Többet legyen használatban, mint szervizben, ne legyen halálos ítélet egy kisebb koccanás, hőségben is lehessen benne huszonpár fok, és ne legyen döntési helyzet, hogy a két gyereket vagy a csomagokat hagyjuk otthon. Ha új vagy garanciális, az nagyszerű, ha használt, akkor is lehessen vele még pár százezer potenciális kilométert megtenni. Ezek voltak válogatásunk szempontjai.

Skoda Roomster

A csehek kínálatából a kifutó szériás Octavia Combi Tour II is jelölt lehetne, ha a majdnem négymilliós alapárért kicsit több lóerő járna. Így viszont a Roomsterre terelődik a figyelem: a 105 lóerős 1.2 TSI benzinmotor, légkondi, mp3-as rádió, ESP (menetstabilizáló), vonóhorog-előkészítés és a kikapcsolható utasoldali légzsák (ez a gyerekülések miatt fontos) is belefér a 4 061 690 forintos árba. A ”latinvörös” fényezés ingyen van, mint ahogy a fekete tetősín is, a Family-felszereltség pedig alapból annyi tárólórekeszt tartalmaz, hogy csak győzzük telepakolni!

Opel Astra Classic Caravan

Ha valamire, hát erre mondhatjuk, hogy kiforrott. Klasszikus kombi, amely ugyan se formájával, se megoldásaival nem fogja sokkolni a családot, de azért tartogat pár kellemes meglepetést. Az első, hogy a legolcsóbb benzinmotorja is 115 lóerős. Ez elég, így költhetünk másra. Az Astra biztonsági alapfelszereltsége jó, kapunk menetstabilizátort és függönylégzsákokat is. Az extrákat érdemes csomagban rendelni, úgy olcsóbb. A klíma mellett így bőrözött lesz a kormány, tetősín segíti a csomagszállítást. A vége 4,447 millió forint, ami vidám szám egy ilyen Opelért.

Dacia Lodgy

A Daciával jobb megbarátkozni, mert három autóval is szerepel a listán. Elsőként a Lodgyval, amely egy fapados egyterű, alapból öt, felárért hét üléssel. Ha elég az öt hely, a legerősebb, 107 lóerős dízelt az Artic-csomagban már 4,19 millió forintért megkapjuk, amihez jár a klíma, viszont nem jár sem az mp3-as hangcucc, sem a menetstabilizátor. A küllemétől nem ájulunk el, és a beltér sem kényeztet agyon, viszont van benne rengeteg hely, variálható a beltér, és van tetősín. Ha mindig sok a cucc, a Lodgy lehet a megoldás. A hétszemélyes kétszázezerrel drágább.