Ez az önvezetés mindig ránk hozza a frászt. Eszünk ágában sincs átengedni a kormányt a gépeknek, ők nem élvezik a vezetést, mi meg igen, akkor miért kéne megfosztani minket ettől?

2021-re már olyan BMW is piacra kerül, amely képes lesz teljesen önmagától iskolába vinni a skacokat, miközben te úgy tudod végigpörgetni a telefonodon a hírfolyamot, hogy egyszer sem kell riadtan felkapni a fejedet, amikor közlekedésre alkalmatlan állapotban rohanó apu és anyu körülnézés nélkül fordul ki eléd. De ne kezdj rögtön pánikolni, a BMW továbbra is maximálisan azon van, hogy közted és autói között jó erős érzelmi kapocs alakuljon ki.

Négy fázisban gondolkodnak a BMW-nél, amikor az önvezető autók fejlesztési ciklusát vázolják fel.

  • feet off
  • hands off
  • eyes off
  • brain off

Vagyis arról szól ez, hogyan lehet tehermentesíteni a lábaidat (távolságtartó tempomattal), a kezeidet (sávelhagyásra figyelmeztetéssel), a szemeidet (sávtartóval), és a legutolsó fázis, amikor már emberi mivoltod elvesztését is bevállalhatod, kábán vagy alvás közben is képes lesz 2021-re a BMW önvezető autója elvinni téged oda, ahova csak akarod. (Szinte) ott sem kell lenned, hogy az autó magától menjen A-ból B-be.

Minderről Christoph von Tschirschnitz, a BMW kelet-közép európai régió elnöke mesélt a Playernek a genfi autószalonon, ahol exkluzív interjút adott nekünk.

“A BMW továbbra is azoknak készít autót, akik keresik az élményt a vezetésben. De öt év múlva már képesek leszünk arra, hogy teljesen önvezető autót készítsünk, amelyek biztonságosan, kiszámítható működéssel segítik a közlekedést.”

Az új fejlesztések lépésről lépésre kerülnek majd be a BMW autóiba, de a teljesen önvezető jármű önálló modellként kerül piacra. Az önvezető funkció azért lehet népszerű, mert rengeteg időt szabadít fel használójának. Gondolj bele, ha a reggeli félórás dugót hasznosan is tölthetnéd, nem kéne lopva rápillantanod a mobilodra, akár már útközben megkezdheted a válasz e-mailek fogalmazását, vagy megtoldhatod 30 perccel az alvást, amiből sosem lehet elég. Nem kell figyelni, nem kell koncentrálni, hagyhatod, hogy magától menjen az autó, amiben teljesen megbízhatsz.

“És 2021-ben ez már meg fog történni. Persze ehhez még a jogi szabályozásban is történni kell változásoknak, de az autók képesek lesznek maguktól vinni a gyereket iskolába, vagy idősebbeknek is nagy segítség lesz, akik bizonytalanságán sokat segíthet egy jól működő, magát vezető autó.”

Nekünk biztonságosabb, ha nem ők, hanem az autó vezet, ők pedig örülhetnek majd annak, hogy megőrizhetik mobilitásukat.

Tíz-tizenöt év múlva már a tömegközlekedés fejlesztése helyett fogják az autonomus drivingot fejleszteni olyan hatalmas országokban, mint Kína. Mert olcsóbb lesz elősegíteni az automata vezetést, mint a tömegközlekedéshez metróalagutakat vájni.

Az önvezetés tökéletes működéséhez a legfontosabb feladat, hogy centiméteres pontosságú, precíz közlekedési információk és térképek segítség a navigálást. És igen, ezért is vettem meg a BMW a Mercedesszel és az Audival közösen a Here térképrendszert a Nokiától. És azt se felejtsük el, hogy már az új 5-ös BMW is képes arra, hogy egy hatalmas felhőbe tolja fel folyamatosan az aktuális közlekedési viszonyokat, mondjuk arról, jeges útszakaszra futott, ami tovább segíti az önvezetés működését. És persze ott vannak még az egyre pontosabb kamerák és lézeres érzékelők, amelyek néhány év múlva már tökéletesen működtethető önvezetést eredményeznek.

Öt-tíz év múlva a most gyártott BMW-k még mindig utcán lesznek, természetesen az önvezető BMW lesz annyira extravagáns, mint mondjuk a BMW i8, de ne úgy képzeld el, mint egy elfuserált ufót.

Az Airbus dróntanulmánya hiába menő, azóta kiderült, hogy egy centimétert sem tud megtenni. A VW is inkább mozgó sikabinként képzeli el a jövő autóit (ezt persze már csak mi tesszük hozzá), a BMW-nél azonban az önvezető autó is olyan lesz, hogy az országútra érve bármikor kikapcsolhatod az önvezető funkciót, és saját igényedre szabva élvezheted az autód nyújtotta maximális vezetési élményt.

És ezt olvastad már?
Megtaláltuk az elektromos Nissant, amit nem kell tölteni
További cikkeink a témában