A Vissza a jövőbe filmek óta a DeLorean sportautójára inkább tekintenek kultikus gyűjtői tárgyként, mint sikertelen termékként, és ez még inkább igaz erre a ’82-es példánya, ami még csak ötezer kilométert futott.

Rozsdamentes acélból készült karosszériájával a jövő sportautójának szánták, de több okból sem tudott sikeres lenni a DeLorean sportautója. A 2,8 literes V6-os szívómotorja például csak 130 lóerős teljesítményre volt képes, ami már akkoriban is kevésnek számított. A nyolcvanas évek elején két év alatt mindössze kilencezer példánya készült.

A DeLorean számára a Vissza a jövőbe filmszerepe hozta meg a várt sikert, a fennmaradt példányait nagy becsben tartják, gyakran időgépes stílusúra alakítják, esetleg elektromos hajtásúra építik át, vagy a Corvette-ből és a Stingerből származó motorral szerelik fel.

A képeken látható DMC–12 inkább a futásteljesítménye miatt lehet érdekes.
Az 1982-ben gyártott sportautó órája ugyanis csak 3200 mérföldet mutat, ami egy kicsivel több, mint ötezer kilométernek felel meg.

Az állapota ennek megfelelően csaknem kifogástalan, a rozsdamentes acél karosszériáján csak pár szépséghiba van, és az ülések bőrkárpitja sem használódott el jobban, mint amit egy negyvenéves autótól várunk.

Persze az évtizedek nem múltak el nyomtalanul, a karosszéria műanyag illesztésein látszik a kor, és több ponton is javításra volt szükség, például kicserélték a sirályszárnyas ajtók zárját, rendbe tették a motort, a kuplungot, a fékeket és a klímát is. Az időkapszulának is beillő DeLorean így keresi új gazdáját a Bring a trailer oldalán, ahol 30 ezer dollárnál tart a licit.

Ez is érdekelhet:

Mit szólnál egy biturbó V6-ossal hajtott DeLoreanhoz?

Stinger-motorral újították fel ezt a példányt.

Családi autót is gyártott volna a DeLorean, majdnem Lamborghini lett belőle

A DeLorean csődje miatt a sorozatgyártásra már nem került sor, csak a négyüléses modell tervei készültek el.

A szárnyas ajtó maradt, de modern elektromos autó lett az új DeLorean

Mit gondolsz, méltó a nevére az új DeLorean, vagy kár volt elhasználni rá a nevet?

És ezt olvastad már?
Michael Schumacher is ezzel kezdte – a Ford visszatér a Formula–1-be
További cikkeink a témában