Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Mindenki tudja, hogy a cseroki indiánokról kapta a nevét a Jeep terepjárója, most mégis az őslakos törzs kérésére kellene megváltoztatnia a Cherokee nevét.

A Jeep már 1974 óta gyárt Cherokee néven terepjárót, és az eltelt idő alatt semmi gond nem volt vele, de a Car and Driver magazin cikke szerint egyre nagyobb a nyomás az autógyártón, hogy változtassa meg a legendás nevet.

– mondja Chuck Hoskin Jr., a cseroki nemzetség főnöke. Furcsa, hogy egészen a közelmúltig nem esett szó róla, hogy a Jeepnek meg kellene változtatnia a Cherokee nevét, de az utóbbi időben egyre nagyobb nyomás nehezedik rá ebben az ügyben.

– tette hozzá Hoskin. „Azt hiszem, itt az ideje, hogy mind a vállalatok, mind a csapatsportok visszavonják az őslakos amerikai nevek, képek és kabalák használatát termékeikről, csapatmezeikről és általában a sportból.”

Még csak pár hónapja, hogy a Cleveland profi baseballcsapata, az Indians megváltoztatta a becenevét és a kabaláját, és szintén tavaly a Washington amerikaifoci-csapata is elhagyta a rézbőrűt jelentő Redskinst a nevéből.

A Jeep válaszában kifejtette, hogy éppen az amerikai őslakos törzsek tiszteletére választották és használják a Cherokee nevet, és a márka nyitott a párbeszédre, de amikor telefonon keresték Hoskin főnököt, ragaszkodott a korábbi álláspontjához.

A legújabb Jeepet mindenesetre még Grand Cherokee néven mutatták be:

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.