Egy éve vezették be a város egész területére kiterjedő, egységes parkolási rendszert, érdemes megnézni, milyen hatásai lettek.

Bécs 2022. március 1-jén vezette be új, egységes parkolási rendszerét, amivel tulajdonképpen véget vetett az ingyenes parkolásnak Bécsben. És annak a jelenségnek is, hogy a fizetőövezet határán túlzsúfoltak a parkolók és a helyi lakosok nem találnak szabad parkolóhelyet az ingázók miatt – ismerős helyzet, ugye? Ráadásul a fizetőparkolás kiterjesztésével csaknem duplájára nőtt a parkolóhelygazdálkodás alá vont terület nagysága.

(Fotó: MA46/Christian Fürthner)

Az első tizenkét hónap elteltével a város kiértékelte az egységes parkolási rendszer hatását és pozitív mérleget vont. „Azzal, hogy kivétel nélkül egész Bécsre kiterjesztettük a fizetős parkolást,

rengeteg hely szabadult fel a közterületeken, és csökkent az ingázók és a parkolóhelyre vadászók miatti forgalom is.

Ezzel újabb mérföldkövet teljesítettünk a klímavédelem terén” – mondta Ulli Sima mobilitásért felelős városi tanácsnok.

A fizetőparkolás kiterjesztése különösen a külső kerületekben, Floridsdorfban, Donaustadtban és Liesingben hozott változást, de Hietzing is a nagy nyertesek közé tartozik. Floridsdorfban például a Strebersdorfi pályaudvar környékén 98,1 százalékról 29,6 százalékra csökkent a parkolóhelyek kihasználtsága, a nem bécsi rendszámú autók aránya pedig kétharmaddal – annak ellenére, hogy a kerület lakossága közben öt százalékkal nőtt.

Donaustadtban átlagosan 60 százalékkal csökkent a parkolóhelyek kihasználtsága, a nem bécsi rendszámú autók aránya pedig 70 százalékkal. Míg egy évvel ezelőtt a parkoló autók 20 százaléka jött a fővároson kívülről, addig mostanra ez az arány 6,2 százalékra csökkent. Liesingből elsősorban a más tartományokból érkező autók tűntek el a fizetős parkolás kiterjesztésével, itt 89 százalékkal csökkent az arányuk.

A felszabadult területeket a kerületek zöldítésre szeretnék használni, illetve a kerékpárosoknak és a gyalogosoknak adják át.

Floridsdorfban például a klímaváltozásnak ellenállóvá teszik a Schleifgassét – 18 új fával és 450 négyzetméternyi újonnan létesített zöldfelülettel –, és kiszélesítik a járdát az Anton-Böck-Straßén, amit szintén kizöldítenek. Donaustadt a  felszabadult területet a kerékpáros infrastruktúra bővítésére használja majd. Itt kerületszerte összesen 16 kilométernyi új kerékpárút épül az elkövetkező időszakban.

A parkolásból befolyt bevételt a város teljes egészében a közösségi közlekedés fejlesztésére fordítja.

(Forrás: Bécs Város Külképviseleti Irodája)

Ez is érdekelhet:

Szennyvízből csinálnak távhőt Bécsben

Néhány év múlva több mint százezer bécsi háztartást látnak majd el klímasemleges távhővel.

Jönnek a napelemek az önkormányzati lakások erkélyére. Bécsben

A telepíthető balkonnapelem-rendszerek maximális teljesítménye 800 watt lehet, a szerelést szakembereknek kell végezniük.

Élő koporsóba is lehet halott embert temetni Bécsben

A koporsó nem fából, hanem gombafonalakból áll, és a holttest lebontását is segíti.

És ezt olvastad már?
Hogyan válassz olyan gépházat, ami bírja a strapát? Segítünk
További cikkeink a témában