Húsz holland városnál hasonlították össze, hogy 15 perc alatt mekkora területet érsz el autóval, illetve tömegközlekedéssel és bringával.

Milyen messzire lehet eljutni 15 perc alatt húsz különböző városban? Ezt vizsgálta Hollandia esetében egy tanulmány, amelyben két lehetőséget vetettek össze: az autózást és a tömegközlekedés+bringa kettőst, abból kiindulva, hogy túl nagy különbség nem lehet.

Kissé meglepő módon arra jutottak, hogy Hollandia legtöbb városában még mindig autóval lehet a legmesszebbre jutni, noha a bringázásnak már igazán fejlett kultúrája meg infrastruktúrája van.

A tömegközlekedés+bringa 15 perces lefedettsége Zaanstadban a legalacsonyabb (2259 hektár), Enschedében a legmagasabb (4484 hektár). Autóval nagyobb a szórás: Amszterdamban csak 1902 hektárt fed ez le, Zoetermeerben már majdnem hatszor annyit, 11 389-et.

Amszterdam az egyetlen város (még Hollandiában is), ahol tömegközlekedéssel és bringázva messzebbre jutsz, mint autóval 15 perc alatt. Ezen kívül Utrechtben elhanyagolható még a különbség.

A városok karbonkibocsátásának harmadát, légszennyezettségének negyedét a közlekedés és a szállítás okozza, ezért elengedhetetlen javítani ezen, főleg ha nagyratörő zöld céljaink vannak.

És miért éppen 15 perc? Ahogy egyre inkább előtérbe kerül a környezetvédelem, szerte Európában felbukkan a 15 perces város koncepciója, ahol ennyi időn belül bárhol elérhetőnek kell lennie az alapszolgáltatásoknak, drasztikusan csökkentve ezzel a felesleges közlekedést.

Ugyanakkor érdekes volna látni ezt az összehasonlítást félórás és egyórás bontásban is, bár ott nyilván még nagyobb lenne az autó előnye, elvégre ennyi idő alatt jellemzően elhagyják a sűrű belvárosi területeket.

(Fotó: Amszterdam, Unsplash, illusztráció)

Ez is érdekelhet:

Így készült a víz alatti bringaparkoló Amszterdamban

Amszterdam nyílt szívműtétje három éven át tartott, de itt egy percben láthatod – meg újabb másfélben a végeredményt.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

150 000 táncoló robotfűnyíró: a technológia a fejlesztés mögött

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

További cikkeink a témában
Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet
Hirdetés