Neked is biztosan az amerikai luxusautó jut eszedbe a Cadillac Eldorado nevéről, és most egy olyan példányt mutatunk, amelynek az állapota is álomba illő.

A Cadillac Eldorado éppúgy megtestesíti az ötvenes évek végét, mint Elvis Presley, a neonreklámok és a hulahoppkarikák. Az amerikai autódizájnban éppen akkor adta át a stafétát a visszavonuló Harley Earl utódjának, Bill Mitchellnek. Míg Earl a hatalmas, krómozott csodákat kedvelte, Mitchell alacsony, földhöz simuló torpedókat álmodott.

Az ’59-es Eldorado sikeresen kombinálta a két dizájner stílusát,

a világ legnagyobb farokuszonyával, ami valaha amerikai autón sorozatgyártásba került.

Ez a Cadillac azonban nemcsak a csillogó stílusa miatt kiemelkedő, hanem műszaki téren is kiváló autó volt, olyan felszerelésekkel, mint a szervokormány, szervofék és persze a 345 lóerős V8-as motor.

Az összes Eldorado közül vitathatatlanul a legkívánatosabb a Biarritz kabrió volt,

a Cadillac legdrágább nyitott tetős autója 1959-ben, amelyből 1320 darab készült. A képeken látható példányt néhány éve szakszerűen felújították, és azóta gondosan karbantartották, Hampton Green fényezéséhez nagyszerűen illik a viniltető és a kárpitozás színe.

A gazdag szériafelszerelésen felül már csak kevés opciót lehetett rendelni, például a színezett üvegeket és az automatikusan kapcsoló távfényszórót, és ehhez az autóhoz mindkettőt kérték. A légrugózás is az ’59-es Eldorado alapfelszereltsége volt, és ugyan az eredetije is megvan, a felújítás során egy új, megbízhatóbb rendszerre cserélték.

Sokak számára az ’59-es Eldorado az amerikai ipari formatervezés csúcsát jelentette,

és a Biarritz kabrió a legkívánatosabb változata volt. Az eredeti színével gyönyörűen felújított Cadillac maga az amerikai álom, és ezt a példányát az RM Sotheby’s januári arizonai aukcióján lehet megszerezni várhatóan 250 ezer dollár körüli, azaz 90 millió forintnak megfelelő áron.

Ez is érdekelhet:

A világ leghosszabb gyártósorán készült – a Cadillac Allanté-sztori

Boeing 747-esekkel szállították a félkész autókat Olaszországból Detroitba, szerinted jó üzlet volt?

Elvis utolsó Cadillacje volt ez a fenséges Fleetwood

Ma lenne 87 éves Elvis, ezért mától lehet licitálni az utolsó Cadillacjére.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

Öt autó, aminek a bemutatója után meg kellett változtatni a nevét

A Maserati csendes szellője az elektromos GranCabrio Folgore

További cikkeink a témában
Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?
Hirdetés