A román főváros a hatodik legszennyezettebb az EU-ban, ezért a főpolgármester drasztikus lépésekre készül.

Gabriela Firea főpolgármester kitiltaná Bukarest központjából a környezetszennyező autókat, a metropolisz övezeten kívül forgalomba helyezett autók behajtását pedig környezetvédelmi matrica beszerezésétől tenné függővé.

A határozatot 2020. január 3-ától léptetnék életbe. A más megyékben, vagy országokban forgalomba helyezett autók csak egy Oxigen B elnevezésű elektronikus matrica beszerzése esetén hajthatnak majd be Bukarestbe. A napi matrica árát 10 lejben (690 forint) az éves matricáét pedig 1900 lejben állapítanák meg. A fővárost körülvevő Ilfov megyei gépjárművek tulajdonosait felmentené a matrica kiváltásának kötelezettsége alól, arra hivatkozva, hogy az ottani lakosok többsége – hozzá hasonlóan bukaresti, és Ilfov megye valójában Bukarest metropolisz-övezetének számít.

Az Euro 3 környezetvédelmi osztály alatti autókat kitiltanák, az Euro 3-asok pedig csak egy Oxigen C elnevezésű matricával közlekedhetnének a központban, amelyet egy hónapra 75 lejért, egy évre pedig 900 lejért válthatnak ki.

Próbálkoztak korábban is

Románia 2007-es uniós csatlakozása óta különböző – az autó korától vagy környezetszennyezési paramétereitől függő – adónemekkel és illetékekkel próbálta elejét venni annak, hogy az Európai Unió autótemetőjévé váljék, de a regisztrációs adó vagy környezetvédelmi illeték minden eddig kipróbált változatáról kiderült, hogy sértik az uniós jogot, és a román államnak vissza kellett fizetnie a járművek forgalomba íratásakor beszedett illetéket.

Ez is érdekelhet:

Tele van újdonsággal a német KRESZ-reform tervezete

Új táblák, nagyobb büntetések, bringás- és klímabarát változások: megújítják a KRESZ-t Németországban.

(Forrás: MTI)

És ezt olvastad már?
Megvan, mikor derül ki, hogy csalt-e annyira a Red Bull, hogy az Verstappen világbajnoki címébe kerüljön