Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Új módszerrel próbálják elejét venni a sebességtúllépésnek Észtországban. A rendőrök egy kísérletben nem csekket írtak a gyorshajtásért, hanem megváratták a sietős autósokat.

Az észt rendőrök új módszert próbáltak ki a gyorshajtás ellen, egy kísérleti akcióban nem pénzbírságot szabtak ki a sietős autósokra, hanem egyszerűen visszatartották őket egy ideig. A sebességmérés közben elfogott gyorshajtók kétharmadának ajánlották fel a bírság helyett a várakozást, és a felük élt is ezzel a lehetőséggel, attól függően, hogy mennyivel mentek gyorsabban, 45 és 60 perc után szabadon távozhattak.

Észtországban többnyire a sebességmérő kamerák felvételei alapján automatikusan küldik ki a büntetést, amit a helyiek úgy kezelnek, mint a többi csekket, befizetik, és minden megy tovább. Finnországban például az autós jövedelmi helyzetéhez szabják a bírság összegét, de ha az időnkkel kellene fizetni, az esetenként a pénznél is többet érhet.

Reuters on Twitter

Caught speeding? Police is Estonia are offering first-time offenders the option of taking a time-out instead of paying fine https://t.co/VURrZ7xr8h

A módszernek persze megvannak a korlátai, a megállított autósok várakoztatásához nagyobb állományra lenne szükség. De a kezdeményezésben van valami, így talán a balesetveszélyes szakaszokon ész nélkül száguldók kétszer is meggondolnák, hogy érdemes-e felelőtlenül sietni, ha a kényszerpihenővel együtt végül később érnének a céljukhoz.

(Nyitókép: Politsei- ja Piirivalveamet)

Ez is érdekelhet:

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.