Legendák és képek keringenek arról, hogy milyen elképesztő gyűjteményt halmozott fel brunei szultánja, melyben nem simán csak drága autók sorakoznak, hanem olyanokból is van több darab, melyeket képen is alig látni, de nagyon kedveli a kizárólag neki gyártott autókat is. Ilyen ez a Ferrari Testarossa, ami csak azért nem igazán egyedi, mert rögtön hetet rendelt belőle.

Gianni Agnelli már két évtizede töltötte be a Fiat vállalat elnöki pozícióját, amikor saját Testarossa Spiderét megrendelte. A Ferrari hivatalosan kizárólag neki készített nyitható vászontetős változatot belőle, melyet a kedvenc színére, ezüstre fényeztek, és kék csíkkal díszítettek.

Tömött pénztárcával álltak a módos vevők a Ferrarinál, hogy pont ilyen Testarossa Spidert szeretnének, de nem kaptak.

Brunei szultánja azonban nem náluk kopogtatott, hanem egyenesen a Pininfarinához ment, hogy szeretne a hét minden napjára elegendőt belőle, különböző színösszeállításokban. Alvázszáma sem a szokásos kombináció, hanem egy rövidített azonosító, az EFG092.

Jellemző a szultán által korábban birtokolt autókra, hogy rendkívül alacsony futásteljesítményűek, mert jellemzően a megvásárlás és a szállítás után csak a garázsba álltak be vele, aztán soha többé nem mozdították el onnan.

413 kilométert mutat a piros Testarossa Spider órája, forgalomba sosem helyezték, így a 75 millió forintért restaurált autó néhol kalandos úton juthat csak el a rendszámig,

ha valaki végre kihasználná, hogy nem csak tetőn át hallgathatja a Ferrari 180 fokos hengerszögű V12-esének hangját.

4,9 literes motorja 385 lóerőt ad le 6300-as fordulaton, és 490 Nm nyomatéka van, amivel a kupé 6 másodperc körüli 0–100-as sprintet tud.

Jellegzetes oldalsó légbeömlője nemcsak a Testarossa meghatározó eleme, hanem futótűzként terjedt a korszakban, pedig az oka végtelenül egyszerű: az autó fara meghízott a széles motor miatt, aminek hűtéséhez nagy légbeömlő volt szükséges. Hogy ne nyeljen el madarakat vagy kisebb iskolás csoportokat, valamint belesimuljon a karosszériába, fényezett lamellákat terveztek elé.

2021 novemberében a szultán Testarossa Spiderét a Carrozzeria Zanasi műhelyébe szállították, ahol többek között új kuplungot és üzemanyag-szivattyút kapott, és a motort és a felfüggesztést is komolyan rendbe szedték, hogy ne csak mozgóképes, de élvezhető is legyen a különleges sportautó.

Ez is érdekelhet:

Gyönyörű lett ez a modernizált Ferrari Testarossa

Nem lett belőle elektromos autó, inkább a 12 hengeres motorját dolgozták át.

Biztosan nem hagynánk ennyire unatkozni egy Ferrari Testarossát

Csaknem két évtizede lepel alatt szunnyadt a maranellói paripa.

És ezt olvastad már?
Olyan brutális lett az Asus kézikonzolja, hogy jó eséllyel letarolja a gamer piacot
További cikkeink a témában