (Missy Elliott-blokk)
9. Firework

Coldplay & Bruno Mars & Beyoncé

Hatalmas összeborulás a látszólag össze nem illő előadók között bő 13 percben, ahol Beyoncé és Bruno Mars már rutinus Halftime Show-fellépőként térnek vissza, és tulajdonképpen semmi meglepő nem történik, de olyan kellemes az egész. Az Uptown Funk pedig élőben a legállatabb.

Setlist:

1. Viva La Vida
2. Paradise
3. Adventure of a Lifetime
4. Uptown Funk (Bruno Mars)
5. Formation (Beyoncé)
6. Fix You
7. Up&Up

Fotó: AFP

Player Autószalon

Íme néhány dal, ami remek választás lehet a hét utolsó napjainak beindításához.

Hard-Fi – Living for the Weekend

Mert tényleg csak a hétvégének élünk, ezzel a számmal pedig azonnal beindíthatjuk a jókedvű péntek estét.

Suede – Saturday Night

Egy fáradt szombat este lezárásához, amikor bejártad a várost a lánnyal. Diszkó, kaszinó, peep show… a Suede így képzeli el a tökéletes hétvégét.

MGMT – Weekend Wars

Minimális progrockos lazulás az MGMT-vel. Csak semmi háború, most szeretet, béke van!

The Cure – Friday I’m In Love

Pénteken már nyugodtan lehetsz szerelmes a szombatodba és a vasárnapodba is. A többi napot meg ki nem tojja le?

Elton John – Saturday Night’s Alright For Fighting

Harcolni akarsz a hétvégén? Akkor pörgesd fel magad Elton Johnnal. Igen, ez így nagyon rosszul hangzik, de a Saturday… még abból a korszakból származik, amikor Elton nagyon is rock’n’roll volt, és nem egy fura ízlésvilágú zseniális zenebohóc.

Punnany Massif – Hétvégre

Valakinek ez kell, valakinek az. Akárhogyan is alakul a hét utolsó pár napja, a Punnany remek választás egy kis aláfestő zenének.

The Dandy Warhols – Everyday Shoud Be a Holiday

A Dandy Warhols tudja a frankót. Minden nap lazulás, minden nap ünnepnap, minden nap hétvége.

Queen – Lazing on a Sunday Afternoon

Akik a kis kuplékra vannak ráizgulva, vagy csak úgy simán mezei Queen rajongók, azok biztosan szívesen lazítanak vasárnap egy ilyen dalra. De bárki megpróbálhatja, nem rossz választás!

Freestylers – Weekend Song

Egy jó kis táncolós Freestylers, és még a hétvégéről is szól? Remek! Táncolj, vagy bólogass nyugodtan!

Michael Gray – The Weekend

Ha megnézed a klipet, egyből elmegy a kedved a munkától, és várod a megváltó hétvégét. Nézd a megőrült titkárnőket, és kapcsolj pihenő/bulizó/csajozó üzemmódba!

Player Autószalon