A tölthető akkumulátoros elektromos autók alternatívája lenne az üzemanyagcellás hidrogénautó, amiből a Hyundai és a Toyota után idén a BMW is gyártani kezdi a sajátját.

2019-ben mutatta be a hidrogénnel tankolható üzemanyagcellás autójának prototípusát a BMW, az i Hydrogen Next alapját az akkor újonnan megjelent X5-ös adta. Az autóról a legutóbb tavaly nyáron hallottunk, amikor a BMW megmutatott egy álcázott példányt, és elárulta, hogy hamarosan gyártásba kerül az autó.

Most lekerült az álca a hidrogénnel tankolható X5-ösről, és kiderült a neve is.

A BMW már az utolsó teszteket végzi az üzemanyacellás autón, aminek iX5 Hydrogen lesz a neve – ez azt jelenti, hogy az iX3 és az iX után a tölthető akkumulátoros elektromos autókon kívül ebbe a modellcsaládba tartoznak majd az üzemanyagcellás elektromos autók is.

Az iX5 Hydrogen a fedélzeten tárolt hidrogénből az üzemanyagcellával állítja elő az elektromos hajtáshoz szükséges energiát.

A teljesítménye 374 lóerő lesz, ezzel az ereje plug-in hibrid X5 xDrive45e-hez mérhető, de annál jóval többet megy el tisztán elektromosan. A hatótávját még nem tudni, de a hat kilogramm hidrogén négy perc alatt beletölthető.

A BMW még 2013-ban állapodott meg a Toyotával a hidrogénnel tankolható üzemanyagcellás autók fejlesztéséről,

és elég jó partnert választottak, ugyanis a japán gyártó már a második generációját kínálja az élen járó Mirainak. A legújabb képeken a BMW a svédországi Arjeplog környékén teszteli az autót, amit kis sorozatban még az idén gyártásba adnak.

Készült már hidrogénes BMW

Nem ez az első alkalom, hogy hidrogénhajtású autóval kísérletezik a BMW: a húsz évvel ezelőtti 745h továbbfejlesztett változata Hydrogen 7 néven 2006-ban jelent meg. Nem üzemanyagcellás elektromos autó volt, hanem a 760i-ből származó V12-es motorját alakították hidrogénüzeműre. 256 lóerős teljesítménye szerény volt, de a benzinnel 500 kilométeres hatótávja mellett még 200-at tudott megtenni hidrogénről. A száz prototípus után azonban nem indult be a gyártás.

Ez is érdekelhet:

A Renault is beszáll a hidrogénhajtású autók közé

Nem csak elektromos autókból áll a Renault jövője.

Amikor megérkeztek a hidrogénautók Magyarországra

A Toyota és a Hyundai az első magyar hidrogénkút megnyitójára elhozta a Mirait és a Nexót, és odaadták őket az újságíróknak egy-egy rövid, de izgalmas körre.

És ezt olvastad már?
Imádtunk fényképezni a Huawei legújabb telefonjával, a P60 Próval
További cikkeink a témában
Imádtunk fényképezni a Huawei legújabb telefonjával, a P60 Próval
Hirdetés