A legelső Corvette alapjára épült Nomad tanulmányautónak állított emléket ötven évvel később a Corvette sportkombi, aminek az egyik példánya eladó.

Már az első Corvette bemutatása után nem sokkal felmerült egy sportkombi ötlete, és 1954-ben leplezték le a Corvette Nomad névre keresztelt tanulmányautót, ami az ikonikus sportkocsi orrát kombinálta egy stílusos kétajtós kombi karosszériájával.

Bár a koncepció sikert aratott, mégsem ebben a formában került gyártásba: ’55-ben már a Bel Air adta az alapját a Nomad szériaváltozatának, ami a második szériájára teljesen eltért az eredeti koncepciótól, és az Impala alapjára épülő hatalmas, ötajtós kombivá vált.

Nomad-koncepciók

A kombi Corvette mindig is izgatta a dizájnerek fantáziáját, ezért időnként előálltak egy látványos tanulmányautóval. Az 1999-es detroiti autószalonon bemutatott Nomad Concept azonban nem a Corvette-re, hanem inkább a Camaróra hasonlított, annak az alapjára is épült, természetesen izmos V8-as motorral.

Öt évvel később, 2004-ben a Chevrolet ismét elővette az ötletet, és az újabb Nomad Concept már nem is a Camaro, hanem a Pontiac Solstice alapjára épült, amit nálunk Opel GT néven forgalmaztak. A 3,95 méter hosszú sportkombi

remekül hozta az eredeti Nomad stílusát, 250 lóerős négyhengeres motorral szerelték, de gyártásba ez sem került.

A Nomad emlékére

Még abban az évben, 2004-ben azonban kikerült néhány Nomad-stílusú Corvette az amerikai Advanced Automotive Technologies műhelyéből. A korabeli Corvette karosszériáját a legelső Nomad tanulmányautó mintájára dolgozták át, az ötvenes éveket idéző dizájnelemekkel, de teljes egészében modern technikával.

A vörös bőrrel borított belső térben minden olyan extrát megtalálni, amit egy Corvette csak kínálhatott a kétezres években, így a kétzónás klíma, a fűthető, elektromosan mozgatott ülések, a Bose hifi és a head-up display sem hiányozhat.

Az 5,7 literes, 350 lóerős V8-as motor ereje hatfokozatú kézi váltón keresztül jut a hátsó kerekekhez.

A Nomad-stílusú hátsóval és kivehető tetőpanelekkel mindössze hat példányban készült a Corvette Sport Wagon, és most ezek egyike eladó. Még csak 18 ezer kilométert futott, és a Bring a trailer oldalán lehet licitálni rá, ahol négy nappal az aukció vége előtt 22 500 dollárnál tart a licit, a hétmillió forintnak megfelelő összeg pedig nem is tűnik soknak egy ilyen különlegességért.

Ez is érdekelhet:

Kész a Corvette kombi, és elképesztően jól néz ki

Szinte csak akkor látod, hogy ez a kombi, amikor egy hagyományos Corvette mellett áll.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Kényelem és nyugalom az autópályán, izgalom és őrület a stadionban – BYD Seal U-val a magyar–skót-meccsre

Óbudán vár a fotókiállítás, amit nemcsak látni, hanem tapintani is lehet

Európa egyik legjobb és legújabb Kia-kereskedése is Budapesten van

További cikkeink a témában