A benzinmotor már nem jó, az elektromos autó még nem jó, a konnektoros hibrid viszont pont most nagyon jó.

A belsőégésű motor már szedi a cókmókját és készül a múzeumba. Talán ha még kilenc jó éve és utána esetleg még egy agonizáló évtizede van hátra, ha hihetünk az autóipar és a politika egybehangzó bejelentéseinek. De a hanyatlás már meg is kezdődött. A benzines és dízel autókra előírt kibocsátási szabályok mára nekifeszítették ezeket a 130 éves motorkonstrukciókat a technológia korlátainak és szép lassan kiszorítják belőlük a szuszt.

A hétköznapi, utcai tömegautók újonnan fejlesztett motorjai egyre túlszabályozottabbak, lomhábbak. Reakcióidejük egy-egy padlógázra alkalmanként már veszélyes mértékben megnőtt. Több másodperces késlekedés kell, mire egy korszerűnek mondott turbómotor és a hozzá kapcsolódó, szintén a minél tisztább égésen ügyködő automata váltó elektronikája kiszámolja, mennyi üzemanyagot és milyen ütemezésben szabad adnia, hogy ne büntessék meg a gyártóját az EU vagy az USA hatóságai.

Egyliteres Focus, sportos ST Line kivitelben, 155 lóerővel. Papíron 5,1 litert eszik és 9,1 másodperc alatt van százon. Na ez az a kettő, ami nem megy egyszerre a valóságban!
Az egyik évben még lelkesen méltatjuk az új turbómotorokat, aztán jön egy új emissziós norma, jön egy új motorvezérlés, egy új váltóprogram és a motor ellanyhul és többet eszik, még ha a katalógusban ennek az ellenkezőjét látjuk is

Mindeközben paradox módon a gyakorlatban mért fogyasztás is sokszor nőni látszik. A katalógusadatok elsősorban a turbómotorok esetén a legtöbb esetben köszönő viszonyban sincsenek a valósággal. Az emberek ugyanis, ha már kifizették a 9,1 másodperces gyorsulások árát, nem hajlandók a kocsit olyan lusta, az egykori szívódízelekre emlékeztetően vánszorgós, félgázas, hamar felkapcsolós mászással használni, mint ahogy a hivatalos értékek kalkulálása közben az elektronikus segédletek használata mellett ezt mérik.

Ráadásul ez az egész, miközben egyre rosszabb, egyre drágább is. A komplikált új technológiák, a katalizátorok, részecskeszűrők, turbók, hengerenkénti befecskendezőrendszerek árát már a legolcsóbb autók nagy részénél is meg kell fizetni, csak mutatóban találni egy-két harmatgyenge, apró szívómotoros kocsit a piacon.

Mindeközben pedig megérkezett és már több mint egy évtizede hihetetlen ütemben fejlődik a belsőégésű technológia igazi hóhéra, az elektromos autó. Azonnali gázreakció, nulla károsanyag-kibocsátás üzem közben, csendes és vibrációmentes utastér. Szuper-, időnként hipersportautós menetteljesítmények kényelmes, ötszemélyes kompakt autókban, akár már egy felső-középkategóriás hagyományos kocsi áráért.

A V8-as Mustang legnagyobb kihívója ma már nem a V8-as Camaro vagy a V8-as Challanger, hanem az ötajtós, családi elektromos Mustang!

A 460 lóerős Mustang Mach-1
És egy 488 lóerős Mustang Mach-E

Persze ennek a technológiának is van még baja bőven. Az akkumulátor várhatóan még jó pár évig helyrabló, nagy tömegű, nehéz és érzékeny alkatrész marad. A töltés nehézkes, koszos, lassú művelet, ráadásul ahogy az elektromos mobilitás első mézesmadzagja már elfogyott, nagy futásteljesítmény mellett kifejezetten drága dolog is. Az árammal autózás esetenként még a benzines vagy dízel autózásnál is drágább tud lenni. És maga a villanyautó is drága. Oké, hogy 20-25 millió forintért vagy még drágábban már olyan iszonyú menetteljesítményeket és olyan magas szintű komfortot kapunk, amit a klasszikus technika már meg sem tud adni, de a tömegeknek szánt legegyszerűbb villanyautók a maguk kompromisszumaival még akkor is túl drágák egy olcsó benzines kisautóhoz képest, ha csak hunyorítva nézve, nagyon megengedő szemlélettel nevezhetők autónak egyáltalán.

Egyelőre nagyon-nagyon sok család számára nehezen feloldható gazdasági paradoxon, hogy még egy 10-15 millió forint értékű elektromos autó is csupán második autónak jó használati értékét tekintve. Ha hosszú utakra, nagy távolságok gyors megtételére még amúgy is kell tartani vagy bérelni egy "rendes" autót, akkor minek is fizessük ki annak a rendes autónak akár a kétszeresét egy sokkal korlátozottabban használható villanyautóra? Vagy miért válasszunk cégautónak ilyet?

Ford Kuga PHEV: elektromos motor és fogyasztásra optimalizált benzinmotor kiváló összhangjával a tökéletes áthidaló megoldás addig, amíg el nem jön a villany-Kánaán

A belsőégésű motor haldoklásának és az elektromos autó technikai és gazdasági gyermekbetegségeinek átfedése szerencsére azonban létrehozott valamit, ami ma a legjobb megoldás a hétköznapi, átlagos autózásra: a konnektoros hibridet. Egy jól megcsinált plug-in hibridnek szinte csak előnye van a klasszikus és a jövőbeli technológiával szemben egyaránt. Össze is szedtük ezeket nyolc pontban:

1, Nem nagyon nehéz

A hibridautóban a belsőégésű és az elektromos hajtás közti jól megszervezett munkamegosztással elérhető, hogy a viszonylag kicsi és könnyű akku és az egyszerű szerkezetű motor és hajtáslánc összesen alig legyen nehezebb egy azonos teljesítményű belsőégésű motoros kocsi technikájánál és jóval könnyebb legyen egy értelmes hatótávolságú elektromos autó belsőségeinél.

2, Nem nagyon drága

A benzines/dízel és elektromos teljesítmény összeadásával kisebb, gyengébb hagyományos motor és kevésbé kiélezett elektromos technika is elég ahhoz, hogy a kocsi kellően erős és gyors legyen, így az ára se száll el. Egy mai hétköznapi, nem teljesítményre tervezett, turbó nélküli, Atkinson-ciklusú benzines szívómotoros plug-in hibrid tömegmodell rendszerint alig drágább egy azonos teljesítményű benzines vagy dízel autónál és jóval olcsóbb a hasonló méretű villanyautónál.

3, Városban is, autópályán is olcsón hasít

A hibridhajtásban érvényesül a lassításkori visszatöltés és az intenzív gyorsításnál az elektromos rásegítéssel elérhető extra hatékonyság költségcsökkentő hatása. Ha még az aerodinamika is jó és a tömeg se nagy, a plug-in hibrid autó minden körülmények között jól fog fogyasztani. Ehhez jön még, hogy nagy távolságok megtételekor az újratankolás jelenleg nem csak összehasonlíthatatlanul gyorsabb, de olcsóbb is benzinből vagy gázolajból, mint egy DC-gyorstöltőről - míg a városi kilométereket a hétköznapi rutinautózáshoz az otthoni, lakossági tarifás villannyal esténként nagyon olcsón megkaphatjuk.

4, Tartós és hatékony

A két dolog összefügg. Egy hibridautóban az, hogy az elektromos és a benzines technika mindig akkor dolgozhat, amikor a legjobban kijönnek az előnyei, csak az érem egyik oldala. A másik, hogy amikor számukra hátrányosak a körülmények, akkor nem kell dolgozniuk. Az akkut nem lehet túlmeríteni, a benzinmotort nem kell hatékonytalan tartományokba pörgetni. Egy jó konstrukciónál nincs szükség csúszó-kopó kuplungra, a fékek alig kopnak, mert a visszatöltéssel lassítunk, és így tovább. Egy jó hibrid karbantartási költsége alacsony, szervizigénye minimális.

Ha akarom, villannyal megyek, ha akarom, benzinnel, ha akarom, a benzinmotorral töltöm az akkut, hogy majd mehessek villannyal...

5, Van benne előklimatizálás

Megszokhatatlan boldogság a hideg hónapokban az elektromos és a plug-in hibrid autók előfűtésének szuperképessége, akár a zárt garázsban is! És ugyanez nyáron, a napon hagyott kocsi és a klíma távolól bekapcsolása vagy időre programozása lehetőségével.

6, Zöld rendszám (egyelőre)

Az elektromos mobilitásra való áttérés állami támogatottságot részben még a plug-in hibridesek is élvezhetik. Parkolási könnyítések, adó- és illetékmentesség és társai.

7, Rugalmas, élénk, jó vezetni

A gázpedálra mindenféle emissziós számolgatás nélkül, azonnal reagáló elektromos hajtás segítségével a plug-in hibridek megindulásai, kigyorsításai hasonlóan intenzívek, mint a villanyautóké. Vannak persze lomhább karakterű, gyengébb hibridek is, de általánosságban elmondható, hogy százötven vagy kétszáz hibrid lóerő egy erőteljes elektromos motor segítségével többnek tűnik, mint ugyanannyi paci tisztán benzinből vagy gázolajból.

Egy jó plug-in hibrid a városban, az autópályán és kanyargós vidéki utakon is tud kiváló vezetési élményt adni

8, Bemehet a zéró emissziós zónába, de elmehetünk vele egy fenékkel a tengerig is

Ha nálunk még nincs is füstmentes zóna, Európa számos városában már akadnak ilyenek, de a plug-in hibriddel, elektromos üzemmódban ide is be szabad menni. Ugyanakkor az se gond, ha egy menetben szeretnénk elautózni akárhová: nem kell óránként-kétóránként félórákra megszakítani az utat egy drága DC-gyorstöltésre. Amíg nem találják fel az öt perc alatt újratölthető, legalább száz kilowattórás csodaakkut (és egyelőre még nem találták fel, pláne nem építették be szériaautóba, mégplánébb - még sokáig nem kínálnak ilyesmit elfogadható áron), addig az univerzális családi autó szerepére a konnektorról is tölthető hibrid autó lesz a legjobb megoldás!

Na és a konnektoros teljesítményhibrid: fából vaskarika?

És ezt olvastad már?
6 autós újítás, ami zsákutcának bizonyult