Giotto Bizzarrini nevét a Ferrari 250 GTO tervezőjeként ismerheted, és az alkotásai közé tartozott a hatvanas években ez a fantasztikus pályagép is, amit egy V8-as Corvette-motorral szereltek, és amit a vevője túlságosan félelmetesnek tartott ahhoz, hogy vezesse.

Giotto Bizzarrini az ötvenes években tesztpilótaként csatlakozott az Alfa Romeóhoz, majd 1957-ben a Ferrarihoz került, a sportautók vezető fejlesztője lett, a nevéhez fűződik minden idők egyik legikonikusabb Ferrarija, a 250 GTO. A hatvanas években aztán saját vállalkozást alapított, és a Bizzarrini S.p.A. alkotása volt ez a fantasztikus pályaversenyautó.

A stílusos monopostót egy francia üzletember rendelte meg 1965-ben. 5,4 literes V8-as Corvette-motorral szerelték, ami a korabeli mérések szerint 420 lóerős teljesítményre volt képes, és ötfokozatú kézi váltón keresztül hajtotta a hátsó kerekeket.

A tömege csak 590 kilogramm, ezért a hatvanas évek minden tökösségére szükség volt a vezetéséhez.
Bizzarrini az első tesztek után azt nyilatkozta az újságoknak, hogy az autó olyan gyors, mint egy dragster.

A vevője is kipróbálta egy Livornóhoz közeli kis versenypályán, de éppen csak egyet gyorsított vele, majd megállt, és azt mondta, neki túlságosan félelmetes ez az autó. Nem akarták üres kézzel elengedni, ezért részesedést kapott a cégben a pénzéért.

A pályagépet a hetvenes évekig megtartotta a Bizzarrini, majd a nyolcvanas években az Egyesült Államokba került. 2005-ben vette meg a jelenlegi tulajdonosa, aki felújíttatta, ezért néz ki úgy, mintha most hagyta volna el a Bizzarrini livornói műhelyét. A prototípust a Bring a trailer oldalán lehet megvenni, 8 nappal a vége előtt még csak hatezer dollárnál tart a licit.

Ez is érdekelhet:

Az együléses Porsche Boxster, ami végül nem vált valóra

Pedig lett volna értelme a Bergspydernek.

A múltba repít az Infiniti együléses versenyautó-prototípusa

Csak a korabeli motorhangot hiányolnánk belőle, ugyanis elektromos hajtású.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

A Bugatti Veyron és a Škoda Octavia dizájnerét vették fel az MG-hez

További cikkeink a témában