Neked is biztosan az amerikai luxusautó jut eszedbe a Cadillac Eldorado nevéről, és most egy olyan példányt mutatunk, amelynek az állapota is álomba illő.

A Cadillac Eldorado éppúgy megtestesíti az ötvenes évek végét, mint Elvis Presley, a neonreklámok és a hulahoppkarikák. Az amerikai autódizájnban éppen akkor adta át a stafétát a visszavonuló Harley Earl utódjának, Bill Mitchellnek. Míg Earl a hatalmas, krómozott csodákat kedvelte, Mitchell alacsony, földhöz simuló torpedókat álmodott.

Az ’59-es Eldorado sikeresen kombinálta a két dizájner stílusát,

a világ legnagyobb farokuszonyával, ami valaha amerikai autón sorozatgyártásba került.

Ez a Cadillac azonban nemcsak a csillogó stílusa miatt kiemelkedő, hanem műszaki téren is kiváló autó volt, olyan felszerelésekkel, mint a szervokormány, szervofék és persze a 345 lóerős V8-as motor.

Az összes Eldorado közül vitathatatlanul a legkívánatosabb a Biarritz kabrió volt,

a Cadillac legdrágább nyitott tetős autója 1959-ben, amelyből 1320 darab készült. A képeken látható példányt néhány éve szakszerűen felújították, és azóta gondosan karbantartották, Hampton Green fényezéséhez nagyszerűen illik a viniltető és a kárpitozás színe.

A gazdag szériafelszerelésen felül már csak kevés opciót lehetett rendelni, például a színezett üvegeket és az automatikusan kapcsoló távfényszórót, és ehhez az autóhoz mindkettőt kérték. A légrugózás is az ’59-es Eldorado alapfelszereltsége volt, és ugyan az eredetije is megvan, a felújítás során egy új, megbízhatóbb rendszerre cserélték.

Sokak számára az ’59-es Eldorado az amerikai ipari formatervezés csúcsát jelentette,

és a Biarritz kabrió a legkívánatosabb változata volt. Az eredeti színével gyönyörűen felújított Cadillac maga az amerikai álom, és ezt a példányát az RM Sotheby’s januári arizonai aukcióján lehet megszerezni várhatóan 250 ezer dollár körüli, azaz 90 millió forintnak megfelelő áron.

Ez is érdekelhet:

A világ leghosszabb gyártósorán készült – a Cadillac Allanté-sztori

Boeing 747-esekkel szállították a félkész autókat Olaszországból Detroitba, szerinted jó üzlet volt?

Elvis utolsó Cadillacje volt ez a fenséges Fleetwood

Ma lenne 87 éves Elvis, ezért mától lehet licitálni az utolsó Cadillacjére.

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában