Mennyit ártasz a Földnek egy Google-kereséssel?

Ha beírod a Google-be, hogy "hogyan tehetek a Földért", már ártasz is neki. De mennyit és meddig?

Csak néhány századmásodperc, hogy a Google kiadja a találatokat arra, hogy miért kék az ég, ez alatt alig fogyaszt áramot a számítógéped, tableted, telefonod stb. Egy keresés viszont ennél jóval több energia, hiszen a cég a Föld legnagyobb szerverparkját működteti éppen azért, hogy te hamar ilyen tájékozott legyél.

A Google már az évtized elején is több mint kétmilliárd kWh áramot fogyasztott, a Harvard Egyetem fizikusai pedig 2009-ben kiszámolták, hogy egy keresés hét gramm szén-dioxidot juttat a levegőbe, ami nem nagy érték, de világszinten brutális számot eredményez. Sőt, még az is, ha a Google 0,2 gramm/keresés értékét hisszük el.

Ha úgy vesszük, az internetes keresés az energiaspórolás maga, mert nem kell könyvtárba menni, de még telefonálni sem egy-egy információért, a Föld nagy szerencséje viszont, hogy a Google nem ilyen magyarázatokkal áll elő, hanem nagyon komolyan veszi, hogy zéró kibocsátással oldja meg a munkáját.

2012 óta állnak át folyamatosan a megújuló energiaforrásokra, tavaly már 5,7 TWh áramot nyertek így, jövőre elérik, hogy kizárólag megújuló – elsősorban a nálunk még minimálisan kihasznált nap- és szél- – energiából fedezik a működésüket.

Nemsokára tehát tiszta lelkiismerettel kereshetsz akár egész nap a neten, már csak azt kell megoldanod valahogy, hogy az otthoni konnektorodból is zöld energia jöjjön.

Vagy zöld lesz a jövőnk, vagy semmilyen. Zöld jövő rovatunkban körüljárjuk, mire számíthatunk a következő években. Érdekes lesz, az biztos.

Ha jól akarsz keresni a jövőben is: ezek a következő évtizedek sikerszakmái

Alapvetően fontos a nyelvtudás és a számítógép legalább felhasználói szintű ismerete, de ennél azért konkrétabb tippjeink vannak.

Bőven hatmillió alatt is kapsz villanyautót, itt a toplista

5,6 milliótól bő 40 millióig tart a lista. Megnéztük, melyek a legolcsóbb és legdrágább elektromos kocsik.

Egyre közelebb az áttörés, hogy a sivatagban termelt áram segítse Európát

Az élethez nem ideális helyszín, az életünkhöz szükséges energia megtermeléséhez viszont az lehet a sivatag.


Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon