Már láthattad nálunk Paul McCartney egykori Aston Martinját, amit 1964-ben, a Beatles sikereinek csúcsán vásárolt, és hat éven keresztül járt vele. Nemrég aukción találtak neki új tulajdonost, most pedig elárulunk néhány érdekességet róla.

Eredetileg kék volt

Furcsa, hogy nem az eredeti színében pompázik a DB5, hiszen úgy tartják, hogy eredeti állapotában minden autó értékesebb. De ez az Aston Martin sokszor cserélt már gazdát, és többször is átfestették. Eredetileg Sierra kék színben gördült ki a gyárból, majd ezüstre festették, egyszer visszaállították az eredeti sötétkék színét, de mára ismét ezüstben pompázik. El kell ismernünk, hogy ennek a típusnak egyszerűen az ezüst áll a legjobban.

Lemezjátszó is van benne

Nem is lenne igazi zenészautó a gyártási évére és tulajdonosára utalva 64 MAC rendszámú Aston, ha nem lenne benne rendes hifi. Persze a hatvanas években ez egy kicsit mást jelentett, mint ma. Motorola gyári rádió és motoros antenna került bele, valamint egy Philips Auto-Mignon lemezjátszó. Igen, ebben az Aston Martinban bakelitlemezeket is lehet hallgatni, a 7 colos, 45 perces SP korongokat éppen úgy kell betenni, mint a mai CD-lejátszókba a lemezeket.

Paul McCartney neve is rajta van

Nem a gyárban került bele, hanem az egyik lelkes tulajdonos hímeztette rá Paul McCartney nevét a hátsó ülésre. A zenész 1970-ben adta el az autót, ami aztán még számos alkalommal tulajdonost cserélt. 2002-ben vette meg egy gyűjtő, aki felismerte a Beatleshez köthető DB5 jelentőségét, és az első alaposabb felújítást végeztette rajta, visszaadva eredeti kék színét. Valamikor ekkor kerülhetett rá a „Baby you can drive my car” is a bőrkárpitra és a kesztyűtartóra.

Megpiszkálták a motorját

2012-ben 344 ezer fontért (120 millió forintért) ismét új tulajdonoshoz került McCartney Aston Martinja, aki úgy döntött, hogy pénz nem számít, tökéletes állapotba hozza a sportkocsit. Ismét ezüstre festette, és a motort sem hagyta érintetlenül, az eredetileg 4 literes hengerűrtartalmát 4,2 literesre fúrták fel, amivel a teljesítménye 282-ről 315 lóerőre, a legnagyobb nyomatéka pedig 380-ról 413 Nm-re nőtt. Ezekkel a számokkal még ma is tiszteletet parancsol a DB5.

Félmilliárd forint már elég volt rá

Nem ez a legdrágább DB5, ami valaha elkelt, hiszen a Goldfinger és Thunderball forgatásán használt James Bond-féle Aston Martinért évekkel ezelőtt 4,6 millió dollárt, azaz mintegy 1,2 milliárd forintot fizettek ki. Paul McCartney autóját pedig ennek az összegnek kevesebb, mint a feléért is hazavitte valaki: a Bonhams londoni árverésén decemberben 1 345 500 fontot, azaz körülbelül 467 millió forintot adtak érte.

És ezt olvastad már?
Sportkombiként is megjelent a Porsche Taycan