A Pandora-iratokban szerepel többek között Jacques Villeneuve neve is, de nem ő az egyetlen a sportágból.

Vasárnap óta minden idők legnagyobb, szinte az egész világot érintő offshore-adatszivárgásának lehetünk szemtanúi köszönhetően az International Consortium of Investigative Journalists (Tényfeltáró Újságírók Nemzetközi Konzorciuma) nemzetközi újságíró-szervezetnek, ami 12 millió olyan bizalmas fájlt szerzett meg tizennégy, offshore-cégek létrehozásával és működtetésével foglalkozó irodától, ami a politikai és pénzügyi elit vagyoneltitkolását és adóelkerülését bizonyítja.

Az úgynevezett Pandora-iratokként említett dokumentumokban közel 400 személy neve szerepel, többek között az offshore-rendszert kihasználva 400 ezer dollárnyi ingatlanadót megúszó Tony Blair brit kormányfőé is.

A világbotrány pedig a Forma–1-et sem kerülte el, az Aston Martin tulajdonosa, Lawrence Stroll, az 1997-es világbajnok Jacques Villeneuve, a korábbi Benetton- és Renault-csapatfőnök Flavio Briatore, illetve a sportágat évtizedeken keresztül irányító Bernie Ecclestone is érintett a botrányban.

  • Stroll 15%-os részesedéssel bír az adóparadicsomnak számító Brit Virgin-szigetekre bejegyzett cégben, ami egy – a szintén ismert adóparadicsomként ismert – Liechtensteinben bejegyzett (offshore-)cég irányítja, amiből családi trösztön keresztül részesedik.
  • Villeneuve offshore-cégeket hozott létre adómentes országokban, hogy átmentse a versenyzésből és a reklámokból bejövő pénzeit.
  • Briatore és Ecclestone 2007-ben egy brit-Virgin-szigeteki cégen keresztül vásárolta meg a – jelenleg az angol másodosztályban szereplő – Queen’s Park Rangers focicsapatot.

Ha már F1:

(Forrás: Direkt36, HVG, formulapassion.it, gptoday.net, fotó: Getty Images)

És ezt olvastad már?
Kalea elment megtankolni a McLarent, mi pedig megmutatjuk