Mind közül az egyik leghíresebb autó az Aston Martin DB5-ös, melynek népszerűsége egyértelműen annak köszönhető, hogy évtizedek óta bukkan fel James Bond titkosügynök mellett. Nem csoda, hogy egy replika is komoly összeget ér.

60 év alatt több színész bújt már James Bond bőrébe és a kezük között különböző Aston Martin modellek fordultak már meg, de a klasszikus DB5-ös mostanra visszatérő elem lett, mint állandó pont a folyamatosan változó világban.

Eleganciája, ritkasága és műszaki tartalma miatt persze, a filmszerep nélkül is értékes veterán vált volna belőle.

Három különleges Aston Martin kapott főszerepet a londoni Christie’s aukciósház jótékonysági árverésén, melyek közül épp a legutóbbi, Nincs idő meghalni című filmből érkezett DB5 replikáért fizettek valamivel több mint 2,9 millió angol fontot.

Ezen az autón működik a forgatható rendszámtábla és a fényszórók mögül kibukkanó gépfegyverek is. Az autót nem egy eredeti DB5-ösből alakították át és a filmhez egy egész flotta készült belőlük a különböző jeleneteknek megfelelő tudással. Erre az autóra épp az olaszországi Matera városában forgatott üldözős jelenet miatt volt szükség.

Motorja a saját 4,0 literes, sorhatosa helyett a BMW-től érkező modern hathengeres, melynek nyomatéka sokkal jobban szolgálta a látványos felvételeket. Nem csak gyorsabban léphetett meg az üldözők elől, hanem a gumit is nagyobb kedvvel füstöli, mint a 300 lóerő körüli, '60-as évekbeli hathengeres.

Egyértelműen a DB5 volt a főfogás, de azért az Aston Martin V8 és az új DBS is gazdára talált.

305 millió forintnak megfelelő összegért kelt el a barna metál V8-as, mellyel autózva Léa Seydoux zárta a filmet.

 

Fekete metál fényezése és fekete bőrkárpitos beltere nem teszi igazán feltűnő különlegességgé a DBS Superleggerát, de ez is szorosan kötődik a filmhez. Ezt a gépet a Lashana Lynch által megformált másik duplanullás ügynök használja. 25 darabot készített belőle az Aston Martin, de ezt a konkrét példányt a színésznő mellett a két producer, Michael G. Wilson és Barbara Broccoli is aláírta.

195 millió forintot ért meg a 725 lóerős, biturbó V12-es motorral szerelt DBS.

Ezeken kívül még több ruhát és más tárgyakat, valamint órákat árvereztek el a jótékonyági aukción, melynek bevételét a The Prince's Trust és a The Prince of Wales's Charitable Fund jótékonysági szervezetek kapják.

Ez is érdekelhet:

Nincs idő meghalni, de ezeket az autókat megszerezheted

Aukcióra kerülnek a legutóbbi James Bond-film autói.

Mutatjuk, hogyan élj úgy, mint James Bond

A 007-es ügynök tíz ikonikus kiegészítője, amit most beszerezhetsz.

És ezt olvastad már?
Hogyan válasszunk minden igénynek megfelelő számítógépházat?
További cikkeink a témában