Rossz gombot nyomott meg egy dél-koreai katona, 5 millió dollárnyi fegyverzet zuhant a Japán-tengerbe

Január elsején a dél-koreai légierő egyik Lockheed P-3 Orion típusú tengerészeti felderítő és tengeralattjáró-vadász repülőgépe a Japán-tenger felett gyakorlatozott, amikor a személyzet egyik tagja véletlenül megnyomta a vészhelyzeti fegyverkioldó gombot, és ezzel a repülőgép teljes fegyverzetét beleszórta a tengerbe.

Amikor azt mondjuk, teljes fegyverzet, az ominózus P-3 Orion esetében ezeket a pusztító eszközöket értjük alatta:

  • három darab amerikai gyártmányú, egyenként 220 kilogrammos töltettel szerelt Harpoon rakéta, melyek értéke egyenként 1,35 millió dollár;
  • egy darab saját fejlesztésű, Chang Sang Eo ("Kék Cápa") típusú, tengerealattjárók ellen bevethető torpedó, melynek értéke kb. 883.000 dollár;
  • egy darab - a fentiekhez képest gyakorlatilag elenyésző értékű - merülő akna.

Az Orionhoz hasonló nagyobb katonai repülőgépek vészhelyzetben a sebesség növelése érdekében képesek megszabadulni a fegyverzetüktől, és az imént részletezett bevásárlólista tételei is ennek köszönhetően mentek a levesbe, igaz, vészhelyzetről ezúttal szó sem volt, hacsak a vétkes katona pillanatnyi elmezavarát nem tekintjük annak.

A dél-koreai katonaság természetesen nem volt büszke az esetre, de azért azt is megjegyezték, hogy a tengerbe süllyesztett fegyverzet nem volt élesítve kioldáskor. (megjegyzés: Hát még jó, vaze!!) A vétkest minden valószínűség szerint nem csak a szőnyeg szélére állították, de egyenesen belecsavarták abba a bizonyos szőnyegbe és begyömöszölték egy katonai terepjáró csomagtartójába.

A hírek szerint a hadsereg a helyszínre küldött néhány egységet, hogy kíséreljék meg kiemelni a tengerből az elveszített fegyvereket, de azon sem lepődünk meg, ha néhány nap után összepakolnak és inkább hagyják a fenébe az egészet.

(via)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon