Rengeteg pletyka kering arról, hogy a brunei szultánnak milyen különleges autókból álló kollekciója van. Egyesek szerint több mint hétezer luxusautó és exkluzív sportautó áll a garázsában, melyek között akadnak kifejezetten neki készült, egyedi karosszériás darabok. A fekete Alpina B12-est még 1998-ban vásárolta.

Jefri Bolkiah hercegnek újonnan szállították egy nottinghami kereskedésbe jobbkormányos Alpina B12-est, mely aztán rövid időn belül a szultán garázsába került. Állítólag nagy tételben vásárolja a szultán családja a méregdrága holmikat, mégis ez volt az egyetlen B12-es a kollekcióban.

Évtizedekig állt fűtött garázsban, de a kor és a mozdulatlanság miatt szükség volt átfogó szervizelésre.

Fekete fényezését arany dekorcsík díszíti, a belterében pedig fekete bőrkárpiton az Alpinára jellemző zöld és kék színek jelennek meg, valamint elegáns fabetétek. Könnyen felismerhető a 750i-nél is erősebb B12-es, melynek 20 colos, sokküllős felnijeiről és első lökhárítójáról. Nem gyakori jelenség a korszak egyik leggyorsabb luxuslimuzinja, különösen jobbkormányos változatban, amiből kilenc darabot készített az Alpina.

5,7 literesre növel lökettérfogatú V12-es motorját Mahle dugattyúkkal, nagyobb szelepekkel és hegyesebb vezérműtengelyekkel szerelték. A 326 lóerős 750i-t túlszárnyalva a B12 5.7 teljesítménye 387 lóerőre nőtt, maximális nyomatéka pedig 560 Nm.

Futóművében rövidebb és keményebb rugók vannak, gáztöltetű Bilstein lengéscsillapítók, hátul pedig szintszabályozás adja a stabilitást és a kényelmet akár 280 km/órás sebességnél is.

Kevesebb mint 42 ezer kilométernyi mérföld van a herceg egykori Alpina B12-esében, amit 32 millió forintnak megfelelő angol fontért kínál egy londoni kereskedő.

Ez is érdekelhet:

A legvitatottabb BMW-ből igazi klasszikus lett a Bangle-féle 7-es sorozat

Sok kritikát kapott a húsz éve bemutatott 7-es sorozat. Te mit gondolsz róla?

35 éve jelent meg az első 12 hengeres BMW, idén készül el az utolsó

A BMW idén befejezi a V12-es modellek gyártását, ennek emlékére felidézzük a kezdeteket.

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában